fbpx

MJ a trimis la CSM proiectele de modificare a legilor justiției

Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM.

Reamintim că proiectele au fost redactate, într-o primă versiune, în septembrie 2020, dezbătute public în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021 și, ulterior, modificate succesiv în urma dezbaterilor publice.

În cursul anului 2021, proiectele au fost înaintate CSM pentru avizare, dar fără a fi realizată, prealabil, procedura de avizare interministerială și au fost retrase, ulterior, în același an din CSM. În ianuarie 2022, Ministerul Justiției a reluat procesul actualizării proiectelor și finisării lor în urma numeroaselor propuneri primite din partea sistemului judiciar. În primăvara acestui an, proiectele au fost discutate la nivel tehnic și politic cu reprezentanții Comisiei Europene, într-un exercițiu de consultare și cooperare partenerial, transparent și corect, desfășurat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Ulterior, proiectele au fost, din nou, afișate pe pagina de web a ministerului, pentru o nouă rundă de dezbateri publice în cadrul căreia Ministerul Justiției a primit și analizat 868 de amendamente și propuneri din partea CSM (ambele secții), Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, DNA, asociațiile de procurori și judecători, asociația magistraților – asistenți, instanțe, parchete, precum și colectiv sau individual de judecători și procurori, specialiști DNA, specialiști IT, un sindicat al funcționarilor publici, funcționari publici, cetățeni și, nu în ultimul rând, ministerele avizatoare ale proiectelor, primind și reflectând în cuprinsul proiectelor numeroase soluții venite din partea sistemului judiciar, a ministerelor și a societății civile.

”Pe baza soluțiilor rezultate, consider că proiectele reprezintă expresia fericită a dialogului dintre viziunea ministerului și a sistemului judiciar, prin armonizarea proiectelor cu multe din propunerile primite. Asigur pe toți cei care au formulat propuneri că toate cele 868 de amendamente au fost analizate cu seriozitate, în cadrul unei munci desfășurate cu răbdare și profesionalism de către toți cei care s-au implicat în această provocare.

Dincolo de relevanța proiectelor pentru MCV și PNRR, finalizarea lor reprezintă încheierea unei prime etape importante în drumul lor către „lumina tiparului” Monitorului Oficial. Avizarea acestora de către CSM, adoptarea de către Guvern, adoptarea ca legi de către Parlament și promulgarea lor de către Președintele României, adică îmbrățișarea lor de către toate cele trei puteri ale statului, ar reprezenta următoarele „borne instituționale” esențiale pe acest drum al reconstrucției și modernizării sistemului judiciar. Echipa Ministerului Justiției își dorește ca acest efort instituțional, început în urmă cu doi ani de zile, să devină un „proiect concretizat”, spre schimbarea la față în bine a Justiției române, consolidarea independenței acesteia, garantarea și satisfacerea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Pentru Ministerul Justiției, transmiterea proiectelor spre avizarea CSM, după etapele anterioare, nu este un final de proiect, este doar un final de etapă și ne vom menține aceeași concentrare, travaliu și ritm și în următoarele etape. Doresc să felicit echipa ministerului și să mulțumesc tuturor celor care s-au aplecat asupra proiectelor și ne-au făcut propuneri, chiar și celor care au criticat variantele anterioare ale acestora sau strategiile ministerului, nu în ultimul rând presei, care a „pigmentat” cu analize utile acest parcurs, pentru că ne-au atras atenția asupra unor nuanțe importante, ne-au pus adesea pe gânduri și ne-au provocat să răspundem așteptărilor rezonabile! Vom coopera în continuare cu toate instituțiile, precum și cu partenerii noștri externi, pe bază de transparență și loialitate instituțională, a declarat ministrul Justiției.

Proiectele pot fi consultate la adresa https://www.just.ro/proiect-de-lege-privind-statutul-magistratilor/

Comments

comentarii

Căpitanul echipei de fotbal CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea partidei cu Şahtior Soligorsk, din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League, că formaţia sa trebuie să revină la nivelul arătat în ultimii ani în cupele europene.... Citește mai mult
„Record mondial negativ pe AutostradaTransilvania Chiribiș-Suplacu de Barcău”, susține Asociația Pro Infrastructură (API). „Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri blestemați”, mai transmite ONG-ul.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!