Ministerul Justiției a anunțat demararea procesului de selecție pentru ocuparea funcției de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Imaginea instituției a avut de suferit după ce în noiembrie 2014, fostul șef Alina Bica a fost arestată preventiv, iar recent a fost trimisă în judecată de DNA.
Candidații procurori care îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 54. alin.1-2 din Legea nr. 303/2004, vor depune în susținerea candidaturii următoarele înscrisuri:
- C.V., conform modelului european
- o scrisoare de intenție (maxim 2 pagini), care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența profesională (experiență în activitatea managerială, în investigarea unor cauze complexe sau în activitatea judiciară), calitățile care îl recomandă pentru ocuparea funcției.
Documentele susmenționate vor fi transmise la Ministerul Justiției până la data de 16 martie 2015, procurorii urmând a fi invitați, începând cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justiției.
“Îi încurajez pe procurori să participe într-un număr cât mai mare la acest proces de selecție și îi asigur că toți cei care prin rezultatele lor au dovedit capacitate de organizare, analiză și sinteză, capacitate de comunicare și anticipare, integritate și imparțialitate în activitatea profesională, au disponibilitatea de a lucra în echipă, vor avea șanse egale în a conduce o structură de parchet cu performanțe apreciate deopotrivă în plan intern și internațional,” a declarat ministrul justiției; Robert Cazanciuc.
Ministrul justiției a solicitat Procurorului general al Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție informarea tuturor procurorilor cu privire la posibilitatea depunerii candidaturilor.
Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Art. 54 – (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (2) Dispoziţiile art. 48 alin. (10) – (12) se aplică în mod corespunzător.
Art.48 (10) Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.
(11) Judecătorii care participă la concurs sau examen, precum şi cei propuşi pentru o funcţie de conducere sunt obligaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual sau în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care judecătorul a luat cunoştinţă despre aceasta.
(12) Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea
Fostul șef Alina Bica este trimisă în judecată
În şedinţa din data de 24 noiembrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, ca urmare a luării faţă de aceasta a măsurii arestării preventive.
Din 24 noiembrie până în prezent, conducerea a fost asigurată de procurorul șef adjunct Georgiana Hosu.
În 26 februarie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi:
- BICA ALINA MIHAELA, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), ulterior procuror şef al D.I.I.C.O.T, pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) şi favorizarea făptuitorului (2 fapte)
- COCOŞ DORIN, om de afaceri, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită
- COCOŞ ALIN, fiul celui anterior menţionat, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită
- MIHĂILESCU IONUŢ FLORENTIN, fost consilier al lui Bica Alina Mihaela, persoană apropiată lui Cocoş Alin, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mită (2 fapte),
De asemenea, a fost dispusă trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
- VIDEANU ADRIEAN, la data faptelor acționar la o societate comercială, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14.06.2014, inculpata Bica Alina Mihaela, a primit, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Mihăilescu Ionuţ Florentin şi în cote parţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi situat în Snagov, județul Ilfov. Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro.
În scopul ascunderii provenienţei acestei cote din teren şi mascării mitei, inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin împreună cu inculpatul Cocoş Alin, au generat şi intermediat tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie. Concret, disimularea primirii mitei de către inculpaţii Bica Alina Mihaela şi Mihăilescu Ionuţ Florentin a fost realizată în intervalul de timp 2013 – 2014 prin încheierea a două contracte de vânzare – cumpărare succesive în care au fost interpuse persoane apropiate acestora.
La rândul său, în schimbul influenţei exercitate asupra lui Bica Alina Mihaela și a altui membru al Comisiei Centrale a A.N.R.P., privind dosarul de restituire menționat, inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi a primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase (denunțător), suma de 10 milioane euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire nr.22714/FFCC.
Scopul pentru care au fost oferiţi şi primiţi cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea susţinerii interesului pe care îl avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putând fi realizată la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relaţiei pe care inculpatul Cocoş Dorin o avea cu decidenţi din mediul politic, ce puteau decide în schimb menţinerea în funcţia de vicepreşedinte a persoanei respective.
La data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către inculpatul Videanu Adrian.
La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (dispoziţiile art.250 alin.1 Cod Procedură Penală), admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, soluționarea cererii era de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi şi nu cea a procurorului şef al DIICOT.
Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.
În acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, inculpatului Videanu Adriean a depus înscrisuri cuprinzând date şi informaţii conform cărora nu mai deţinea acţiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală.
În cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.
Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri să-l angajeze pe inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin (fostul său consilier) la una dintre firmele pe care le deținea.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză, respectiv menținerea arestului preventiv al inculpaţilor : Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin, Mihăilescu Ionuţ Florentin, a măsurii controlului judiciar pentru inculpatul Videanu Adriean și a măsurii sechestrului asigurător dispus asupra terenului în suprafaţă de 4425 mp situat în Snagov jud. Ilfov.