Muzeul Farmaciei din Cluj a primit ordin de evacuare, cu termen până in 9 noiembrie, dupa ce cladirea a fost retrocedata mostenitorilor si scoasa la vanzare.
Primaria doreste acum sa evacuze pretioasele colectii din casa Hintz si sa le mute intr-un spatiu care ar dauna obiectelor de colectie, dupa cum spune conducerea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), institutia ce are in subordine Muzeul Farmaciei. Frumoasa casa ce gazduieste colectia are doua notificari de la doua case de executori judecatoresti, una din luna septembrie si una din luna octombrie a acestui an, prin care i se impune conducerii MNIT sa evacuze spatiul.
Pretul solicitat de mostenitori pentru pastrarea de catre de catre MNIT a parterului este de…600.000 euro. Pentru intreg spatiul, suma pe care proprietarii o cer este de 1 milion de euro, suprafata imobilului fiind de 863 metri patrati.
In acest moment, exista o propunere de HCL prin care i s-a atribuit Muzeului Farmaciei un spatiu de depozitare provizoriu, ca urmare a unei iminente posibile evacuari.
In anul 2008 aceasta cladire a fost, din ordinul primarului, restituita mostenitorilor, in afara de spatiul ocupat de aceasta colectie, care este parte integranta MNIT. In 2010 Muzeul a dispus nerestituirea spatiului catre mostenitori si asa s-a ajuns la aceste procese cu mostenitorii care in final, datorita legii 10, au castigat definitiv, in luna mai, printr-o decizie a Curtii de Apel. Ca urmare MNIT a fost notificată sa evacueze acest spatiu. Primaria si-a exercitat in primavara dreptul de preemtiune asupra cumpararii acestui spatiu in care se afla colectia de istorie a farmaciei.
Cladirea este una de patrimoniu, nu doar colectia din muzeu. Practic este vorba de una dintre cele mai valoroase colectii de istoria farmaciei din Transilvania.
Mai multe pe ClujulCultural.ro