Președintele Comisiei de la Veneția, Doctor Honoris Causa al Facultății de Drept UBB Cluj

Președintele Comisiei de la Veneția din cadrul Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, este de astăzi Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai Cluj, la propunerea Facultății de Drept. Cuvântul de laudatio a fost rostit de decanul facultății, Florin Streteanu.

Florin Streteanu
Florin Streteanu

În Aula Magna a UBB Cluj a avut loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa președintelui Comisiei Europene pentru Democrație prin Drep din cadrul Consiliului Europei, numită Comisia de la Veneția după locul în care își desfășoară ședințele plenare.

Laudatio a fost prezentată de decanul Facultății de Drept a UBB Cluj, Florin Streteanu. ”Omagiem astăzi pe persoana domnului președinte Gianni Buquicchio, o personalitate de talie europeană, unul dintre juriștii de marcă ai momentului, aflat la apogeul unei cariere profesinale remarcabile puse în slujba dreptului internațional public și a dreptului internațional al drepturilor omului.”, a spus decanul Florin Streteanu.

Comisia de la Veneția a influențat numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Numai după anul 2002, au fost peste 50 de hotărâri ale CEDO care fac referire la avizele Comisiei.  ”Succesul de care s-a bucurat instituția nu poate fi detașat de actrivitatea și prestigiul celui pe care îl omagiem astăzi. Așa cum scria regretul profesor de drept constituțional Ion Deleanu, grandoarea sau decadența instituțiilor juridice depinde numai de oamenii care le creează, le populează sau le profesează. Cum sunt oamenii, așa sunt instituțiile.”, a mai spus Streteanu.

Gianni Buquicchio s-a născut în 1944 la Bari. În 1968 susține teza de doctorat în drept internațional public referitoare la ONU. Apoi este lector la Universitatea din Bari. A devenit președinte al Comisiei de la Veneția în 2009, fiind reconfirmat în 2011 și 2013. La ceremoni a fost prezent și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Putina decenta ar face ca autorul articolului sa scrie peste tot ”profesorul Streteanu”, iar nu Streteanu. A se vedea si discursul prof. Streteanu despre regretatul PROFESOR Streteanu.
    It takes one to know one, iar evident autorul acestui articol nu este ”one”….

Lasă un răspuns