Anchetele au fost deschise în 33 de state americane, iar reprezentanții acestora au apreciat că Apple ar fi trebuit „fie să recunoască mai devreme faptul că le-a încetinit intenționat, fie să schimbe bateriile dispozitivelor afectate”. Compania din Silicon Valley s-a angajat ca în următorii trei ani să „ofere informații oneste” pe site-ul oficial despre performanțele bateriilor, update-urile de soft și alte setări.

Separat, Apple a acceptat, în martie, să plătească 500 de milioane de dolari clienților americani afectați.

Așa-numitul scandal „batterygate” datează din 2017 când clienții au început să observe că dispozitivele lor încep să funcționeze mai lent după ce au descărcat noi versiuni ale software-ului Apple.

Apple a admis la momentul respectiv că actualizările respectiv încetinesc într-adevăr telefoanele, afirmând că acest lucru se întâmplă pentru a preveni închiderea subită a iPhone-urilor datorită îmbătrânirii bateriilor.

Unii clienți și critici s-au întrebat dacă practica nu urmărește de fapt creșterea vânzărilor pentru noile modele iPhone, lucru negat de Apple.

Noua investigație a fost lansată de peste 30 de state americane, anchetatorii afirmând că Apple era la curent cu faptul că update-urile încetinesc dispozitivele sale dar nu a informat și clienții despre această practică.

Pe lângă amendă, Apple și-a luat angajamentul să fie mai transparentă în ceea ce privește practicile.

„Companiile Big Tech trebuie oprite din a manipula consumatorii și obligate să le spună întregul adevăr cu privire la practicile și produsele lor”, a afirmat procurorul general al statului Arizona, Mark Brnovich, într-un comunicat de presă.

Aceasta nu este singura sancțiune financiară impusă Apple în legătură cu practica respectivă dar majoritatea par ca o picătură într-o găleată comparate cu vânzările Apple – luna trecută compania a raportat vânzări de 26,4 miliarde de dolari doar din iPhone-uri în ultimul trimestru fiscal.