fbpx

Peste 700 de persoane cercetate anul acesta pentru infracțiuni informatice

Poliția Română: Fraudele privind mijloacele de plata electronică reprezintă o nouă țintă pentru grupările de criminalitate organizată. În primele 10 luni ale anului, Poliția Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracțiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv.

”Infracţiunile informatice au un pronunţat caracter economic, cauzat de beneficiile pe care aceste fapte le pot produce. Comerțul electronic şi tranzacțiile online au cunoscut o evoluție fulminantă, astfel că fraudele privind mijloacele de plata electronică reprezintă o nouă țintă pentru grupările de criminalitate organizată.”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Atacurile informatice sunt de diverse tipuri, de la accesul neautorizat la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate urmată, în unele cazuri, de alte activităţi infracţionale, la modificarea/alterarea de date informatice, instalarea de programe maliţioase și perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice.

Infracţiunile cu mijloace de plată electronică şi fraudele privind comerţul online sunt fapte transfrontaliere. Cel mai des întâlnite infracțiuni sunt licitaţiile frauduloase pe internet şi compromiterea cardurilor bancare urmate de retrageri de numerar sau de achiziţionarea a diferite bunuri şi servicii.” – Poliția Română

Polițiștii specializați în combaterea infracționalității informatice acționează pentru combaterea pornografiei infantile, România fiind membră a Alianţei Globale împotriva Exploatării Sexuale a Minorilor pe Internet, organizașie care a luat ființă în anul 2012.

Anul acesta, Poliția Română a efectuat 185 de acţiuni, în urma acestora fiind destructurate 21 de grupări infracţionale specializate în criminalitate informatică.

În dosarele penale instrumentate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., polițiștii au efectuat 590 de percheziţii domiciliare, fiind cercetate 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina