Statiunea de Cercetare Pomicolă Cluj (sursa foto ziarulfaclia.ro)

O mare dilema: Nationalizare sau furt?

Nationalizare post comunista la Cluj-Napoca. Primaria Cluj-Napoca, Prefectura si Agentia Domeniilor Statului refuza restituirea a 197,52 ha teren intravilan fostilor proprietari, teren preluat in mod abuziv dupa 1990.

Institutia care administra terenul – Statiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Cluj-Napoca (intrata in faliment) comunica prin adresa nr. 1515 din 16.11.2006 Prefecturii Cluj ca este de acord cu restituirea terenurilor aflate pe dealul Feleacului (apartinand in majoritate felecanilor) fostilor proprietari care si-au revendicat terenul prin cereri depuse la primarie atat pe legea 18/1991 cat si pe legea 247/2005. Primaria si Prefectura Cluj se opun restituirilor si inscriu terenul pe celebra anexa locala 39 – pentru despagubiri, anexa anulata de legea 247/2005 incalcand legile privind finalizarea procesului de restituire a proprietatilor, spre nemultumirea proprietarilor care au blocat soseaua E60, au facut mitinguri de protest si memorii la institutiile superioare.

S-au ales cu promisiuni ca  o viitoare lege va reglementa situatia si oamenii isi vor primi terenul. Apare in adevar legea 72/2011 (la care s-a lucrat vreo 5 ani!) prin care la nivel de tara au fost predate la comisiile locale de fond funciar toate terenurile pentru care s-au depus documentatii pentru retrocedare fostilor proprietari si au fost administrate de statiuni agricole.

Dar stupoare – Clujul a refuzat sa intocmeasca aceasta documentatie si terenul respective ramane in portofoliul Agentiei Domeniilor Statului. Este de notorietate nationalizarea comunista, invocata spre binele poporului si a clasei muncitoare, dar dupa 1990 cand fostul administrator al terenului SCDP-Cluj renunta la acest teren, cine are interesul de a nu-l restitui fostilor proprietari?

In interesul cui lucreaza Comisia de Fond Funciar Cluj-Napoca cand pe aceste terenuri s-au eliberat titluri de proprietate “cumparatorilor de buna credinta” si a celor de proprietati litigioase? Potrivitlegii 165/2013 termenul limita de eliberare a titlurilor de proprietate este  2016. Se va incadra Primaria si Prefectura Cluj in acest termen?

Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura cu cele 164,59 ha ramase conform propunerilor legislative va fi preluata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca (dar sa fie zana frumoasa fara obligatii si datorii).  Conform Agentiei Domeniului Statului, Primaria Cluj are un disponibil de 2700 ha teren. Oare al nostru dupa care asteptam cel putin  de 10 ani (legea 247/2005) pe cine v-a imbogati?

Autor: Asociatia “Mostenitorii  Feleacului”

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns