fbpx

Părinți germani au obținut dreptul de a accesa atât contul de Facebook al fiicei lor decedate, dar și conținutul digital al acestuia

Dreptul de a accesa contul de utilizator facebook și conținutul digital conținut în acesta reprezintă drepturi succesorale patrimoniale.

La data de 9 septembrie 2020, Curtea Federală de Justiție a Germaniei (Bundesgerichtshof) s-a pronunțat cu privire la o sesizare prin care a fost chemată să interpreteze o hotărâre care obliga operatorul unei rețele sociale (Facebook) să acorde moștenitorilor beneficiarului unui cont de utilizator acces la contul complet.

Completul civil al Curții Federale de Justiție a decis că operatorul unei rețele sociale care a fost obligat anterior printr-o sentință  pentru acordarea, moștenitorilor unui participant la rețea, acces la contul său complet de utilizator trebuie să le ofere moștenitorilor posibilitatea de a lua cunoștință de cont și de conținutul acestuia în același mod, cu excepția utilizării active, ca și utilizatorul autorizat inițial.

Facebook a fost condamnată de Curtea Federală de Justiție  prin hotărârea din 12 iulie 2018 – III ZR 183/17 (comunicat de presă 115/18) – hotărâre care a devenit hotărârea obligatorie din punct de vedere juridic a Curții Regionale din Berlin din 17 decembrie 2015.

Conform hotărârii, părinții unui participant decedat la rețeaua de socializare au obținut acces la contul de utilizator complet și la conținutul de comunicare al fiicei lor, decedată la vîrsta de 15 ani, fiind lovită de metrou. Facebook, ca urmare a executării hotărârii, i-a trimis mamei adolescentei decedate, un stick USB care conținea un fișier PDF cu peste 14.000 de pagini care, conform informațiilor furnizate de debitor, conținea o copie a datelor citite din contul deținut de decedat.

Părinții adolescentei s-au adresat din nou Curții Federale de Justiție pentru a interpreta dacă obligația care-i incumba rețelei Facebook din hotărârea instanței regionale din 17 decembrie 2015 a fost îndeplinită.

Fluxul procesului

La cererea părinților adolescentei, instanța regională a aplicat o amendă de 10.000 EUR rețelei de socializare pentru neîndeplinirea obligațiilor sale din hotărârea din 17 decembrie 2015.

Curtea de Apel a anulat decizia instanței regionale și a respins cererea părinților privind o măsură coercitivă împotriva debitorului. Ca urmare a desființării ultimei hotărâri, părinții adolescentei s-au adresat din nou Curții Federale de Justiție, pentru a lămuri dacă obligația a fost îndeplinită.

Decizia Curții Federale de Justiție

Nr. 119/2020

Senatul civil al Curții Federale de Justiție a desființat decizia Curții Camerei și a restabilit decizia de primă instanță. Interpretarea dispozitivului hotărârii Curții Regionale din Berlin din 17 decembrie 2015 arată deja că creditorilor (părinților) nu numai că trebuie să li se acorde acces la conținutul comunicării deținut în contul de utilizator, ci trebuie să li se ofere și posibilitatea de a accesa contul de utilizator, în sine, și conținutul acestuia, în același mod și modalitate ca și beneficiara inițială. Acest lucru rezultă și din motivele deciziei hotărârii menționate anterior dar și a deciziei Curții Federale de Justiție din 12 iulie 2018. Ambele hotărâri au determinat pretenția creditorului de a fi îndeplinită de debitor în temeiul legii succesorale. Curtea Federală de Justiție a considerat că acordul de licență dintre fiica adolescență și Facebook, cu drepturile și obligațiile sale, a fost transferat moștenitorilor prin succesiunea universală. Aceștia din urmă au intrat în relația contractuală ca urmare a acestui fapt și, în calitate de parteneri contractuali și de noi titulari de cont, aveau dreptul principal de a accesa contul de utilizator al fiicei lor și conținutul digital conținut în acesta. Din această poziție a moștenitorilor și din cererea principală de executare a testatorului din relația contractuală cu debitorul, care a fost transferată către aceștia, rezultă fără alte precizări că moștenitorilor li se va acorda acces la contul de utilizator în același mod în care putea să o facă fiica lor înainte. Acest lucru este evident și din numeroasele alte declarații ale Curții Federale de Justiție și ale Curții Regionale din Berlin în hotărârile menționate anterior.

Prin urmare, rețeaua de socializare nu și-a îndeplinit obligația din hotărârea Curții Regionale din Berlin din 17 decembrie 2015. Furnizarea stick-ului USB cu un fișier PDF extins nu a acordat acces complet la contul de utilizator. Fișierul PDF nu descrie complet contul de utilizator. Accesul complet la contul de utilizator presupune nu numai prezentarea conținutului contului, ci și deschiderea tuturor funcționalităților acestuia  și a limbii germane în care contul de utilizator a fost păstrat în conformitate cu contractul pe durata vieții testatorului, cu excepția funcțiilor referitoare la utilizarea activă continuă a acestuia.

Curtea Federală de Justiție a hotărât că Facebook nu și-a îndeplinit obligația, dând câștig de cauză părinților adolescentei.

 

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va întâlni în runda a II-a din play-out pe UTA Arad, pe 30 martie, iar meciul se va disputa pe Cluj Arena.... Citește mai mult
Vremea se va încălzi în toată țara, iar temperaturile vor fi mult mai ridicate decât ar fi normal pentru sfârșitul lunii martie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns