fbpx

Primar condamnat pentru că și-a spionat amanta cu poliția locală

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita,  a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi la cinci ani închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Mai exact, a folosit resursele şi angajaţii Poliţiei Locale Iaşi pentru spionarea amantei.

În acelaşi dosar, fostul şef al Poliţiei Locale din Iaşi, Liviu Hliboceanu, a fost condamnat la patru ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Cei doi trebuie să plătească în solidar Poliţiei Locale suma de 13.429 lei, cu mult mai puţin faţă de suma stabilită iniţial de Tribunalul Iaşi (105.000 lei).

Potrivit DNA, în perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia de primar, l-a determinat pe Hliboceanu să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale Iaşi. Astfel, Nichita l-a determinat pe Hliboceanu să dispună, personal sau cu ajutorul lui Avârvarei, funcţionarilor din poliţie să efectueze activităţi de investigaţii în teren sau de supraveghere operativă a iubitei primarului.

„Prin săvârşirea infracţiunii, Nichita a obţinut un folos nepatrimonial necuvenit costând în informaţiile rezultate din activităţile de investigaţii în teren şi de supraveghere operativă, dar şi un folos patrimonial necuvenit de peste 58.100 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informaţiile respective. În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, Nichita, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, susţin procurorii.

Potrivit DNA, în 25 februarie 2015, fostul edil l-a determinat pe un alt inculpat implicat în acest caz să obţină desfăşurătorul convorbirilor telefonice iniţiate în ziua respectivă de iubita sa. „În continuare, inculpatul Chişcă l-a determinat, la rândul său, pe inculpatul Călin-Mihai Curalariu, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obţină aceste date nedestinate publicităţii care, ulterior, au ajuns în posesia lui Nichita, acesta din urmă obţinând astfel un folos nepatrimonial necuvenit.

Potrivit DNA, în 27 martie activitatea de supraveghere a Adinei Samson s-a făcut și cu sprijinul unor detectivi particulari.

Mai mult, Nichita ar fi trimis în misiune și trei agenți de la Poliția Locală la o pensiune din judetul Suceava. Aceștia trebuiau să se convingă dacă se aude sau nu scârțâitul patului dintr-o anumită camera.

Dar primarul Iașiului nu își spiona doar iubita, ci ar fi apelat la angajații săi și pentru a urmări alte persoane, printre care un cetățean britanic.

În data de 15.03.2015, Nichita îi solicită lui Avîrvarei efectuarea unor verificări în Cluj – Napoca pentru obținerea de date și informații despre Robert Wolsey.

„NICHITA GHEORGHE: Ștefane, băieții ăia ai noștri nu pot să vadă la Cluj despre el toate amănuntele, toate datele?
AVÎRVAREI ȘTEFAN: Păi da nu știu, ce să mai… să-i trimit până acolo?
NICHITA GHEORGHE: Da, adică mă interesează toată viața lui.
AVÎRVAREI ȘTEFAN: Aha.
NICHITA GHEORGHE: Cu cine este…
AVÎRVAREI ȘTEFAN: Haideți c-am să încerc.
NICHITA GHEORGHE: E însurat, nu-i însurat, are soție aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are…

Conform celor dispuse de Nichita Gheorghe, începând cu data de 17.03.2015, Dumitrașcu Ionuț, angajat al S.C. SALUBRIS S.A. s-a deplasat la Cluj Napoca, unde l-a contactat pe Robert Wolsey, sub pretextul derulării unor afaceri, încercând în acest mod să obțină detalii despre el. Datele obținute au fost transmise către Nichita, care i-a comunicat angajatului S.C. SALUBRIS S.A. totodată ce atitudine să adopte în întâlnirile cu cetățeanul englez.

În aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, fiind determinat de Nichita, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop”, spunea DNA. Poliţia Locală Iaşi s-a constituit parte civilă în cauză Anchetatorii au reţinut că aplicaţia de tip „spy” a fost instalată din dispoziţia fostului primar pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior iubitei sale.

De asemenea, în februarie 2015, Nichita l-a determinat pe Ştefan Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând iubitei sale, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Procurorii mai susţin că Nichita l-a determinat pe Hliboceanu să dispună ca agenţi de la Poliţia Locală să-l escorteze în permanenţă pe primar şi să efectueze deplasări cu autoturismele Poliţiei Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el.

Tot în aceeaşi perioadă, mai susţin procurorii, Hliboceanu a menţinut poliţişti locali în postul de pază a imobilului în care locuia edilul, fiind creat un prejudiciu instituţiei publice şi corelativ un folos patrimonial necuvenit lui Nichita de peste 124.000 lei.

Comments

comentarii

Un accident soldat cu două victime a avut loc pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Primarul Bogdan Pivariu a efectuat o vizită pe șantierul din zona străzii Cetății din Florești și a găsit nereguli.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!