fbpx

O fostă candidată la INM a revenit în presă și a lansat site-ul CraiovaJust, pe modelul Clujust

Cristina Ghenea (42 de ani) a susținut concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii în primăvară pentru a deveni procuror, dar a fost respinsă la celebrul test psihologic, care a fost cu scandal la ultimul concurs. După această experiență, Ghenea, absolventă de Litere și Drept, a decis să revină în presă, domeniu în care a mai lucrat timp de șapte ani în redacții din Craiova. Inspirată de Clujust.ro, a lansat site-ul CraiovaJust.ro

Clujust a stat de vorbă cu jurnalista din Craiova despre experiența concursului pentru INM și despre noul ei proiect media.

Clujust: Cum a fost concursul pentru INM?

Cristina Ghenea: A fost extrem de solicitant din punct de vedere emoțional, în primul rând. Grilele au fost accesibile, mai ales că au avut un singur răspuns corect. Am văzut că au procedat și anul acesta la fel, ceea ce arată că se dorește lărgirea bazei de selecție și mi se pare un lucru bun. La proba redacțională am avut ceva probleme la penal și procedură penală însă am reușit să trec mai departe. Notele pe care le-am primit au fost corecte și mi s-a părut chiar că examinatorii au fost indulgenți, față de autoevaluarea mea. Am scris strict ce am știut, fără „floricele”, fără informații irelevante în contextul spețelor pe care le-am primit. Este adevărat însă că la proba de penal și procedură penală mi-am dat seama că nu am citit și răspuns la toate cerințele.

Clujust: Unde te-ai oprit?

Cristina Ghenea: Am fost respinsă la testul psihologic, o probă care, după cum ați scris și pe clujust.ro, a iscat destule controverse. Nu le confirm, dar nici nu le infirm. Nu m-am pregătit pentru această probă pentru că am considerat că, dacă vrei să devii magistrat, nu poți învăța calități, aptitudini și valori peste noapte și, cu atât mai puțin, nu le poți simula. Da, e adevărat că îți poți „antrena” mintea, mai ales pentru tot ceea ce ține de partea cognitivă a testării, ceea ce am și făcut, dar cam atât. Nu am apelat la cursuri și simulări de teste cu experți psihologi, nu cred că despre asta ar trebui să fie această probă. Consider că ar trebui să fie un test despre cine suntem cu adevărat noi, candidații. Da, despre asta ar trebui să fie: despre adevăr. Iar adevărul, în cazul meu, a fost acela că nu m-am potrivit profilului căutat de examinatori. Mi-am dat seama de acest lucru la testul scris, când am citit chestionarul.

În privința interviului din cadrul probei, nu am nimic de reproșat. Nu mi s-au pus nici întrebări stânjenitoare, nici atitudinea psihologului nu a fost una nepotrivită, cum am citit că au reclamat alți candidați. Din contră, doamna psiholog, din Pitești dacă îmi amintesc bine, a avut un comportament profesional ireproșabil.

Clujust: De ce nu mai dai la INM?

Cristina Ghenea: Motivul pentru care cred că nu m-am potrivit profilului de magistrat este acela că, undeva pe parcurs, am încetat să îmi doresc să devin magistrat. Nu m-au speriat rigoarea sau obligația de rezervă ci tocmai faptul că aceste lucruri nu sunt uneori respectate în sistem și sunt sancționate doar pe alocuri. M-a îndepărtat de profesie și îndârjirea cu care unii magistrați se luptă pentru privilegii, neglijând impactul negativ pe care această luptă îl are asupra imaginii magistraturii în general, din perspectiva cetățeanului simplu.

A fost dezamăgitoare, pentru mine, și reacția CSM la sesizările venite din partea candidaților, referitoare la examinarea psihologică. Au ignorat, practic, elefantul din cameră ceea ce a afectat nu doar imaginea CSM ci și încrederea viitorilor candidați că examenul este unul corect și transparent.

În 2022, mi-am dat demisia dintr-un post, pe care mulți l-ar numi „călduț”, cu singurul scop de a deveni magistrat. Am învățat mult și am investit bani și emoții în toată această perioadă, dar cred că cel mai important lucru pe care l-am sacrificat a fost timpul petrecut cu familia mea, pentru că sunt mamă și soție. Nu regret că am candidat, a fost o experiență de viață și este bine să ieși din zona de confort pentru a-ți testa limitele. Descoperi așa că, și când spui că nu mai poți, de fapt mai poți puțin, însă consider că e timpul să pun punct aici acestei experiențe.

Clujust: Cum de revii în presă?

Cristina Ghenea: Nu cred că am încetat vreodată să gândesc ca un ziarist chiar dacă, timp de 10 ani, am activat în zona de relații publice. Am fost jurnalist vreme de șapte ani în redacțiile locale ale unora dintre cele mai puternice publicații din zona Olteniei și simt că asta vreau să fac din nou: să pun întrebări, să aflu, să scriu. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de presă, de jurnaliști onești și independenți.

Clujust: De unde ideea craiovajust.ro?

Cristina Ghenea: Prima dată când am intrat în contact cu site-ul clujust.ro, cred că asta se întâmpla în vara anului trecut, mi-a încolțit în minte această idee. M-am gândit că ar fi binevenită o astfel de platformă și în regiunea noastră pentru că subiectele pe acest domeniu sunt extrem de interesante și puțin acoperite de presa locală. Mi-au plăcut materialele pe care CLUJUST le publică: interviurile, articolele despre procesele aflate pe rolul instanțelor din circumscripția Curții de Apel Cluj, jurisprudență și, mai ales, dezvăluirile. Craiovajust.ro va avea însă și câteva lucruri diferite și sper să devenim și noi o sursă de inspirație pentru CLUJUST.

Clujust: Ce vei publica pe site? Ce îți propui?

Site-ul va avea o componentă informativă care va cuprinde știri, articole, analize din domeniul justiției și din cel economic, o secțiune de Opinie unde voci vor deveni reprezentanții societății civile, dar și o secțiune educativă, unde ne propunem să explicăm juridic situații concrete cu care cetățenii din Craiova s-au confruntat și rezolvările lor corecte din punct de vedere legal. Este o componentă importantă și, pentru asta, am adunat, timp de câteva luni de zile, zeci de situații expuse pe grupurile locale de pe rețelele de socializare. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că anumite acțiuni ale lor, inofensive și bine intenționate, pot avea consecințe juridice, uneori chiar de natură penală. Vom publica articole despre jurisprudența instanțelor locale, despre procese interesante aflate pe rol, poveștile unor antreprenori de succes, cifre și date statistice referitoare la afacerile locale și la activitatea Fiscului. Cele două domenii, justiția și economia, se întrepătrund și acestea sunt informații care, altminteri, ar ajunge greu în atenția opiniei publice pentru că este nevoie de jurnaliști specializați pentru a le culege.

Comments

comentarii

Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Republicii Moldova.... Citește mai mult
Vremea se răceşte la Cluj. Vezi prognoza meteo pentru ziua de luni, 4 noiembrie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns