Organizația Județeană PSD Cluj a prezentat un amplu proiect de reindustrializare

Organizația Județeană PSD Cluj a organizat conferința de presă pe tema “Reindustrializarea, prioritate a programului de guvernare PSD”, eveniment desfășurat la sediul Cabinetului Vasile Dîncu, pe Bulevardul Eroilor nr. 6-8, Cluj-Napoca.

La conferință au participat: Vasile Dîncu, europarlamentar și președinte PSD Cluj; Alexandru Cordoș, consilier județean și secretar executiv PSD Cluj, candidat la Senatul României; Răzvan Ciortea, senator și candidat la Camera Deputaților; Remus Lăpușan, prim-vicepreședinte PSD Cluj și candidat la Camera Deputaților; Flaviu Turcu, președintele Asociației pentru Diplomație Tehnologică.

”Eeindustrializarea este importantă pentru ca România să devină o ţară competitivă în Europa. Judeţul Cluj ar putea să devină un hub energetic important prin proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti. Dacă ne uităm la raportul Draghi, Europa întreagă a pierdut din putere, din influenţă, din competitivitate. România are foarte multe oportunităţi pornind de la ceea ce ne spune şi raportul Draghi. Europa trebuie să facă un nou plan Marshall, o investiţie pe an în jur de 800 de miliarde de euro care să însemne inovaţie, competitivitate. Principala problemă în viitor a Europei va fi energia. În ultimii 30 de ani, România s-a cuplat mai puţin la ceea ce ar însemna încercarea de a reconstrui o serie de capacităţi de producţie pornind de la forţele proprii. Cererea de energie pentru viitor va fi de la 10 ori mai mare decât până acum. Avem cea mai mare şansă din Europa să ajungem la independenţă energetică şi chiar să fim exportatori. Din păcate, nu avem capacitatea de interconectare cu Europa. Proiectul Neptun Deep trebuie să fie pus cât mai repede în funcţiune. La Cluj pentru prima dată avem o mare şansă se devenim unul dintre hub-urile energetice cele mai importante. Guvernul a relansat proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti. Proiectul ar însemna o echilibrare a sistemului energetic. Guvernul va căuta investitor pentru a susţine proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti. Există în ţară mai multe microhidrocentrale. De asemenea, în Transilvania putem să refacem o serie de centre industriale. Avem şi alte posibilităţi. La fabrica Farmec am văzut un proiect de investiţie care este de foarte mare viitor. Guvernul a promis că sprijină acest proiect”, a spus Vasile Dâncu.

”Discutăm despre reindustrializare prin dezvoltarea parcurilor industriale, reindustrializare prin promovarea brand-urilor locale şi reindustrializare prin asigurarea forţei de muncă. La Cluj avem parcuri industriale. Din păcate, sunt câteva şi lăsate în paragină, de exemplu la Feleac, la Câmpia Turzii, la Tetarom I. Administraţia locală PNL nu a pus accent pe aceste lucruri. De asemenea, pentru reindustrializare este important şi învăţământul dual. Totodată, avem nevoie de un parteneriat solid între stat şi mediu privat. De cele mai multe ori aici lucrurile nu funcţionează. Farmecul este un brand românesc. El este deja înghesuit, exportă foarte mult. Au nevoie de relocare care costă aproximativ 20 de milioane de euro. Au teren undeva în zona Someşeniului. Se caută soluţii. La Huedin am propus de foarte multă vreme un parc industrial care să pună pe primul plan copiii din liceele tehnologice. La Huedin ar trebui să fie un parc pentru procesarea fructelor de pădure, pentru colectarea plantelor şi în general pentru depozitare, procesare şi livrare. Totodată, nu este posibil ca la Câmpia Turzii să fie doar un început de parc industrial”, a declarat Alexandru Cordoş.

Conferința a abordat subiectul reindustrializării ca element central al programului de guvernare PSD, oferind soluții pentru revitalizarea sectorului industrial din România, creșterea competitivității și susținerea inovării. Invitații au discutat despre nevoia urgentă de modernizare a infrastructurii industriale, investiții în tehnologie și sprijinirea companiilor locale pentru a face față provocărilor economice globale.

De asemenea s-au menționat planurile și măsurile de reindustrializare pe termen scurt și mediu ale județului Cluj, strategii pentru modernizarea infrastructurii industrial, digitalizarea proceselor de producție, cît și oportunitățile pentru România în contextul european și global.

Comments

comentarii

Una dintre clădirile cu valoare arhitecturală de pe fosta platformă Carbochim este în proces de restaurare și consolidare în cadrul proiectului mixed-use RIVUS.... Citește mai mult
Parcul Natural Apuseni ne oferă din nou o privire fascinantă asupra vieții sălbatice din această zonă spectaculoasă a României. Recent, camerele de supraveghere au filmat imagini rare cu o pisică sălbatică în habitatul său natural, bucurându-se de liniștea pădurii.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns