fbpx

Notarii au câștigat definitiv. Actele certificate de avocați rămân un vis. Vezi ce le-a rămas avocaților în proiectul adoptat

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea mai multe acte normative, pentru care s-au aprins notarii, a fost adoptat, astăzi, de Camera Deputaților, care este cameră decizională. Forma adoptată este mult mai suplă decât proiectul inițial și nu mai cuprinde noțiunea de acte certificate de avocat. Au rămas în proiectul de lege unele atribuții noi pentru avocați, cu care deja s-a lăudat pe Facebook senatorul Daniel Fenechiu, vicepreședintele UNBR.

”Astazi, Camera Deputatilor- in calitate de camera decizionala, a adoptat cu 248 de voturi pentru, 0 impotriva si 2 abtineri, propunerea legislativa- pe care am initiat-o, impreuna cu Robert Marius Cazanciuc, George Edward Dircă, Nelu Cupsa, Adrian Țuțuianu, Serban Nicolae si alti colegi parlamentari juristi, care permite avocatilor sa ateste specimenul de semnatura si declaratiile prevazute de Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si statueaza ca in baza imputernicirii avocatiale pot fi solicitate si ridicate cazierele judiciare si actele de stare civila. Profesia se misca in directia buna!”, a scris Fenechiu.

Cu un singur amendament, care nu se referă la avocați,  proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților în aceeași formă precum  cea adoptată de Senat.

Principalele modificări legislative care îi privesc pe avocați sunt următoarele:

In absența comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociației familiale, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea la Registrul Comertului, de catre avocat.

O altă modificare se referă la declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice din Legea 129/2019 privind combaterea spălării banilor.

Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor.

Proiecutl de lege adoptat azi prevede că declarația se poate da in fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.”

Acordul vecinilor din Legea 50/1991 se poate exprima prin declaratie data in fata secretarului general al unitatii administrativ-teritoriale corespunzatoare sau a unui avocat.

Certificatele de stare civila se pot elibera si altor persoane imputemicite prin procura speciala, precum si avocatilor imputerniciti de catre titulari sau de catre reprezentantii legali ai acestora, in baza imputemicirii avocatiale

Vedeți aici forma inițială a proiectului cu mult mai multe atribuții pentru avocați.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns