Decanul Facultății de Drept din cadrul UBB Cluj, Florin Streteanu, și decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, le-au vorbit studenților de anul I la deschiderea anului universitar despre împletirea învățatului cu distracția, despre alegerea profesiei, responsabilitate și muncă.
Prezidiul de la deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept UBB Cluj a fost format din decanul facultății, Florin Streteanu, decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, unul dintre cei doi prodecani ai facultății, Diana Botău, responsabil de relații internaționale și activitatea de cercetare, și reprezentantul studenților în senatul facultății, Călin Rus.
”Nimeni nu poate învăța în locul dvs. și nimeni nu poate da examenele în locul dvs. Noi suntem aici pentru a vă face cât mai ușor parcursul în facultate. Suntem aici pentru a vă ajuta, dar nu suntem aici pentru a vă ajuta să obțineți o diplomă fără acoperire. Suntem aici pentru a vă ajuta să obțineți o diplomă, care dincolo de foaia de hârtie, are în spate un bagaj de cunoștințe.
Studenția nu se rezumă doar la învățat. Oricare dintre noi ar fi ipocrit să spună că în studenție nu a făcut altceva decât să învățăm. Viața de student presupune studiu, presupune și distracție, cultură și legarea unor prietenii de-o viață. Trebuie să știți să faceți din toate, să profitați de tot ceea ce vă oferă Clujul, de tot ce vă oferă viața de student. Evident, de săli de curs, de terase, de cluburi.. Sigur, partea asta sunt convins că vă este mult mai familiară. Iar colegii dvs din anii mai mari se vor ocupa să vă introducă în această lume completă care este viața universitară clujeană. ”, le-a spus noilor studenți decanul Florin Streteanu.
Circa 200 de ”boboci” au fost prezenți în Casa Universitarilor, unde a avut loc festivitatea.
În premieră, Consiliul studenților facultății a pus în practică un program tutorial. 40 de studenți din anii mai mari, numiți ”tutori” se vor întâlni cu grupuri de ”boboci”.
Invitatul de onoare de la deschiderea anului a fost decanul Baroului Cluj, Mircea Pop: ”În primul rând vreau să vă felicit, în numele meu și al Baroului Cluj, pentru primul succes important din viața voastră, acela de a reuși să vă înscrieți în anul I la Facultatea de Drept, și sunt convins că această primă zi e plină de speranță, de bucurie, de o năzuință spre o viață cât se poate de frumoasă, indiferent că va fi sub roba de avocat sau magistrat.
Ați început, de fapt, o viață a datoriei. Datorie față de părinții voștri care până astăzi v-au susținut și de astăzi încolo vor face eforturi mari pentru ca voi să reușiți să aveți o viață completă în Cluj, datorii față de un corp profesional extraordinar. Și nu o spun din complezență. Îi cunosc pe cei mai mulți dintre profesorii care vă vor ghida pașii, mulți dintre ei fiindu-mi colegi în Barou. Pe cei mai mulți îi cunosc din relațiile profesionale. Dar cea mai importantă datorie pe care o aveți începând de astăzi este față de voi. Doar de voi depinde ca acești patru ani să nu fie doar patru ani de distracție. Într-adevăr, așa cum spunea și domnul decan, Clujul oferă multe variante de distracție, dar trebuie să vă gândiți că peste patru ani veți fi puși în fața alegerii profesiei pentru o viață. Anul I este un an de bucurie, de acomodare cu tot ce se întâmplă și vă recomand să-l trăiți din plin. În anul II ar fi bine să începeți să vă gândiți cam ce ați vrea să faceți după ce terminați facultatea.
La începutul facultății, eu cochetam cu opțiunea de a alege între profesia de avocat și cea de judecător. Mi-am cristalizat această opțiune în anul III. Când am terminat anul II deja eram hotărât: vreau să devin avocat.
