O femeie condamnată pentru trafic de droguri își vrea aparatura de laborator înapoi

O femeie de 58 de ani, de pregătire economistă, condamnată la închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri, cere în instanță să i se restituie aparatura de laborator confiscată la momentul perchezițiilor din 2010, estimată la valoarea de 500.000 de euro.

georgeta szekelyGeorgeta Szekely și fiul ei, George, au fost inculpați într-un dosar al DIICOT, ce a făcut vâlvă în 2010. Atunci, anchetatorii au găsit două laboratoare, unul în Gilău, județul Cluj, și altul în Sălaj, în care se produceau droguri sub formă de pastile. Potrivit procurorilor, drogurile produse cu aparatură performantă ajungeau și în țări străine, iar cei doi inculpați primeau bani, dar și mașini de lux la schimb.

În august 2012, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat pe Georgeta Szekely și fiul ei, George, la 3 ani de închisoare cu suspendare, respectiv 8 ani de închisoare cu executare. Curtea a decis și că ”înlatura masura confiscarii sumei de 80.000 Euro sau echivalentul in lei dispusa fata de inculpata Szekely Georgeta”. Recursul DIICOT a fost respins ca nefondat la Înalta Curte, fiind menținută condamnarea de la Cluj.

Condamnată cu suspendare, Georgeta Szekely încă umblă prin Tribunalul Cluj, unde are un proces cu obiectul ”restituire bunuri”. Mai exact, femeia își vrea înapoi aparatura de laborator. ”Valorează mult. Ori o vând, ori pornesc o afacere. Noi și atunci am vrut să producem medicamente pe bază de plante medicinale. Aveam o cantitate mare de echinacee”, ne-a spus Georgeta Szekely.

Procesul privind restituirea bunurilor nu este unul ușor, având în vedere că instanța amânat pronunțarea de două ori, după care a repus cazul pe rol și are termen luna aceasta. În 2 aprilie, instanța a stabilit pronunțarea pentru data de 9 aprilie. Apoi a amânat pronunțarea de două ori, pentru data de 23 și 30 aprilie.  Ultima dată, instanța a hotărât: ”Repune cauza pe rol în vederea lamuririi unor aspecte cu privire la institutiile care detin lucrurile a caror restituire o solicita petenta Szekely Georgeta”

Ce aparatură și ce substanțe s-au găsit în laboratoare

Două laboratoare clandestine de producere a drogurilor, în valoare de peste 500.000 de euro, şi zece kilograme de droguri de risc şi mare risc au fost găsite de poliţişti, în octombrie 2010, în judeţele Cluj şi Sălaj. În acest caz au fost arestate, iniţial, patru persoane, fiind emis şi un mandat de arestare în lipsă. Ulterior, tânărul pe numele căruia fusese emis mandatul în lipsă, George Mihai Szekely, considerat şeful reţelei, a fost prins de poliţişti la intrarea în ţară prin Vama Giurgiu. El venea din Bulgaria, unde se ascunsese o perioadă.

Poliţiştii au stabilit că primul laborator a fost înfiinţat de Georgeta Szekely şi fiul ei George Mihai Szekely, ce avea 23 de ani, în diferite spaţii aparţinând familiei, folosind ustensile casnice pentru prepararea drogurilor, se arăta într-un comunicat de presă din 26 octombrie 2010 al Poliţiei Române. Aceştia obţineau substanţele din România sau le importau din China şi Bulgaria, după care le prelucrau pentru a obţine droguri.

Cei doi au început să angajeze persoane, în special tineri cu studii în domeniul chimiei sau persoane necalificate, care să-i ajute în prepararea drogurilor. În cursul anului 2010, aceştia au cumpărat noi imobile pe care le-au amenajat ca laboratoare sau depozite, precum şi aparatură şi ustensile de laborator (aparatură pentru pastilat, malaxoare, cântare profesionale, încălzitoare, depresurizatoare, aparate pentru măsurarea presiunii) şi sticlărie de laborator.

Potrivit comunicatului Poliției, ”drogurile şi substanţele erau distribuite în ţară sau străinătate (Anglia, Irlanda, Ucraina, Bulgaria, Ungaria), sumele obţinute fiind de ordinul sutelor de mii de euro. Numai aparatura de laborator şi două dintre imobilele cumpărate depăşesc suma de 500.000 de euro. Totodată, Georgeta Szekely a cumpărat maşini de lux sau pentru transport marfă, stabilindu-se faptul că în unele situaţii aceasta a primit inclusiv autoturisme în schimbul drogurilor.”

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, sub supravegherea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, în perioada 29 septembrie – 21 octombrie, ofiţerii au descins în mai multe zone din judeţele Cluj şi Sălaj, unde au făcut cinci percheziţii domiciliare la imobilele deţinute sau folosite de către George Mihai Szekely şi Georgeta Szekely. În urma percheziţiilor, au fost descoperite două laboratoare care funcţionau cu ajutorul unor utilaje performante, comandate de către o parte dintre membrii reţelei din străinătate şi care asigurau producerea unor cantităţi mari de droguri. Aparatura permitea ca un număr mic de persoane să participe la procesul tehnologic.

În incinta laboratoarelor au fost descoperite cantităţi importante de substanţe chimice active, odorizanţi şi plante, fiind găsit inclusiv un utilaj de producere a comprimatelor cu pansoane cu diferite logo-uri, precum şi cantităţi mari de substanţe chimice. Poliţiştii antidrog au ridicat aproape două kilograme de salvie, peste 300 de grame de fragmente vegetale cu JWH 018, peste 5,5 kilograme de fragmente vegetale cu JWH 073 şi JWH 250, precum şi trei kilograme de substanţă pură JWH 018, toate fiind droguri de risc şi mare risc. De asemenea, s-au descoperit grămezi de cenuşă despre care s-a stabilit că proveneau din arderea unor cantităţi de materie vegetală, ustensile şi produse chimice.

Comments

comentarii

Atenţionare de călătorie. Aglomerație la frontiera cu Bulgaria în minivacanţele de Paște și 1 Mai.... Citește mai mult
După un incident șocant petrecut în urma derby-ului dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, în care mai mulți copii au fost agresați de suporteri, clubul CFR a făcut un gest de solidaritate: i-a invitat pe doi dintre tinerii implicați la antrenamentul echipei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns