Noul Terminal de Plecări de pe Aeroportul Internațional Cluj a fost inaugurat în prezența a numeroase oficialități

Noul Terminal de plecări de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost inaugurat astăzi, iar de vineri dimineață acesta va fi complet funcțional. La eveniment au fost invitate să participe autoritățile locale, dar și cele centrale, între care Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

Extinderea terminalului de plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” s-a realizat printr-o investiție de 365 milioane de lei. Suma asigurată de Uniunea Europeană și de la bugetul de stat se ridică la aproximativ 150 de milioane de lei.

Terminalul a fost extins cu 7.200 de metri pătrați, fiind adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen. Au fost realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și una pentru zboruri interne.

Odată cu finalizarea proiectului, în valoare de peste 366 milioane de lei, capacitatea de procesare a terminalelor din Aeroportul Internațional Cluj va crește la 4,5 milioane de pasageri/an.

Evenimentul de inaugurare s-a desfășurat în Terminalul de Pasageri Plecări, în prezenţa prim-ministrului României,  Marcel Ciolacu, Preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă şi în prezenţa Ministrului Transporturilor,  Sorin Grindeanu.

La eveniment au participat de asemenea şi Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop Greco-Catolic al Episcopiei de Cluj-Gherla, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, ai autorităților centrale și locale, consuli onorifici, reprezentanți ai companiilor aeriene și ai aeroporturilor din România, precum şi ai altor instituții cu atribuții în domeniul aviației.

„Inaugurăm extinderea terminalului de plecări a Aeropotului Internațional Cluj, o realizare deosebită pentru municipiul Cluj, pentru județul Cluj, pentru locuitorii regiunii Nord-Vest Transilvania. Această extindere cuprinde aproximativ 7.200 de mp, 2.000 mp extinderea platformei și 3 noi fluxuri de securitate dotate cu echipamentele necesare. Acest proiect a început în mai 2023, într-un an a fost finalizat. A costat aproximativ 346 de milioane de lei, din care 102 milioane de lei au fost fonduri europene și de la bugetul de stat. Prin această extindere s-a crescut capacitatea de procesare. Vom procesa până la 4,5 milioane de pasageri. S-a îmbunătățit confortul pasagerilor și de asemenea, s-au creat condițiile corespunzătoare pentru zonele Schengen și non Schengen. Anul trecut am avut 3,2 milioane de pasageri, aproximativ 70% au fost pasageri Schengen și aproximativ 30% au fost non Schengen. Începând din 7 iunie terminalul va fi operațional. Pasagerii vor fi procesați. Avem 7 spații comerciale și 2 saloane de business. În următoarea lună vom avea încă 7 spații funcționale. Vom aveam aproximativ 2.700 mp de spații comerciale. În timp ce am lucrat la extinderea terminalului, am creat condiții temporare pentru pasageri în containere timp de un an și le mulțumim pentru înțelegere pasagerilor”, a declarat David Ciceo.

Proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” a fost implementat din fonduri europene, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și a inclus extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultimă generație și extinderea platformei de staționare aeronave cu aproximativ 9.000 mp. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 346 milioane de lei, aproximativ 412 milioane de lei cu TVA inclus.

Astfel, Aeroportul Internaţional Cluj are 7 porţi de îmbarcare Schengen şi respectiv 4 porţi de îmbarcare Non-Schengen, iar odată cu finalizarea proiectului, capacitatea de procesare a terminalelor din Aeroportul Internațional Cluj crește la 4,5 milioane de pasageri/an.

Prin finalizarea acestui obiectiv, Aeroportul Internaţional Cluj beneficiază de cele mai mari spaţii din zonele Schengen şi Non-Schengen, clasându-se astfel pe primul loc în topul aeroporturilor regionale din România, cu o suprafaţă de aproximativ 12.000 mp. Obiectivul de investiţie a fost realizat de către asocierea BOG’ART S.R.L., UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. şi ACI CLUJ S.A.

În noua configurație, pasagerii beneficiază de noi facilități care vor duce la creșterea gradului de confort și vor îmbunătăți condițiile de călătorie pe Aeroportul Internațional Cluj, având în vedere că odată cu extinderea terminalului plecări, au fost create peste 2.700 mp de spaţii comerciale în zonele Schengen şi Non-Schengen.

De asemenea, proiectul modern pentru extinderea Terminalului de Pasageri Plecări a avut în vedere şi Energia verde, prin instalarea unor panouri fotovoltaice de înaltă performanță care au fost amplasate atât pe terasa Terminalului de Plecări, cât și pe terasa Uzinei Electrice existente. Acest sistem de panouri fotovoltaice a fost creat pentru îmbunătățirea eficienței utilizării energiei electrice, care are ca scop protecția mediului prin utilizarea unor surse de energie nepoluante.

Proiectul Terminalului de Plecări finalizat astăzi cu succes a reprezentat o provocare pentru Aeroportul Internaţional Cluj, având în vedere faptul că lucrările de extindere s-au realizat sub traficul de pasageri, iar cu această ocazie aeroportul mulţumeşte tuturor instituţiilor implicate în gestionarea acestui proiect de anvergură, respectiv: Poliţia de Frontieră, SRI – Brigada Antitero, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA R.A), companiilor aeriene, companiilor de handling şi nu în ultimul rând pasagerilor care au înţeles că interesul aeroportului este îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie şi aducerea Aeroportului Internaţional Cluj la standarde moderne internaţionale.

Comments

comentarii

După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult
Pentru a încuraja tinerii să se distreze responsabil, MedLife și-a mobilizat resursele și a pus la dispoziție festivalierilor din cadrul Electric Castle primul centru mobil de testare BTS (boli cu transmitere sexuală) din Europa Centrală și de Sud-Est.... Citește mai mult

Lasă un răspuns