Dacă din anul III nu știți ce vreți să faceți în viață, este destul de târziu în anul IV să luați o hotărâre. Sunt convins că profesorii care sunt zi de zi alături de voi vă pot ajuta, cu atât mai mult cu cât mulți dintre ei sunt și practicieni, mulți sunt autori de coduri care astăzi se pun în practică de către practicienii dreptului. Iar pe de altă parte, chiar dacă în acest moment nu mai există un program care a fost în anii trecuți, pe fonduri europene, de colaborare între facultate și Barou pentru a primi studenți în practică pe lângă un avocat, pot să vă spun că opțiunea noastră ca Barou este să primim în practică studenți oricând, oricâți doresc ei. Simplu, trebuie doar să vă manifestați opțiunea. Sunt avocați care vă pot lua pe lângă ei și să vă arate ce înseamnă de fapt viața de zi cu zi a unui avocat. Acest lucru va avea o mare importantă pentru voi să vă ajute să vă cristalizați opțiunea.
Nu înseamnă că dacă veți sta pe lângă un avocat o lună sau două, automat, veți da la Barou. Până la urmă, acești patru ani ar trebui să fie niște ani în care voi trebuie să găsiți răspunsuri la ceea ce urmează să faceți în viață. Pentru că să fiți avocat doar pentru că așa vor părinții nu cred că este o opțiune prea fericită, pentru că atâta timp cât nu încerci să-ți formezi propria ta dorință, mai devreme sau mai târziu ajungi într-un punct – și cu cât ajungi mai tâziu, cu atât e mai complicat – în care îți dai seama că ți-ai greșit drumul. Moment în care încep refulările, care se manifestă în profesie, în familie și în societate.
Vă spun sincer că trebuie să trageți de voi pentru a ajunge ceea ce vedeți în presă sau auziți pe stradă: uite un avocat, uite un judecător! Toți cei care practicăm azi profesia și care într-un fel sau altul am reușit nu am stat degeaba. Nu vorbesc de anul I de facultate sau de anul II. Am tras pentru că numai așa se poate ajunge să fii un om pe picioarele tale în viață. Ajutoarele exterioare – părinți sau alte persoane – trebuie să meargă până într-un anumit punct. Punct în care voi trebuie să stați demni în fața oricui și să vă validați profesional. E vorba de responsabilitate.
E una dintre cele mai frumoase facultăți care, după mine, există în Cluj. Mândria de a fi student la facultatea de Drept nu cred că poate fi egalată decât de aceea de a fi student la facultatea de Medicină. Sunt două profesii care dau onoare Clujului, prin studenții care au urmat cursurile, prin profesorii care s-au străduit să crească generații de absolvenți. Dar a fi după absolvire un avocat, un judecător sau procuror este o chestiune cât se poate de importantă. Doar de voi depinde.
Voi aveți toate condițiile. Aveți condiții pe care mulții alții în anii precedenți – vorbesc de anii mai vechi – nu le-au avut. Aveți acces la informație, aveți posibilitatea să călătoriți în schimburi profesionale la alte facultăți, aveți toate drumurile deschise. Dar s-ar putea ca toate aceste oportunități, dacă nu sunteți atenți, să se întoarcă împotriva voastră. Să credeți că lumea e pe atât de strălucitoare precum se vede, dar de fapt nu e așa. În spatele fiecărui om de succes nu stă o femeie, stă muncă! (se râde în sală) Muncă, muncă și iar muncă. Chiar și pe părinții voștri care vă susțin în facultate ar fi bine să-i întrebați: Tată sau mamă, de unde ai bani să-mi dai să stau o lună în Cluj? Și o să vă răspundă: Din muncă și renunțări pentru ca tu copilul meu să ajungi cineva. Vă doresc mult succes în pașii voștri și nu uitați: Baroul Cluj vă stă la dispoziție și pentru a vă cristaliza opțiunea și pentru a vă orienta pașii. ”, a spus Pop.
Decanul facultății, Florin Streteanu, a precizat că instituția pe care o conduce are cele mai multe acorduri de colaborare cu facultăți din UE și nu numai, inclusiv cu unele din Turcia, pentru schimburi de experiență. Studenții de la Facultatea de Drept au acaparat jumătate din programele Erasmus derulate de Universitatea Babeș-Bolyai. ”E frumos să mergi în vacanță la Paris, dar să mergi la studii la Paris nu vă imaginați cât contează într-un CV”, a conchis Streteanu.
Din cei aproape 550 de studenți care au început anul I în 2015, aproape 120 nu au mai ajuns în anul II, din diverse motive. Numărul de înscriși din acest an este aproximativ la fel ca și anul trecut. Decanul Florin Streteanu spune că și numărul celor care se pierd după promul an este constant în fiecare an.