fbpx

Petiție a avocaților pentru a se aloca fonduri instanțelor și pentru a stopa închiderea lor

Avocații semnează o petiție prin care solicită Guvernului României alocarea fondurilor necesare pentru ca instanțele de judecată să își poată desfășura activitatea în condiții de siguranță în contextul pandemiei de COVID  și pentru stoparea închiderii instanțelor.

”𝐒𝐞𝐦𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐭𝐮 𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐞! În timp ce Parlamentul adoptă legi neconstituționale, iar Guvernul adoptă OUG-uri și HG-uri pe bandă prin care ne lasă fără drepturi, fără să își întrerupă activitatea chiar și pentru o zi, instanțele sunt obligate rând pe rând să își închidă porțile din cauza infectărilor. De ce? Pentru că nu li s-au alocat fonduri suficiente pentru măsurile de igienă sanitară, inclusiv pentru testare. Nu se poate să lăsăm să funcționeze numai 2 puteri în stat, iar pe a 3-a să o carantinăm, lăsându-ne expuși abuzurilor. (* această petiție va fi atașată unei cereri fundamentată juridic și înaintată dlui prim-ministru Ludovic Orban)”, a scris avocata Silvia Uscov.

Argumentele petiției

”Ca urmare a numărului de îmbolnăviri al personalului din justiție s-a ajuns la situația de neacceptat în care s-a propus un proiect de lege prin care să se poată întrerupe activitatea de judecată parțial sau în întregime (proiect de lege inițiat de Guvernul României).

Se propune legiferarea posibilității întreruperii totale sau parțiale a activității de judecată (https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/11/LG-1.pdf ), CONTRAR  PREVEDERILOR CONSTITUȚIEI României (art. 21 alin. 2), însă nu se ia nicio măsură efectivă pentru stoparea transmiterii virusului SARS-COV 2 în incinta instanțelor.

Nu se alocă fondurile necesare pentru instanțe astfel încât să se poată face dezinfectarea spațiilor din incinta instanțelor, nu se alocă fondurile necesare pentru achiziția materialelor și echipamentelor necesare pentru ca judecătorii și personalul instanțelor să își poată desfășura activitatea în condiții de igienă și siguranță sanitară, nu se alocă fonduri pentru testarea constantă și în masă a personalului instanțelor pentru a putea fi izolate la timp persoanele testate pozitiv cu virusul Sars-Cov2 astfel încât să se limiteze transmiterea virusului în interiorul instanțelor.   

În lipsa alocării acestor fonduri crește exponențial riscul ca un număr din ce în ce mai mare de judecători și personal auxiliar să devină pozitivi, iar un număr din ce în ce mai mare de instanțe să își închidă activitatea parțial sau total.

Se va ajunge în acest fel ca cea de a treia putere în stat să nu își mai poată desfășura activitatea și să nu își mai poată exercita atribuțiile.

Închiderea activității instanțelor de judecată poate genera haos în societate ca urmare a faptului că există riscul ca atunci când vor auzi că se închid instanțele cei care sunt violenți din fire să nu se mai abțină și să recurgă la violență (pentru că psihologic vor crede că nimeni nu mai are ce să le facă), iar cei care se cred victime să considere că sunt îndreptățiți să își facă singuri dreptate (crezând că nimeni nu îi mai poate apăra și nimeni nu le va mai face dreptate).

Astfel, închiderea activității de judecată va genera o stare de insecuritate socială cu consecințe negative pentru fiecare cetățean.

Din aceste motive, solicităm Guvernului României alocarea fondurilor necesare pentru ca instanțele de judecată să își poată desfășura activitatea în condiții de siguranță și igienă sanitară pentru limitarea transmiterii virusului Sars-Cov2 în interiorul acestora și pentru stoparea închiderii instanțelor.”, se arată în petiția semnată de avocata Elena Radu din Craiova.

Semnează AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns