Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a sancționat disciplinar cu amendă de 30.000 lei un notar din Ploiești pentru o situație care ar putea fi întâlnită și în alte orașe mari în care s-au construit haotic blocuri între case. Notarul a legalizat vânzarea unor apartamente în blocuri ale căror autorizație a fost atacată în instanță, fără a specifica existența litigiului în documentele prezentate la bănci și cumpărători.
Astfel, chiar dacă in documentele principale care stau la baza construirii ansamblului rezidențial apar notate și evidențiate litigiile generate de procesele in curs, într-o serie de documente oficiale emise și validate de către unele Societăți Notariale sunt făcute mențiuni false, fiind omis faptul ca imobilele nou construite au o serie de litigii.
Totul pentru a înlesni creditarea, băncile să nu suspecteze nimic, oamenii interesați de achiziția unui apartament să nu se sperie, iar blocurile cu grave probleme de legalitate să se vândă cât mai repede. În acest fel, băncile, evaluatorii și cumpărătorii au fost induși în eroare de mențiunile false notariale.
Conform răspunsului primit de Antena 3 de la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, în urma efectuării cercetării prealabile, au fost promovate acțiuni disciplinare pentru toți cei trei notari publici, formându-se dosare disciplinare pe rolul Consiliului de disciplină din cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România: în cazul primului dosar, UNNPR admite încălcarea flagrantă a legii și îl sancționează pe notar.
Constată că notarul public Frațian Eugen Iuliu, membru al Camerei Notarilor Publici Ploiești, a săvârșit abaterile disciplinare: “îndeplinirea, in mod repetat, a actelor și procedurilor notariale, cu nerespectarea dispozițiilor legal prevăzute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale in cauză, ori îndeplinirea acestora cu încălcarea dispozițiilor art. 9 (din Legea notarilor – n.red) și neglijență in efectuarea lucrărilor
Aplică cercetatului disciplinar notar public Frațian Eugen Iuliu, membru al Camerei Notarilor Publici Ploiești, sancțiunea disciplinară: amendă in cuantum de 30.000 ron.”, se arată în răspunsul UNNPR.
In cazul celorlalți doi notari presupus a fi implicați in afacerile imobiliare suspecte, dosarele de cercetare disciplinară se află încă in lucru pe rolul UNNPR.
Mai mult, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România arată in clar că unul dintre notarii presupus implicați in afacere ar fi întocmit contracte de vânzare cumpărare in fals, astfel, Ministerul Justiției a sesizat Parchetul in legătură cu întocmirea de către notarul public a 10 contracte de vânzare întocmite in formă autentică având ca obiect bunuri mobile prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului și prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări.
Articolul 9 din Legea notarilor publici și a activității notariale nr.36/1995
(1) Notarii publici și instituțiile prevăzute la art. 8 care desfășoară activitate notarială au obligația să verifice, în scopul prevenirii litigiilor, ca actele pe care le instrumentează să nu cuprindă clauze contrare legii și bunelor moravuri, să ceară și să dea lămuriri părților asupra conținutului acestor acte spre a se convinge că le-au înțeles sensul și le-au acceptat efectele.
(2) În cazul în care actul solicitat este contrar legii și bunelor moravuri, notarul public va refuza întocmirea lui.