Alexandru Uioreanu a învins România la CEDO. Guvernul plătește pentru condițiile de detenție

Fiul fostului președinte al Consiliului Județean, Alexandru Uioreanu, s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de condițiile de detenție din a doua perioadă de arest preventiv, din 2013, de o lună și jumătate. Guvernul Românie a recunoscut că tânărul are dreptate și încheiat o înțelegere amiabilă, prin care s-a angajat să-i plătească 3.000 de euro ca daune morale și materiale.

Alexandru Uioreanu în vârstă de 19 ani, prin avocații Gheorghiță Mateuț și Lucian Criste, s-a plâns la CEDO de condițiile de detenție din perioada 25 iulie – 13 septembrie 2013. A fost a doua perioadă de arest preventiv, după cea din decembrie 2012-ianuarie 2013 în dosarul de trafic de droguri în care a fost implicat. În cele din urmă, tânărul a primit o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare.

Acesta spune cea mai grea încercare a fost transferul de la Cluj la București, când s-a judecat recursul împotriva măsurii arestării preventive. Procesul era în faza de apel la Curtea de Apel, după vechiul cod de procedură, astfel că recursul la măsură s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Drumul a înclus o noapte dormită la Penitenciarul Aiud, unde Alexandru a avut parte de peripeții nedorite. ”M-au amenințat niște țigani cu lama. Mi-au furat gelul de duș și ce mai aveam. Drumul a durat două ore până la Aiud, unde se stătea o noapte, iar apoi până la București alte 14 ore, căci duba oprea pe la fiecare penitenciar.  Tot drumul dus-întors a fost un fel Auschwitz. Demersul la CEDO nu l-am făcut pentru bani, ci am făcut-o ca să iasă dreptatea la iveală, aducă în ce condiții stau deținuții.”, a declarat tânărul pentru CLUJUST.ro. Acesta este acum student la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Extras din Decizia CEDO

”În 2 septembrie 2014 și 11 februarie 2015, Curtea a primit declarațiile de reglementare amiabilă semnate de către părți. Prin aceste declarații, Guvernul s-a angajat să plătească reclamantului suma de 3.000 (trei mii) de euro și reclamantul a renunțat la orice pretenție împotriva României cu privire la faptele care stau la baza acestei petiții.

Suma precizată, care va acoperi toate daunele morale și materiale, precum și costurile și cheltuielile, va fi convertită în moneda națională a statului pârât la rata aplicabilă la data plății și fără impozit potențial aplicabil. Acesta va fi plătită în termen de trei luni de la data notificării deciziei Curții. În caz de neplată în termenul menționat, Guvernul se angajează să plătească, de la expirarea acestuia, până decontarea valorii respective, o dobândă simplă la o rată egală cu rata minimă de împrumut a Băncii Centrale Europene, plus trei procente. Această plată va constitui soluționarea definitivă a cauzei.”, se arată în decizia CEDO.

Avocații spun că Guvernul a recunoscut încălcarea drepturilor omului. ”Practic CEDO a luat act de înțelegerea amiabilă între Alexandru si Guvern, ca urmare a incălcării articolului 3 din Convenția europeană a drepturilor omului si a dispus sa-i fie platită suma de 3.000 euro.”, a spus avocatul Lucian Criste din cadrul cabinetului de avocatură al profesorului Gheorghiță Mateuț.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Doi șoferi au fost cât pe ce să se ia la bătaie, în urma unui eveniment rutier produs luni în fața Institutului Oncologic din Cluj.... Citește mai mult
Primele foroaje în teren pentru realizarea viaductului de la Topa Mică (A3). Secțiunea Nădășelu – Zimbor (30 km) nu poate fi deschisă nici în 2025 în lipsa celor două viaducte din județul Cluj.... Citește mai mult