Curtea Constituţională a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modificările aduse Codului penal, în sensul majorării pedepselor pentru cei care se sustrag executării acestora.
CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, marţi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.1 şi ale art.II din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Obiecţia a fost formulată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
”În esenţă, Curtea a reţinut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei. Totodată, prevederile art.II din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivităţii, întrucât reglementează în domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrării sale în vigoare”, arată magistraţii constituţionali.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a postat pe Facebook: “Veste bună pentru statul român, veste proastă pentru fugari! Legea prin care fugarii vor fi pedepsiţi şi pentru evadare este constituţională! Adică la pedeapsa pe care o au se va adăuga şi pedeapsa pentru evadare, anume între 6 luni şi 3 ani. A fost soluţia propusă de Ministerul Justiţiei şi adoptată de Parlament. Statul român trebuie să aibă pârghii sănătoase pentru a combate fenomenul fugarilor. Vom continua lupta împotriva acestui flagel”.
Legea fugarilor a fost atacată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă consideră că prin prevederile adoptate sunt încălcate o serie de drepturi ale condamnaților fugari. Drept urmare, solicită ca Curtea Constituțională să se pronunțe cu privire la constituționalitatea acestui act.
Legea vizată prevede modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor pe 29 noiembrie 2023. Actul normativ stabilește ca persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă în termen de şapte zile pentru a fi încarcerate să fie considerate evadate. În aceste condiții ele vor risca un spor de pedeapsă cuprins între 6 luni şi 3 ani.