fbpx

Perioada de înscriere și tematica examenului de primire în profesia de avocat

Vezi aici care este perioada de înscriere, cât este taxa și care este tematica examenului de primire în profesia de avocat. Lucrările de specialitate sau orice altă documentaţie, consultate în vederea pregătirii pentru examen, se vor aduce la zi, în raport cu modificările legislative intrate în vigoare până la data de 01.06.2015

Cererile de înscriere a candidaţilor la examen, se depun în intervalul 31 iulie 2014 – 17 august 2015 la secretariatul baroului la care candidatul urmează să-şi desfăşoare activitatea în cazul în care va fi declarat admis.

În perioada 18 – 20 august 2015 barourile vor verifica dosarele de înscriere la examen iar rezultatul verificărilor se afişează conform prevederilor Regulamentului de examen. În perioada 22 – 24 august 2015 se vor soluţiona contestaţiile formulate de candidaţii cărora li s-a respins înscrierea la examen.

În cazuri temeinic justificate, cu aprobarea Comisiei Permanente a U.N.B.R., dosarul poate fi completat cu actele ce nu au putut fi procurate din motive imprevizibile şi insurmontabile, cu cel mult 5 zile înainte de data examenului.

Exclusiv pentru candidaţii care au susţinut examenul de licenţă în anul universitar 2015 şi numai dacă unităţile de învăţământ absolvite de aceştia nu au emis diplomele de licenţă, se admite depunerea adeverinţei de absolvire a examenului de licenţă, eliberată de unitatea de învăţământ, în locul diplomei de licenţă prevăzută la art. 15 alin. 2 lit. b) din Statutul profesiei de avocat; în acest caz, nu se cere ca adeverinţa de absolvire să fie însoţită de foaia matricolă.

Taxa de examen este de 1.000 lei şi se va achita în contul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor – I.N.P.P.A. Bucureşti.

Arondarea candidaţilor pentru susţinerea examenului se face în raport de baroul la care s-a depus cererea de înscriere la examen şi la care, în caz de primire în profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat să se înscrie, fără a se putea înscrie în alt barou.  Astfel, la Centrul teritorial Cluj-Napoca al INPPA vor da examen candidații pentru Barourile Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj şi Maramureş.

Examenul va fi de tip grilă cu 100 de întrebări din cele 5 materii (organizarea și exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal), fiind nevoie de minim 70 de puncte pentru a intra în profesie, dar nu mai puțin de 10 la vreuna dintre materii, potrivit regulamentului de examen care poate fi consultat AICI.

Vezi mai jos tematica examenului pentru primirea în profesia de avocat

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Comments

comentarii

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European.... Citește mai mult
Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!