fbpx

Oficial: Directorul Regionalei Vamale Cluj, urmărit penal pentru complicitate la evaziune

La solicitarea Clujust.ro, Direcția Națională Anticorupție a răspuns că directorul Direcției Regionale Vamale Cluj, Călin Valer Vesa, este urmărit penal pentru complicitate la evaziune fiscală într-un dosar în care este vizată o grupare ce cumpăra și vindea motorină fără să plătească TVA și accize.

După ce în presa din Oradea au apărut informații că Vesa este cercetat de DNA, iar directorul Regionalei Vamale Cluj a contestat la Tribunalul Bihor măsurile asiguratorii luate de DNA față de el, soția lui și mama, Clujust.ro a solicitat de la DNA un răspuns oficial cu privire la faptele și persoanele cercetate în acest dosar.

”Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Oradea și vizează efectuarea, în perioada 2008-2009, de către mai multe persoane a unor operaţiuni comerciale de achiziţionare în regim suspensiv de la plata accizelor, scutire de TVA şi eliberarea în consum (punere în vânzare) fără plata accizei şi TVA aferentă, a cantităţii de 6.647.986 litri (5.565,7 tone) motorină EURO 5, în valoare totală de 10.420.275,29 lei.

Această cantitate de combustibil a fost livrată ulterior către beneficiari care deţineau staţii de distribuţie a combustibililor auto, întocmindu-se o documentaţie fictivă de transport intracomunitar al produsului energetic motorină către un antrepozit fiscal din Slovacia.

În acest context, funcţionari cu putere de decizie din cadrul autorităţilor vamale au înlesnit şi sprijinit punerea în aplicare, respectiv derularea mecanismului evazionist, în condițiile în care legislaţia în vigoare la acea dată stabilea proceduri riguroase referitoare la autorizarea antrepozitelor fiscale de depozitare, precum şi cu privire la mişcarea produselor energetice între antrepozitele fiscale.

În cauza respectivă, procurorii anticorupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Mărginean Radu Traian și Vesa Călin Valer cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Vesa Călin Valer.” se arată în răspunsul DNA transmis Clujust.ro

Comments

comentarii

Cercetătorii au reușit să antreneze roboți să joace fotbal, însușindu-și mișcările și tacticile prin inteligența artificială. Ce se întâmplă când roboții pășesc pe teren?... Citește mai mult
Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost găsit mort în apartamentul închiriat din Gherla. Proprietarul apartamentului este cel care a alertat autoritățile.... Citește mai mult

Lasă un răspuns