fbpx

Premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Române: trimiterea în judecată pentru viol a unui arhiereu și instituții bisericești ca părți responsabile civilmente

Fostul Episcop de Huși a fost trimis în judecată pentru viol, fiind pentru prima oară când Biserica Ortodoxă Română se confruntă cu un asemena caz. Tot în premieră, o eparhie BOR, Episcopia Hușilor, este parte responsabilă civilmente alături de Seminarul Teologic Ortodox ” Sf. Ioan Gură de Aur.”

Alături de ierarhul care conducea Episcopia Hușilor a fost trimis în judecată și un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.

Conform comunicatului parchetului, ,,la data de 21.12.2020 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus trimiterea in judecată a inculpatilor :

–         Onilă Cornel, fost Episcop de Husi, cercetat pentru săvârșirea unei infractiuni de agresiune sexuala in forma continuata prev de art 219 al. 1, 2 lit a, c C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei si o infractiune de viol in forma continuata, prev de art 218 al. 1, 3 lit a, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal, ambele cu aplicarea art 38 al. 1 C.penal.

si

–         Jitaru Sebastian Cristi, fost calugăr Arhimandrit, aflat in stare de detinere, fiind in executare pedeapsă dispusă printr-o hotarâre de condamnare definitivă, anterioară, cercetat pentru savarsirea următoarelor fapte : trei infractiuni distincte de viol in forma continuata, prev de art 218 al. 1, 3 lit c C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal in dauna unor persoane vatamate minore la momentul comiterii faptelor, șantaj in forma continuataprev de art 207 al. 1 C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal, si agresiune sexuala prev de art 219 al. 1, 2 lit  c C.penal in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei, toate cu aplicarea art 38 al. 1 C.penal.”

Conform publicației săfielumină, cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul și arhimandritul BOR le cer agresorilor daune însumând 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietăți, iar Onilă – al cărui statut clerical reclamă încă titulatura de Preasfințit – a apucat să-și retragă aproximativ 270.000 de euro din conturi după ce un sechestru asupra conturilor sale instituit de procurori a fost ridicat de judecători, așa cum reiese din dosarele judecate la instanțele din Iași.

Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, conform procedurii, Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși, în calitate de părți responsabile civilmente, relatează aceeași sursă.

Sursa citată afirmă că ,,O eventuală sentință de condamnare ar consfinți practic, din punct de vedere legal, răspunderea în solidar cu inculpații a instituțiilor bisericești care au găzduit, tolerat și ascuns abuzurile sexuale.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina