fbpx

Metoda inedită prin care o tânără casieriță de la o carmangerie din Cluj a delapidat firma: Storna bonurile și bătea în casă pungi de 50 de bani

O tânără de 26 de ani, casieriță la o carmanegeri din Cluj-Napoca, a delapidat firma cu aproape 53.000 lei prin următoarea metodă povestită chiar de ea la parchet, unde și-a recunoscut fapta și a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției:  După ce clienții comandau produsele și ea le scana, le ștergea din calculator, apăsând butonul aferent unei pungi de plastic, în valoare de 50 bani, pentru ca aparatul să emită un bon fiscal, în scopul de a nu trezi suspiciunea clienților magazinului.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost confirmat de un judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca, care a reținut în sentință următoarele:

”Situația de fapt reținută de instanță în urma analizei materialului probator administrat în cursul urmăririi penale este aceeași precum cea reținută în acordul de recunoaștere a vinovăției și rezultă din coroborarea mijloacelor de probă: suport optic conținând înregistrări depuse de persoana vătămată (f. 8); proces-verbal de constatare întocmit de managerul zonal al persoanei vătămate (f. 9); angajament de plată întocmit de inculpată (f. 10); declarații date de inculpată în fața angajatorului (f. 11, 12); declarație reprezentant persoană vătămată COSM FAN CARMANGERIE SRL (f. 16, 17); situația bonurilor fiscale stornate – magazin Flora – perioada 01.10.2018 – 27.06.2019 (f. 22-68); chitanțe depuse de persoana vătămată din care rezultă că inculpata a achitat prejudiciul

În fapt, în perioada 01.10.2018 – 27.06.2019, inculpata C. (fostă N) B.E., în calitate de lucrător comercial la magazinul din Piața Agroalimentară Flora din cart. Mănăștur, având atribuții de vânzare a produselor societății și încasare a sumelor de bani aferente, a sustras în mod repetat diferite sume de bani din casieria societății, prin următorul mod de operare: inculpata storna bonurile fiscale clienților care nu solicitau bonul fiscal pentru produsele cumpărate, însușindu-și banii achitați de aceștia. Prejudiciul total reclamat a fost de 52.802,14 lei. Reprezentanții persoanei vătămate Cosm Fan Carmanegerie SRL au arătat că ulterior inculpata a achitat întreg prejudiciul cauzat, astfel că nu au pretenții materiale față de aceasta și nu doresc trimiterea ei în judecată.

Persoana vătămată a depus la dosar înscrisul denumit ”situația bonurilor fiscale stornate  – perioada 01.10.2018 – 27.06.2019” (f. 22-68 d.u.p.), înscris în care sunt enumerate toate bonurile fiscale stornate de inculpata în perioada de referință, respectiv 3763 bonuri fiscale în valoare totală de 52.802,14 lei, sumă care a fost însușită de inculpată. Din acest înscris rezultă că în cazul tuturor bonurilor enumerate casierul care a efectuat operațiunea de stornare era inculpata C. B. E

Inculpata a recunoscut săvârșirea faptei cu ocazia audierii în calitate de inculpat, arătând modul de operare folosit. Aceasta a arătat că după ce clienții comandau produsele și ea le scana, le ștergea din calculator, apăsând butonul aferent unei pungi de plastic, în valoare de 50 bani, pentru ca aparatul să emită un bon fiscal, în scopul de a nu trezi suspiciunea clienților magazinului. Ulterior, când nu era văzută de colege, inculpata își însușea sumele de bani aferente bonurilor fiscale stornate.

Inculpata a recunoscut producerea întregului prejudiciu reclamat de persoana vătămată și l-a achitat în întregime.”

”În privința temeiniciei pedepsei la care s-a ajuns în urma încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, instanța va efectua o analiză prin raportare la criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art. 74 C.pen., ținând cont de natura și gravitatea faptei comise, modul și circumstanțele săvârșirii infracțiunii, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, precum și vârsta, situația familială și socială a inculpatei.

Așa cum s-a reținut prin acord, activitatea infracțională a inculpatei s-a derulat pe parcursul a 7/8 luni, respectiv în intervalul 01.10.2018 – 27.06.2019, perioadă în care au fost comise un număr de 3763 de acțiuni (acte materiale) circumscrise unității legale de infracțiune (forma continuată), împrejurare care denotă stăruința inculpatei în comiterea faptei antisociale. În continuare, s-a avut în vedere faptul că infracțiunea s-a epuizat ca urmare a efectuării unui control intern de rutină în cadrul societății (de verificare a sumelor de bani declarate de vânzătoare ca fiind bani proprii și sumele efectiv deținute asupra lor), context în care activitatea infracțională a fost descoperită, iar nu ca urmare a voinței inculpatei.

Apoi, prejudiciul cauzat persoanei vătămate Cosm Fan Carmanegerie SRL, în cuantum de 52.802,14 lei, este unul însemnat, dar a fost achitat în integralitate de către inculpată, potrivit declarației persoanei vătămate.

În ceea ce privește persoana inculpatei, se reține atitudinea sinceră din cursul urmăririi penale, regretul manifestat de aceasta vis-a-vis de încălcarea valorilor sociale ocrotite de norma de incriminare, precum și faptul că este integrată din punct de vedere social, fiind căsătorită. Mai mult, conform fișei de cazier judiciar a inculpatei, aceasta se află la primul contact cu legea penală.

Având însă în vedere numărul de acte materiale, pedeapsa aplicată inculpatei nu poate fi orientată spre minimul special prevăzut de lege, cu atât mai mult cu cât inculpata a declarat că nu poate preciza motivația avută pentru săvârșirea faptei, în contextul unei situații financiare neproblematice .”

Instanța a dispus: ”Condamnarea inculpatei C. (fostă N) B.E la pedeapsa de 1 an de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, prev. de art. 295 alin. (1) C.pen. rap. la art. 308 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (3763 acte materiale).

În temeiul art. 91 alin. (1) C.pen., se va dispune suspendarea executării pedepsei de 1 an de închisoare, sub supraveghere, și se va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 C.pen.

În temeiul art. 93 alin. (1) C.pen., inculpata C. (fostă N) B.R va respecta următoarele măsuri:

a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În temeiul art. 93 alin. (2) C.pen., inculpata va fi obligată să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

În temeiul art. 93 alin. (3) C.pen., inculpata va fi obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunitățiipe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Aghireșu sau Primăriei mun. Huedin.”

Comments

comentarii

Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.... Citește mai mult
CFR Cluj se confruntă cu probleme financiare și încearcă să amâne plata salariilor pentru ultimele două luni.... Citește mai mult
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pentru cei care lucrează în instituțiile publice, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu pentru a avea acces în clădire.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!