fbpx

PCA Cluj s-a sesizat din oficiu după articolul despre notărița la care apela ”mafia pădurilor” din Maramureș

Parchetul Curții de Apel (PCA) Cluj s-a sesizat din oficiu și face cercetări după articolul despre notărița din Vișeu de Sus care a contribuit la raderea unor păduri din Maramureș. Aceasta ne-a contactat să ne certe că am fi scris ”neadevăruri”, dar nu a putut spune concret care sunt acelea și nu a trimis drept la replică. În schimb, ne-a dat la telefon o avocată care ne-a amenințat că ne dă în judecată.

Notarul public Maria Urda ne-a spus că doar parchetul și instanța îi pot cere documente. Iată că i se îndeplinește dorința și PCA Cluj a deschis o anchetă în acest caz.

Potrivit unui răspuns oficial, ”pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj s-a înregistrat la data de 21.10.2024, în baza sesizării din oficiu a procurorului din aceeași dată, dosar penal nr…

Urmărirea penală în acest dosar are ca obiect infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

 

Amintim că în articolul precedent am prezentat două contracte de ”vânzare-cumpărare mobiliară” încheiate între proprietarul unei suprafețe de pădure și o firmă care se ocupă cu tăieri de păduri, contracte autentificate cu același număr și care conțin suprafețe diferite.

Clujust a intrat în posesia mai multor contracte încheiate între mai multe firme care au tăiat păduri în Maramureș și proprietari din zonă, autentificate la același notar. Important este ce s-a întâmplat după încheierea acestor contracte. Firmele s-au prezentat ca proprietari la ocoalele silvice și au încheiat contracte de pază și servicii silvice și au făcut cereri de marcare, fără a avea acest drept. Pentru că au ”cumpărat” minim 100 de hectare, firmele au încheiat amenajamente silvice fără a avea acest drept, pentru a justifica diferența de masă lemnoasă exploatată ilegal. Problema este că Garda Forestieră a validat și contractele și amenajamentele.

Specialiști în drept consultați spun că aici vorbim de vânzări de bunuri viitoare care erau simple promisiuni pe vechiul cod. Culmea, nici notărița nu a fost hotărâtă cum să denumească aceste contracte pentru pădure, astfel că unele sunt ”de vânzare cumpărare mobiliară”, altele de ”vânzare-cumpărare imobiliară” și 2 în 1 ca detergentul ”contract de vânzare-cumpărare mobiliară și ante-contract de vânzare-cumpărare imobiliară” (vezi mai jos).

De precizat că s-au ”cumpărat” pădurile la prețuri ”exorbitante” de 200 euro / ha, când pe grila cu prețuri la păduri pe județ erau prețuri de 3000 euro / ha. Lemnul de pe un hectar valora peste 20.000 euro și acum ar fi 40.000 euro.

Comments

comentarii

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost propus candidat la alegerile prezidențiale de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. „La ecuația complicată a alegerilor prezidențiale răspunsul poate fi coalizarea forțelor pro-europene pentru un candidat comun”, arată (ICDE) Cluj.... Citește mai mult
Pasagerii unui avion KLM au trăit o experiență neobișnuită. Zborul lor spre Surinam s-a transformat într-o călătorie „spre nicăieri".... Citește mai mult

Lasă un răspuns