Pentru președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, 2017 este ultimul an din actualul mandat, în care își propune să rezolve problema unei judecătorii rămase fără judecători și criza de grefieri de la instanțele mari din raza Curții.
Pusă în fața faptului că este ultimul an din actualul mandat de președinte, Denisa Băldean a replicat la conferința de presă despre bilanțul Curții, mai în glumă mai în serios, că ”este ultimul din cel dintâi mandat”, după care a făcut o pauză.
A urmat întrebarea: Asta spune că o să candidați pentru un nou mandat? ”Nu știu. Nu știu în momentul acesta. Un mandat de președinte de Curte de Apel este cu adevărat unul solicitant. Când lucrurile funcționează, oamenilor li se pare că totul merge pe pilot automat. Dar în realitate nu este deloc așa”, a răspuns Băldean, prima femeie președinte la Curtea de Apel Cluj.
Apoi a vorbit despre ce mai are de rezolvat: ”Anul trecut s-a început reașezarea teritorială a jurisdicțiilor. Noi avem un proiect care s-a bucurat de succes, concretizat într-o hotărâre de Guvern care a redistribuit teritorial competențele, de la judecătoriile reședință de județ către judecătoriile mai mici. Anul 2016 a fost anul în care am putut să vedem care sunt efectele acestei rearondări și am constatat că nu sunt dezechilibre majore și am obținut rezultatele scontate. A crescut volumul de activitate la judecătoriile mici: vezi Jibou în Sălaj, vezi Huedin în Cluj, vezi Gherla, Beclean în Bistrița Năsăud.
Etapa a doua a acestui proiect am inițiat-o pentru că am constatat în toamnă că vom rămâne fără judecători la Dragomirești (Maramureș) și am propus o rearondare totală pentru Judecătoria Dragomirești întrucât nu mai avem oameni acolo. Să se împartă între judecătoriile Sighetu Marmației și Vișeu. Proiectul de hotărâre a fost publicat pentru dezbatere publică, am primit avizul pozitiv din partea CSM-ului, urmează ca hotărârea să treacă prin Guvern și eu sper să fie adoptată.
Îmi doresc să rezolv această problemă a judecătoriei Dragomirești, care este o problemă serioasă. Vă dați seama: dacă mâine nu mai am judecători, închidem instanța și avem 1.500 de dosare. A acceptat o doamnă o delegare de la Sighetu Marmației din 1 februarie, altfel nu mai aveam instanță. Funcționează cu un judecător.
Deci îmi doresc să putem rezolva problema Judecătoriei Dragomirești și îmi doresc atât cât se poate să îmbunătățim schema pe auxiliarii de specialitate.
Dorința noastră este de a solicita și sperăm să obținem o majorare pe schema auxiliarilor de specialitate, grefieri. Suntem într-o criză acută a grefierilor de câțiva ani. Schema de judecători a mai crescut, cea de grefieri nu a crescut proporțional. La Curtea de Apel suntem 0.82 procent grefieri/judecători. Deci nu depășim 1 la 1. Modelul european la care tindem este doi grefieri la un judecător, dintre care un grefier cu studii superioare care să facă munca de documentare a completului. Or, mai avem până acolo. În schimb avem peste 2 raportul la Judecătoria Dragomirești, Târgu Lăpuș, la judecătorii foarte mici, care au sedii bune și o schemă bună de auxiliar, dar nu au judecători. Funcționăm la Judecătoria Cluj-Napoca cu minim cinci grefieri detașați. La Maramureș la fel. Avem grefieri detașați de la instanțele mici.”