Maxim’s Whisky Cafe Bar, un local prietenos, cu muzică bună și whisky la maxim (A)

”Vrei să bei un whisky, vii la mine!”, spune Andrei Maxim, clujeanul întors acasă după 16 ani de Irlanda, care a deschis recent Maxim’s Whisky Cafe Bar la etajul 1 de la Central, în inima Clujului. Dacă îți place whisky-ul sau doar vrei să încerci o băutură bună, trebuie să-i treci pragul. Băutura vine la pachet cu sfaturile și poveștile unui cunoscător în domeniu.

maxim wiskey (2)Andrei Maxim a plecat pentru prima dată în Irlanda, în 1999, într-un program pentru studenți de la facultatea de horticultură și atunci a și rămas. Era obișnuit cu munca, căci începuse să lucreze de la 16 ani.  A început de jos, ca ajutor într-un restaurant. ”Îmi place meseria asta pentru că lucrezi cu oameni. Întâlnești oameni necăjiți, oameni fericiți.”, spune Andrei.

În 2006 s-a întors în Cluj, dar mai mergea din când în când în Irlanda. A început afaceri în construcții, rent-a-car și o mică fabrică de termopane, dar a fost lovit de criză și măsurile Guvernului Boc. ”În 2010, cu legile care erau atunci date, am picat în cap”, povestește Maxim, care s-a întors în Irlanda, unde a stat până în 2015.  A condus un restaurant mare în plin centrul Dublinului, care avea 300 de sortimente de whisky, din care irlandeze peste 150.

maximPe lângă asta, irlandezii au și whisky ”home made”. ”La ei sunt distilerii micuțe, de familie, pe care nu le vezi pe piață. Am avut și noi acolo la restaurant, lunar, băuturi prin rotație. În ideea că primeam un butoi mic, o dată pe an, de la o distilerie. Lumea venea și degusta. Dacă unuia îi place o bere sau un whisky făcut de cineva, când vede pe Facebook unde e butoiul respectiv, se duce. Azi vine la mine, mâine la celălalt. Cultura lor e diferită față de a noastră. Îs mari băutori. Nu țin cont de preț. Și dacă își beau ultimii bani, beau ce le place. Și sunt foarte patrioți.”, ne spune proprietarul noului bar din centrul Clujului.

maxim wiskey bar (4)Acesta îi așteaptă pe clienți cu sfaturi despre whisky: ”Fiecare are gustul lui. Ție poate îți place cel mai afumat, mie mai finuț. După părerea mea, este un whisky care e foarte bine comercializat în piața irlandeză și britanică, Teeling, pe care în Cluj nu-l găsești nicăieri. Din greșeală, am găsit o sticlă la Metro. Distribuitorii nici nu au auzit de el. E un whisky din clasa medie. E singurul pe care pot să-l beau sec.”

Cât despre celebra zicală că se pune whisky cât să nu plutească cuburile de gheață, Maxim ne explică:”Este whisky care cere să-i pui gheață sau cel puțin o picătură de apă ca să-i deschizi buchetul, altfel nu-i simți aroma. Unele nu, cum sunt cele afumate.”

Antreprenorul nu este mulțumit de sistemul din România, dar speră să reușească: ”Visul meu a fost dintotdeauna să mă întorc acasă. Profesional am fost foarte satisfăcut în Irlanda, dar acasă e acasă. Întotdeauna am încercat de nenumărate ori să vin acasă și întotdeauna mă loveam de chestii, că așa e la noi. Mă întorceam acolo în momentele de criză. La noi e problemă gravă de sistem. Toți ne luptăm să supraviețuim, că ești simplu muncitor, că ești proprietar de bar sau altă afacere. Trebuie să te lupți, că așa e sistemul nostru. Mă lupt din dorința de a rămâne acasă.

maxim wiskey (3)

Conceptul de business al lui Andrei Maxim e simplu: ”Tu vrei să bei azi o bere, mergi la o berărie. Vrei să bei un whisky, vii la mine!” De asemenea, ne asigură că bucătoria pe care o va deschide peste o lună va fi ceva diferit

maxim wiskey bar (3)maxim wiskey bar (1)Maxim’s Whisky Cafe Bar organizează concerte live cu un chitarist și două voci superbe, iar DJ-ul casei, în zilele de vineri și sâmbătă, este DJ Rafa, care întreținea atmosferea în clubul Broadway, închis de ceva vreme. Muzica din noul local se adresează vârstei 35-40 de ani, care este și target-ul de public. ”Nu aglomerez localul. Vreau ca lumea să se simtă bine și până acum am avut feedback bun.”, spune Andrei.

Acum, barul are 70 de tipuri de whisky, însă target-ul e de peste 250. Săptămâna viitoare, Maxim va merge în Irlanda să aducă whisky-uri care nu sunt pe piața din România și pe care el le cunoaște. ”Vreau să fie o locație în care să știe omul că vine și găsește ce vrea, mai ales cei care au fost în Irlanda. Cei care vor să învețe vor avea ocazia să deguste whisky-uri care nu sunt pe piața noastră. Acum se aduc în alte localuri de prin Asia. Sunt ok și acelea, dar istoricul whisky-ului nu vine din Asia. E bine să-l ai pe raft că poate vrea cineva să încerce… Whisky-ul dintotdeauna a fost irlandez și scoțian.”, spune proprietarul. Acesta speră ca peste un an să aibă un whisky făcut pentru barul lui.

maxim wiskey bar (2)Maxim’s Whisky Cafe Bar este un local prietenos. ”La mine, oricine a venit și s-a uitat la un whisky, dar nu era sigur, i-am dat să deguste. E stilul de bar în care nu trebuie să vii stresat, oare ce să beau, oare cât e acela. Nu. Îți place ce vezi, îți dau, poți să guști. Nu-ți place, nu e nicio problemă”, spune Andrei Maxim.

Barul are și oferte speciale, precum primul pahar dintr-un Whisky Punch Cocktail din partea casei, iar al doilea la numai 6 lei!

Bineînțeles că Ziua Irlandei va fi sărbătorită în mare fel, în 17 martie, la Maxim’s Whisky Cafe Bar de la etajul 1 din Central.

wisky punch

Comments

comentarii

În cea de-a doua zi de Electric Castle 2024, domeniul Banffy a vibrat în ritmuri afrobeat cu Rema.... Citește mai mult
Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult

Lasă un răspuns