fbpx

Mesajul unui dascăl de la Drept UBB la început de an: “ Sunt vremuri bune pentru învățat. Serios.”

Lectorul Diana Ionescu de la Facultatea de Drept UBB Cluj a postat un mesaj cu ocazia inceputului de an universitar, in care le dă studentilor idei pentru această perioadă de învățământ on-line.

“Astăzi începe școala. La Facultatea de Drept din cadrul UBB vom învăța împreună dreptul în sistem on-line.

Pentru vremurile de acum, cred că e decizia rațională.

Cred însă că în orice criză e un mare potențial de evoluție. Iar această pandemie e, până la urmă, și o oportunitate. O oportunitate de a ieși din zona de confort pe care o aveam înainte, de a ne adapta și, adaptându-ne, să încercăm să devenim mai buni.

Cred că sunt vremuri bune pentru învățat. Serios. Și pentru noi, cadrele didactice, dar și pentru voi, studenții.

Nu vă îngrijorați că învățământul e on-line. Concentrați-vă pe lucrurile pe care le aveți în control și pe care le puteți schimba. Iar ceea ce puteți schimba este felul în care VOI învățați.

Învățați să folosiți la maxim oportunitățile digitale pe care le aveți la dispoziție. Câteva idei:

 Caută experiențe pe care le poți accesa on-line. Astăzi, spre exemplu, de la ora 10, are loc festivitatea de deschidere a anului universitar la UBB. Ați fost vreodată la un astfel de eveniment? E o ocazie. UBB are o conducere nouă. Aflați ce planuri are pentru universitatea noastră. Miercuri, 1 octombrie, de la ora 11, tot on-line, are loc deschiderea anului universitar la Universitatea din Cambridge. Vedeți și acolo ce planuri sunt. De curiozitate. În 4 octombrie, de la ora 10, Washington DC History&Culture, transmite live pe FB Holocaust Museums Tour. E o ocazie. Și are mare legătură cu dreptul. Întrebați-vă, așadar, cum s-au putut întâmpla aceste atrocități. Ce făcea poliția, parchetul și sistemul judiciar în acea perioadă? Dar profesorii de la facultățile de drept? Ce au predat în acele vremuri? Cum a fost permisă desfășurarea acestor grozăvii? A fost de vină legea, obediența, frica?

 Nu vă mai cumpărați coduri. Aveți acces gratuit la două platforme legislative (iDrept și Sintact). Preia de acolo codul, trece-l în format Word, folosește ce fonturi vrei, ce format vrei, și printează-l. Fă-ți propriul tău cod. Fii inovativ! Lasă sub fiecare articol spațiu pentru comentariile și ideile tale. Un aparat de spiralat și o imprimantă simplă sunt investiții bune. Vă asigur eu că nu e o problemă să întoarceți foile manual pentru printarea față-verso și așa vă puteți cumpăra o imprimantă cu 200 de lei. Puteți face echipă în orașele în care locuiți și să exersați împreună coproprietatea. Dacă poți, citește în format digital. Ai enorm de multe culori pentru a sublinia.

 Citește! Citește cât de mult poți! În această perioadă, multe platforme cu resurse științifice și-au deschis accesul (din păcate, nu aveți acces remote la heinonline, dar aveți acces la jstor, ssrn, iar pe pagina de net a facultății aveți o listă cu alte resurse digitale). Unele edituri din afara țării oferă mult mai mult conținut digital gratuit. Cambridge University Press, spre exemplu, oferă acces în format PDF la The legacy of Ruth Bader Ginsburg. Ați mai citit vreodată o carte despre un judecător? Acum e momentul. E gratuit. Routlege oferă acces tot în format PDF la A practical Guide for Academic Writing. Unii vă pregătiți lucrarea de licență. Alții vă pregătiți diverse referate. Vă va prinde bine. Și vă mai dau eu ponturi din astea pe parcursul școlii.

 Caută cursuri on-line la universități dinafara țării. Oare cum se predă dreptul în alte părți? Caută pe edX, spre exemplu. Michael Sandel, Justice. Curs de filosofia dreptului la Universitatea Harvard. Pregătindu-mă pentru cursul de la master, eu parcurg acum pe edX cursul Comparative judicial systems. Carlo Guarnieri, Universitatea din Bologna. Sunt un pic în urmă, dar sper ca astăzi sa dau examenul de mid-term. E foarte fain. Cursurile sunt gratuite, iar dc vrei să dai și un examen și să obții certificat de participare costurile sunt destul de mici (60 de dolari, spre exemplu). Trăiește această experiență. Fii curios. Curiozitatea este motorul cunoașterii. Deschideți-vă ochii și mintea spre lume! Accesul digital vă oferă acum o mare șansă.

 Caută documentare, filme, podcasturi despre drept. Sunt multe. Caută cunoașterea din mai multe surse. Învață să înțelegi fenomenul dreptului. Caută pe youtube conferințe despre drept. Sunt multe. Mai ales dinafara țării.

 Asistați la ședințe de judecată în on-line. Curtea Supremă a Angliei transmite live ședințele de judecată, Curtea Supremă a SUA, Crown Court din Londra transmite live ședințele de sentencing, CEDO încarcă a doua zi înregistrarea ședințelor de judecată. E ceva fantastic să vezi cum se desfășoară procedura de judecată în astfel de instanțe. Trăiți acastă experiență.

 Făceți-vă echipe de cercetare, dezbatere, studiu. Învățați să lucrați în echipă. Pe zoom, FB, what’s app. Adresați cât mai multe întrebări profesorilor.

Sunt vremuri bune pentru învățat. Serios.

Știu că vă e dor de Cluj și că ați fi vrut să trăiți experiența vieții de student aici. Dar va trece și epidemia. Și să vezi atunci. Cu ce abilități noi am dobândit și noi, și voi, în perioada învățământului on-line, școala va deveni din ce în ce mai faină!

Ne vedem în curând. Pe googlemeet, bineînțeles.

Și nu uitați. Don’t worry be happy.
Concetrați-vă pe lucrurile pe care le aveți în control. Și, vorba cântecului, dacă vă îngrijorați, give me a phonecall. Sau, mai simplu, un mesaj pe mess. Promit să răspund cât de repede pot.”, a scris Diana Ionescu, de profesie avocat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina