Iulia Teodora Oltean la depunerea jurământului de avocat stagiar

O stagiară din Baroul Cluj a intrat direct în magistratură de pe un loc fruntaș la concurs

Avocata stagiară Iulia Teodora Oltean din Baroul Cluj, originară din Bistrița-Năsăud, a trecut cu brio examenul pentru magistratură dedicat juriștilor cu cinci ani vechime.

Iulia Teodora Oltean, în vârstă de 30 de ani a terminat concursul de admitere în magistratură cu media 8,27 (7,60 după prima etapă și 8,94 la interviu), având a treia medie din listă, după 8,325 si primul care a avut media 8,61. În total au fost scoase la concurs 53 de posturi, 28 de judecător și 25 de procuror, fiind înscriși aproape 900 de candidați cu cel puțin cinci ani vechime în alte profesiii juridice.

Singurul avocat din Baroul Cluj care a reușit anul acesta la concursul pentru magistratură, deși au fost 19 înscriși, are vârsta de 30 de ani, iar anul trecut a depus jurământul de avocat stagiar. Anterior, a lucrat ca și consilier juridic la o firmă din Bistrița. Iulia Oltean este absolventă a Facultății de Drept UBB Cluj. Aceasta a susținut și anul trecut concursul pentru Institutul Național al Magistraturii (INM), căci nu avea încă vechime, și a reușit un punctaj de admitere, dar media nu a fost suficient de mare pentru a prinde unul din cele 140 de posturi. Spune însă că experiența concursului de anul trecut a ajuat-o acum.

Am intrebat-o de ce a dorit să treacă în magistratură? ”Și la interviu mi s-a pus această întrebare. Cred că fiecare om își alege profesia în funcție de aptitudinile sale și am considerat că mi se potrivește mai bine profesia de judecător. Ca să excelezi în ceva trebuie să-ți placă”, a declarat Iulia Oltean pentru Clujust.ro.

Aceasta spune că nu se așteapta să termine concursul așa sus. ”Sincer nu mă așteptam să fiu printre primii, dar mă bucur pentru că voi putea să aleg postul pe care mi-l doresc. Din păcate nu sunt locuri în Cluj, dar eu voi opta pentru un post în Galați căci soțul este procuror acolo. Acesta e unul din motivele care m-au impulsionat. Sperăm să ajungem amândoi mai aproape de casă în viitor, el fiind tot din Bistrița”, a spus tânăra.

Viitorul magistrat dezvăluie că la proba interviului a avut cele mai mari emoții. ”La prima am fost sigură pe mine, mai ales că anul trecut am făcut 73 de puncte. La interviu comisia urmărește să te cunoască ca om. Nu se referă la cunoștințe juridice deloc, ci la modul cum te exprimi, cum gândești, spontaneitatea, cât esti de sigur. Am fost mult mai stăpână pe mine decât anul trecut. Vor să vadă dacă tu corespunzi acestei profesii”, a precizat Iulia Teodora Oltean.

Amintim că au mai fost înscriși 18 avocați definitivi din Baroul Cluj la concurs, dar niciunul nu a trecut de proba cunoștințelor juridice. ”Imi pare rău pentru ceilalți, Știu că e o muncă grea. Chiar mi-a părut când am văzut rezultatele. E un examen foarte dificil.”, a spus avocata stagiară.

Anul acesta, nu a fost pus la bătaie niciun post de judecător pe raza Curții de Apel Cluj, iar în ce privește cele de procuror sunt trei posturi pe lângă Cluj, la Năsăud, Târgu Lăpuș și Zalău. În Galați sunt disponibile patru posturi de judecător și trei de procuror.

Comments

comentarii

Joi, 18 iulie, la Primăria Cluj-Napoca a avut loc dezbaterea publică pentru proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim. Concluziile dezbaterii care a ținut 5 ore.... Citește mai mult
Ploaia de sâmbătă după-masă nu i-a speriat pe festivalierii de la Electric Castle.... Citește mai mult

Lasă un răspuns