fbpx
Roxana Dan și dosarele pe care le-a avut la o anumită dată la motivat (colaj realizat de Clujust)

O judecătoare din Cluj, cu 10 ani vechime, explică punctat de ce merită indemnizația de 12.326 lei/ lună

În contextul dezbaterii generate de afirmațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, îndrăgita judecătoare civilistă Roxana Dan de la Judecătoria Cluj-Napoca, care are grad de tribunal, explică deschis și punctat toată activitatea ei, pentru ca oamenii să zică apoi dacă indemnizația e nemeritată.

”Săptămâna aceasta este despre sporuri și altele… Știu că oamenii sunt foarte pătimași când vine vorba despre salariile și pensiile magistraților, oho …mai ales pensii, așa că am decis să vă împărtășesc și felul în care văd eu lucrurile …

Anul acesta împlinesc 10 ani de magistratură, am grad de Tribunal și câștig 12.326 lei, în fiecare lună. Nu știu exact cât din aceasta sumă reprezintă sporuri, pentru ce îmi sunt date, dar vă spun sincer că nu am ales să fiu judecător pentru acest salariu, cum nici nu aleg în fiecare zi să lucrez cel puțin 10 ore pentru acești bani (care nu sunt puțini vizavi de traiul mediu din România). Vreau doar să faceți un exercițiu de imaginație alături de mine privind activitatea de la instanța și să cântăriți cu mintea deschisă, cu sufletul și fără pic de invidie, dacă aceasta sumă este nemeritată.

1. Mă trezesc la 5.30 în fiecare dimineața, și între 7-9 ajung la instanță (ora efectivă depinde dacă merg la antrenament sau nu)

2. Mă așteaptă problemele administrative ale instanței (am funcție de conducere pentru care NU sunt plătită nici cu un cent suplimentar și nici nu am alte beneficii) care îmi iau zilnic pentru soluționare cel puțin 2 ore din program dacă nu mai mult.

3. Fac rezoluții pentru dosarele nou intrate, zilnic 4-5, plus fixat termen sau altele pentru dosarele aflate în procedura prealabilă.

4. Îmi văd ședința (medie 40/50 dosare) cu cel puțin 5 zile înainte de ziua de joi (ziua mea de ședință)/de 2 ori pe lună.

5. Motivez în termenul de AP (14 zile) hotărârile pe care urmează să le pronunț, de regulă le pronunț într-o zi de vineri. Până azi, am motivat anul acesta în jur de 80-90 de hotărâri, dintre care unele extrem de dificile (2 hotărâri pe zi minim).

6. Organizez grupul de discuții al instanței cu privire la toate problemele de drept ivite, și nu numai.

7. Lucrez în fiecare weekend, mai fac pauză în câte o duminică.

Dacă împart cei 12.300 lei la cele 25 de zile pe care eu le lucrez într-o lună efectiv, vine undeva la 492 lei pe zi, împărțit la 10/zi, egal 49,2 lei pe oră.
Dragilor, 49 lei este valoarea unei ore de muncă pentru un judecător din RO. Doamna care face curățenie sau mâncare câștigă undeva la 80/100 lei/oră, și e foarte bine că câștigă atât.

În esență, noi nu ne dorim sporuri, pensii speciale sau altele…vrem un salariu decent pe măsura muncii depuse și a responsabilității purtate pe umerii noștri. Ne dorim respect din partea celorlalte puteri în stat pentru că doar astfel putem garanta echilibrul necesar societății democratice, pe care de altfel, Constituția îl cere de la puterea judecătorească.”, a postat pe Facebook judecătoarea Roxana Dan.

Comments

comentarii

În acest moment se efectuează teste pentru a se depista efectul vaccinurilor anti-Covid la noua tulpină a virusului. Profesorul UBB de sănătate publică Răzvan Cherecheș explică care sunt următorii pași în criza care pândește România.... Citește mai mult
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că românii care se întorc în țară din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă a Covid-19, vor intra în carantină.... Citește mai mult
În acest moment, 1.265 de români infectați cu Covid-19 se află internați la ATI. Dintre aceștia, doar puțin peste 100 au un certificat care atestă că au fost vaccinați.... Citește mai mult
Iarna se face deja simțită la Vlădeasa, unde ninge viscolit, iar rafalele de vânt ajung la 80 km/h.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!