fbpx
Gabriela Culda

O doctorandă de la UBB Cluj face studiu despre viol. Vedeți și completați chestionarul!

Avocata Gabriela Culda, doctorandă la Facultatea de Psihologie a UBB Cluj, va insera noul studiu despre viol în cercetarea sa despre percepția infracțiunilor. Cazul de la Vaslui, despre care spune că-i va schimba datele, a determinat-o să lanseze pe internet un chestionar despre viol.

Gabriela Culda, doctorandă pe psihologie judiciară, a lansat chestionarul pe care îl puteți completa AICI pentru a-l folosi într-o cercetare mai largă despre infracțiuni pentru lucrarea de doctorat și pe care o va prezenta la conferințe internaționale de drept și psihologie.

”Eu am început o nouă cercetare in primăvară despre percepția asupra infracțiunilor si eram cu cercetarea in derulare, când a apărut cazul de la Vaslui, care o sa-mi schimbe datele. Asa că am zis: decât sa pierd ce am facut deja, mai bine folosesc evenimentul și fenomenul social din jurul lui in direcția cercetării. Asa ca am facut chestionarul cât de simplu, cât de scurt, pentru a-l putea completa toată lumea. Oamenii de multe ori au nevoie să își poată spune părerea. Această parte nu era inclusă in planul meu doctoral. Eu imi planificasem, printre altele, să măsor percepția societății despre anumite tipuri de infracțiuni, printre care si violul, plus pedepsele. Asta legat de faptul că recent s-au modificat multe în noul cod penal. Cercetez sentimentul de vinovătie la infractori și percepția nedreptății. In sistemul nostru de drept, apare întotdeauna sentimentul de nedreptate dintr-o parte sau din alta sau din ambele. Fiind atât de prezent acest caz in opinia publică, il voi folosi si voi integra cercetarea in lucrarea de doctorat împreună cu ce am mai facut și ce voi mai face”, a explicat tânăra de 26 de ani pentru CLUJUST.ro

Dezbaterile asupra cazului de viol de la Vaslui sunt multe. Studiul de fata isi propune sa observe care este părerea românilor despre viol si despre acest caz. Nu exista pareri bune sau gresite. Raspunsurile sunt anonime. Completarea chestionarului dureaza cateva minute. Te rugam sa raspunzi sincer la cele 20 de intrebari.”, scrie la începutul chestionarului. Cercetătoarea vrea să adune minim 500 de date până să analizeze răspunsurile, insă să așteaptă să obțonă mult mai multe date. A avut 50 de completări in două ore.

Gabriela Ligia Culda este in ultimul an de doctorat la UBB Cluj, pe psihologie judiciară, și a realizat până acum mai multe studii in penitenciare despre infractori si despre percepția asupra infracțiunilor, pe care le-a și prezentat la conferințe internaționale la San Diego și Dubrovnik, urmând să meargă la Nuremberg și Chicago. A absolvit în 2011 Facultatea de Drept “Dimitrie Cantemir” Cluj si Psiholgia la UBB, după care a urmat mastere în Știinte Penale si Criminalistica si in Psihoterapie si consiliere psihologică. Din 2013 este doctoratul ce combină dreptul și psihologia, la Școala Doctorala de Stiinte Cognitive Aplicate, catedra de psihologie a Facultatii de Psihologie si Științe ale Educației, UBB Cluj. Tânăra realizează studii in penitenciare si in afara lor despre infracționalitate din 2011, pe când lucra la licență. De anul trecut este avocat definitiv în Baroul Cluj.

Lăsați mai jos un comentariu despre fapta de viol, despre violatori și cum ar trebui pedepsiți.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Andrecan Viorica

    Aceste persoane nu au nimic uman in ei nici macar animale nu pot fi numiti , pentru ca animalele nu fac asa ceva ,sunt niste monstrii. Prin urmare trebuie tratati ca pe ceva lucru material fara suflet, nu cu inchisoare ca e pre putin pentru ei,ceva chinuri cumplite , asa cum au facut si ei cu acea fata.

  2. femeia are dreptul sa aleaga cand si cu cine sa faca sex!! nimic altceva nu da dreptul unui om sa considere ca ,corpul unei femei e bunul sau si poate sa dispuna cand si cu cine vrea de el!! pedeapsa maxima pt violatori ar fi o lectie pt multi care considera ca femeia e o jucarie!

Lasă un răspuns