clujust.ro

Povestea vânzării unui kilogram de cannabis într-un parc din Cluj-Napoca. Inculpatul: ”câștigul meu era de 1.000 lei”

Un tânăr în vârstă de 23 de ani i-a vândut un kilogram de cannabis chiar unui investigator sub acoperire, în parcul din spatele Iulius Mall Cluj-Napoca. Tânărul și-a recunoscut fapta și a povestit la parchet cum a făcut rost de așa cantitate mare și cum a găsit cumpărător, precizâd că profitul lui era de doar 1.000 de lei.

Inculpatul a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acord ce a fost confirmat de Tribunalul Cluj printr-o sentință din care prezentăm informațiile de mai jos:

 La 7 iulie 2020, DIICOT Biroul Teritorial Cluj a fost sesizat printr-un denunț, formulat în baza art 15 din Legea 143/2000, cu privire la faptul că numitul D.G. , în vârstă de 25 ani (are 23, e născut în 1997 – n.red), utilizator al contului de Wickr Me, G… 0230 și al contului de facebook D.G., a intrat recent în posesia unei cantități mari de cannabis și efectuează demersuri în vederea comercializării acesteia.

Prin ordonanța din 8 iulie 2020, s-a autorizat folosirea în cauză a investigatorului sub acoperire cu numele de cod Clau și a unui colaborator cu o altă identitate decât cea reală, cu numele de cod A.., precum și participarea acestor persoane, conform art. 148 și art. 150 din Codul de procedură penală, la efectuarea oricărei operațiuni privind circulația drogurilor de risc în care este implicat D.G., interpuși sau persoane de legătură ale ace stuia, inclusiv să achiziționeze droguri în cantitățile oferite de aceștia. In urma conversației purtate în aplicația de mesagerie rapidă Wickr Me  de colaboratorul A_ cu D.G., la data de 8 iulie 2020, acesta din urmă i-a oferit spre vânzar e cantitatea de 1 kg cannabis, la prețul de 25 lei gramul.

La data de 9 iulie 2020, între orele 9:15 – 13:00, cei doi au purtat o nouă conversație, în aceeași aplicație, inculpatul convenind să se întâlnească și să vândă drogurile investigatorului sub acoperire introdus în cauză CLAU. La 9 iulie 2020, în jurul oreio 13,10, D.G. a fost prins în flagrant, de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatarea Criminalității Organizate Cluj și ai BCCO Cluj, în zona parcului din spatele centrului comercial Iulius Mall din Cluj, imediat după ce i-a predat investigatorului sub acoperire cantitatea de aproximativ 1 kg de fragmente vegetale verde oliv cu aspect și miros specific de cannabis ( 1018 grame masă brută), aflată într-o pungă de culoare mov și a încasat prețul cuvenit pentru aceasta, de 25.000 lei.

În urma percheziției efectuate, la 9 iulie 2020, ulterior prinderii în flagrant, în baza încheierii nr.28/UP și a mandatului de percheziție nr.51/UP din 9 iuli e 2020, date în dosar nr…., de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cșuj, în locuința lui D.G. din Cluj-Napoca….. fost găsită cantitatea de aprox. 300 grame fragmente vegetale de culoare verde olive cu aspect și miros de cannabis, precum și un cântar electronic de mici dimensiuni și un grinder de tipul celor folosite de obicei la cântărirea și măru n țirea drogurilor, prezentând urma de mater ie vegetală verde olive.

In cursul anchetei, inculpatul a colaborat cu organele judiciare și a formulat denunțuri separate cu privire la persoana de la care a procurat drogurile dar și cu privire la alte persoane care au săvârșit infracțiuni în legătură cu droguri, care au condus la înregistrarea și instrumentarea altor două dosare penale. De asemenea, inculpatul a facilitat identificarea acestora, însă nici una dintre cauze nu s-a materializat până în prezent.

În declarația dată la 10 iulie 2020, inculpatul a recunoscut fără nici o rezervă comiterea faptei reținute în sarcina sa, precizând că: „ este adevărat că am vândut un kilogram de cannabis în data de 9 iulie 2020, în parcul Iulius Mall din Cluj-Napoca, în jurul orei 13:00, unui tânăr pe care atunci l-am întâlnit prima dată și despre care am aflat ulterior, după prinderea mea, că este polițist. Eu i-am dat cantitatea de cannabis menționată ambalată în două pungi de nylon, una albă și alta transparentă și el mi-a dat suma de 25.000 lei. Menționez că atât am cerut eu, dar nu am apucat să-i număr, i-am pus în geanta mea și la scurt timp am fost prins de lucrătorii de poliție. Tranzacția s-a realizat la prețul de 25 lei/gr. Cumpărătorul mi-a fost recomandat de o cunoștință din mediul online din București……cu care am purtat conversația pe wiker. M-a întrebat dacă pot să-i fac rost și am dat două-trei telefoane în urma cărora am procurat cu o zi înainte pe data de 8 iulie 2020 1 kg 260 gr cannabis …Eu am luat cannabisul la 24.000 lei și urma să-l vând cu 25.000 lei, câștigul meu era de 1.000 lei și urma să fac plata după ce încasam prețul. Când am cumpărat cannabisul m-am întâlnit cu vânzătorul …la el în mașină, iar apoi am dus drogurile acasă. O parte am dat-o în data de 9 iulie 2020 persoanei care s-a dovedit a fi polițist, iar cealaltă a rămas acasă, unde a fost găsită de polițiști la percheziție. ”

Potrivit art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de trafic de droguri de risc este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. Prin aplicarea dispozițiilor art. 480 alin. 4 din Codul de procedură penală, aceste limite de pedeapsă se reduc cu o treime, respectiv de la 1 an și 4 luni la 4 ani și 8 luni închisoare și interzicerea unor drepturi.

Analizând criteriile de individualizare a pedepselor prevăzute de art. 74 din Codul penal, s-a apreciat că în raport cu lipsa antecedentelor penale ale inculpatului , atitudinea inculpatului după comiterea faptei , împrejurarea că el are un loc de muncă , caracterizările pozitive ale inculpatului depuse la dosarul cauzei , este suficientă aplicarea unei pedepse cu închisoarea, cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia.

S-au stabilit aplicarea pedepsei principale de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a
executării pedepsei principale și a pedepsei accesorii pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În plus, inculpatul a fost de acord cu o muncă nerenumerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 zile, în cadrul Primăriei Cluj-Napoca sau a Tribunalului Cluj!

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!