fbpx

Uniunea Notarilor se opune ca avocații să certifice acte. Vicepreședinte UNBR: ”notarii ne-au declarat război”

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România i-a trimis președintelui Senatului o adresă prin care se opune unui proiect de lege prin care s-ar conferi avocaților dreptul să certifice anumite declarații și acorduri.

Senatori și deputați din PNL, PSD, UDMR, USR și ALDE și-au dat mâna și sunt inițiatori ai unui proiect de lege ce a declanșat coflict deschis între notari și avocați, un conflict care mocnea dinainte.

Proiectul legislativ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [188.91 KB]

”Prin propunerea legislativă privind modificarea și completarea unor acte normative înregistrată în procedură de urgență la Senat sub nr.B338/2020 se intenționează trecerea în competența avocaților a unor acte și proceduri aflate, în prezent, în competența unor categorii de funcționari publici sau a notarilor publici”, se arată în motivele adresei trimis de UNNPR, pe care o puteți citi mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

”Este evident pentru orice observator obiectiv că notarii ne-au declarat război… Doar așa se poate explica poziția lor oficială la propunerea legislativă privind modificarea unor acte normative, care prevede că specimenul de semnătură, declarațiile de nesuprapunere si cele prevăzute de Legea 129/2019, acordul de a călătorii cu minorul în afara țării, acordul de a construi la calcan si alte câteva declarații cu care avocații lucrează constant, să poată fi certificate de avocați…

Important: nu le luăm de la notari, dar să le putem certifica si noi… Reacția, viscerală si egoistă, demonstrează că rațiunea si argumentele decente sunt pentru UNNPR doar cuvinte goale…”, a reacționat senatorul PNL Daniel Fenechiu, care este și vicepreședinte UNBR.

Acesta a mai precizat: ”Ceea ce e important de știut: noi nu afectăm portofoliul de servicii al niciunei alte profesii! Dar vrem ca cetățeanul să poată alege dacă vrea o declarație la avocat sau la notar! Piața să decidă!”

Consiliul Legislativ a avizat proiectul, precizând: ”Soluția legislativă preconizată implică învestirea avocaților cu autoritate publică, or aceasta ar trebui să fie însoțită și de controlul exercitat de autorități publice. În acest sens, semnalăm că, potrivit prevederilor art.158 și 159 din Legea nr.36/1995, actele notarilor publici sunt supuse controlului judecătoresc, iar ministrl justiției poate ordona controlul activității notarilor publici prin inspectori de specialitate”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina