fbpx

O avocată populară din București le-a vorbit studenților de la Drept UBB Cluj despre carieră

Avocata Silvia Uscov din Baroul București, extrem de populară între tineri, având peste 14.000 de urmăritori pe Instagram, a reprezentat profesia de avocat în cadrul conferinței online ”Avocat sau magistrat?”, inițiată de Organizația Studenților în Drept din cadrul UBB Cluj, la care au mai vorbit judecătorul Roxana Dan de la Judecătoria Cluj-Napoca și procurorul Alexandra Carmen Lăncrănjan de la DNA.

Conferința a fost un real succes, fiind ocupate toate cele 500 de locuri în platforma Zoom și ajungând la un maxim de peste 700 de privitori pe live-ul de pe Facebook. Cu privire la faptul că au ales o avocată din București, organizația studenților din Cluj ne-a precizat: ”Organizarea conferinței in mediul online ne-a permis sa avem o deschidere mai mare in ceea ce privește invitații, astfel având oportunitatea de a asculta și o perspectivă din afara centrului universitar clujean”

Silvia Uscov a dat exemplul personal absolvenților numeroși care au picat examenul de admitere în avocatură din această toamnă:

”Din punctul meu de vedere, avem nevoie de studenți bine pregătiți care să vină și în avocatură. Știu că majoritatea celor care dau la drept, și mă număr printre voi, atunci când au intrat, s-au gândit să fie ori procurori, ori judecători și mai puțin cred că avocați. Și eu, înainte să intru, când eram întrebată, răspundeam că vreau să fiu procuror. Mai târziu, m-am reprofilat spre judecător și uite că am ajuns avocat.

Nu am intrat din prima la Barou. Este motivul pentru care și anul acesta, pentru că au intrat foarte puțini dintre absolvenții de drept la Barou, cred că a fost un bun exemplu pentru ei parcursul profesional pe care eu l-am avut. Deși în facultate colegii pot confirma că eram unul dintre studenții buni, iată că nu am luat examenul pentru Barou din primar, a trebuit să mai învăț și am luat ulterior. Nici nu am prins un loc de practică pe perioada aceeea, ci m-am angajat pe post de consilier juridic la o societate din domeniul real estate și construcții. Am descoperit că nu-mi place să fiu consilier juridic pentru că nu-mi place să am șef. Deși ar trebui să existe o oarecare indepedență pentru consilierii juridici, simțeam o oarecare presiune în privința programului, a ceea ce trebuia eu să fac. Atunci mi-am dat demisia și cred că în aceeași zi mi-am depus dosarul să dau din nou la Barou. Între timp am urmat și un master la Academia de Poliție pe științe penale pentru că revenise ideea că-mi place mai mult penalul decât civilul.

Între timp viața m-a condus în așa fel încât am început, ca avocat stagiar, să activez mai mult în zona civilă. Îmi amintesc că prima mea cerere a fost o cerere de executare silită, pe care deși făcusem practică, avocații cu care colaborasem ca student, s-au axat pe ceea ce aveau ei nevoie și mai puțin pe ceea ce eu trebuia să știu în primele momente. Nu știam decât din cod cum ar trebui să arate cererea. M-au ajutat colegele mele. De atunci mi-a plăcut mai mult partea practică decât partea teoretică. Ai nevoie de partea teoretică, dar vroiam să intru cât mai repede în partea asta de a practica profesia pe care o îmbrățișasem.”, a povestit avocata.

Aceasta i-a îndemnat pe studenți să aprofundeze dreptul constituțional și drepturile omului:

”Recomandarea mea pentru voi ca studenți, tocmai pentru că legislația în prezent este foarte slab calitativă, este de a învăța foarte bine drept constituțional, de a învăța foarte bine dreptul european și drepturile omului. La Facultatea din București, drepturile omului sunt opționale, ceea ce mi se pare absolut ciudat. Avem dreptul roman care este materie obligatorie, dar avem drepturile omului care este opțional?! Sper să mă înșel, dar cred că așa este din ce știu eu. Sunt materii de bază peste care nu ai cum să treci, indiferent în ce domeniu ai practica. Cred că nu există dosar în care să nu mă raportez la Constituția României, să nu verific dacă aș putea să invoc o excepție de neconstituționalitate pe un text de lege. La fel, dreptul Uniunii Europene, dacă nu aș putea să fac orice tip de sesizare la CJUE. Sunt foarte importante aceste remedii și vă recomand să le învățati foarte bine dacă vreți să fiți niște avocați bine pregătiți.”

Avocata Uscov este cunoscută pentru sesizările înaintate către Avocatul Poporului cu privire la măsurile din perioada stării de urgență și de alertă.

Vom reda în alte articole din cele spuse de judecătoarea Roxana Dan și procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan.

Video aici

Comments

comentarii

Lasă un răspuns