fbpx

Ministrul Raluca Prună: ”Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a dat o replică tranșantă la Memorandumul privind Justiția, lansat de asociațiile profesionale ale magistraților, AMR și UNJR, și adoptat de mai multe adunări generale ale instanțelor din țară, inclusiv Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj și Judecătoria Cluj-Napoca.

“Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba <<tehnocrată>> cea în care scriu, ci a responsabilităţii, plus a bunului simţ (common sense) şi a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi. Memorandumul este in genere o repetiţie a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupam de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistraţi tăcuţi atunci… Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice…Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportam în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcţii de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia şi Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2.

Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar in Bucureşti, de exemplu). Chiar si pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură – never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aş mai fi visat ca memorandumul să vorbească despre efectele discreţionare ale legii penale – imunităţi şi ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicaţi. Descumpănitor, pentru cetăţeni...”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook, citată de news.ro

 

Raluca Prună a precizat că vineri este invitată la CSM la o discuţie cu magistraţii, cărora le va explica “viziunea sustenabilă, nepopulistă şi realistă” a Ministerului Justiţiei.

“În rest, înţeleg fervoarea candidaţilor la CSM, cu atât mai vocali cu cât sunt lideri de asociaţii şi candidati la CSM. Aş mai aştepta ca sutele de magistraţi care mi-au scris în bilateral sa facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi si pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta”, scrie Raluca Prună pe contul ei de Facebook.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns