fbpx
Spațiul este de închiriat

Primăria plătește despăgubiri de 20.000 de euro proprietarilor fostei cafenele Arizona

Proprietarii spațiului în care a funcționar celebra cafenea Arizona, locul de întâlnire al lumii boeme din Cluj, primesc despăgubiri de la Primărie pentru două luni în care nu și-au putut folosi spațiul: peste 20.000 de euro. Însă primăriei i-a trecut glonțul pe la ureche căci suma stabilită de ultima instanță e mult mai mică decât cea din prima sentință. Suma a fost obținută prin decizia Curții de Apel Cluj, care a schimbat prima sentință a Tribunalului, instanță ce acordate despăgubiri fabuloase de 328.000 de euro.  Acum spațiul de 295 mp stă nefolosit cu afiș ”de închiriat”. Se percepe o chirie de 6.000 de euro pe lună.

Lansare de carte la cafeneaua Arizona
Lansare de carte la cafeneaua Arizona

Proprietarii imobilului au cerut în instanță bani de la Primăria Cluj-Napoca pe perioada în care s-au judecat pentru retrocedarea spațiului și până la predarea lui efectivă. Familia Sebestyen a câștigat retrocedarea și a închis Arizona în 2011. Apoi au dat în judecată Primăria pentru despăgubiri pe perioada cât nu și-au putut folosi spațiul și au câștigat, dar mult mai puțini bani decât ceruseră ei.

Consilierii locali urmează să voteze hotărârea prin care se vor plăti despăgubirile proprietarilor. Referatul hotărâtii arată cum s-a ajuns la această situație: ”Prin cererea de chemare în judecată formulată de reclamanții Sebestyen Andrei Nicolae și Sebestyen Clara Eva, în cadrul dosarului nr. 4926/211/2011, s-a solicitat obligarea primarului municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local Cluj-Napoca la plata sumei de 260.000 de euro, echivalentul a 1.118.000 lei, reprezentând despăgubiri pentru lipsa de folosință a imobilului din Cluj-Napoca strada Universității nr.3. 

Prin Sentința civilă nr.189/2013, pronunțată de Tribunalul Cluj în dosarul nr.4926/211/2011, Tribunalul a admis în întregime acțiunea precizată și a dispus obligarea autorităților publice la plata sumei de 328.042 euro, cu dobânda legală aplicată de la data introducerii cererii și până la data plății.

Împotriva acestei Sentințe, primarul municipiului Cluj-Napoca, municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local au declarat apel. Curtea de Apel Cluj, prin decizia civilă nr.113/A/2013 a admis în parte apelul declarat și a modificat Sentința civilă nr.189/2013 pronunțată de Tribunalul Cluj în sensul diminurăii cuantumului despăgubirilor la suma de 17.138 euro, echivalentul în lei la data plății.”, se arată în referat.

Tribunalul Cluj a stabilit peste 328.000 de euro pentru perioada 21 februarie 2008 – februarie 2011. Curtea de Apel a reținut o perioadă mai scurtă, excluzând-o pe cea în care s-au judecat pentru retrocedare. ”Se va putea reține, așadar, intervalul de timp cuprins între 7.12.2010, data înscrierii dreptului în cartea funciară, moment de la care el devine opozabil terților, iar titularul poate dispune de acest drept și 7.02. 2011, data la care imobilul a fost predat reclamanților. În raport cu despăgubirile stabilite prin raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză, expertul răspunzând și obiecțiunilor formulate de pârâți, se poate reține un cuantum total al despăgubirilor de 17.138 euro, din care 7.679 euro pentru intervalul 07.12.2010 – 31.12.2010 și 9.459 euro pentru intervalul 01.01.2011 – 07..02.2011”, se arată în decizia Curții. Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat anul acesta și a menținut decizia Curții de Apel.

Hotărârea de Consiliu Local ce urmează să fie votată în 3 decembrie prevede: ”Se aprobă suportarea din bugetul local, trecerea pe cheltuieli și plata sumei de 17.138 euro, la cursul BNR din ziua plății, reprezentând despăgubiri, a sumei de 13.824 lei, reprezentând dobânda legală calculată de la data de 21.02.2011 până la data plății efective și a sumei de 2.400 lei reprezentând cheltuieli de judecată către Sebestyen Clara Eva și Sebestyen Andrei Nicolae”

cafenea arizona
foto Irina Petraș

Arizona, localul lumii boeme din Cluj

Cunoscutul local boem din centru a fost botezat de un elev de liceu pasionat de literatură. La sfârşitul anilor ’50, scriitorul Virgil Stanciu, elev pe atunci, nefiindu-i permis să intre în cofetăria de pe strada Universităţii, a scris un text prin care a botezat-o, involuntar, „Arizona”. Elevul Stanciu Virgil, care avea pe atunci doar 17 ani şi învăţa la Liceul „Emil Racoviţă” din Cluj a botezat în urmă cu aproximativ 51 de ani cofetăria Arizona, locul de întâlnire al scriitorilor şi boemilor clujeni. Acel elev este prof. Dr. Virgil Stanciu, cunoscut scriitor şi traducător clujean, dascăl la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş Bolyai.

Pe vremuri se numea, după “moda” comunistă, Cofetăria Tineretului. Firma, însă, nici nu i se vedea, din cauza copacilor de pe trotuar, aşa că toată lumea o ştia cu numele neoficial. “Arizona” există de prin anii ’60 ai secolului trecut, fiind locul de întâlnire al unor celebri scriitori, artişti sau universitari clujeni. Aici a fost “moşită” cunoscuta revistă studenţească “Echinox”. Poetul Ion Mureşan era unul dintre clienţii constanţi ai “Arizonei” A fost văzut dintotdeauna un loc de întâlnire al scriitorilor, mai ales in anii 70. Aici s-au născut multe romane. De asemenea, era cunoscută pentru brioşe foarte bune şi la un preţ rezonabil. Multe nume ale literaturii clujene şi româneşti pot fi asociate acestui local. Printre acestea îi putem aminti pe Dinu Flămând (unul dintre întemeietorii cenaclului şi revistei „Echinox”), Romulus Guga (care a scris şi o carte intitulată „Adio, Arizona”), Augustin Buzura, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Ion Mureşan, Ovidiu Pecican sau Vasile Gogea au frecventat cu toţii această cafenea. Lângă Arizona era restaurantul Pescarul, de unde au ieșit Călin Nemeș și prietenii lui la Revoluția din 89 și au înfruntat soldații.  Arizona s-a închis în 2011 după ce spațul a fost retrocedat familiei Sebestyen.

 

Comments

comentarii

România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

3 comentarii

  1. Primaria e o institutie. Pe mine, ca cetatean al Clujului si platitor de impozite, ma intereseaza din vina carui angajat al Primariei proprietarul nu si-a putut exercita dreptul de proprietate si daca penalitatea stabilita in instanta se rasfrange asupra acestuia.

    • Nu veți afla. Dacă funcționarii care emit acte anulate de instanțe ar plăti măcar onorariile avocatilor pe care le suportam noi de la buget, tot ar fi bine. Statul, prin funcționarii săi incompetenți, pierde zilnic mii de procese. De ce funcționarii nu răspund? Sa va răspundă politicienii care, cu acești funcționari și prin aceste instituții, strâng bani pentru partid :).

    • Nu va fi sancionat niciun functionar, iar penalitatea o platim noi din bugetul local.

Lasă un răspuns