fbpx
Sorin Pintea (sursa foto ziarmm.ro)

Mama bloggerului preventiv a fost desemnată ministru al Sănătății

Sorina Pintea, mama primului arestat preventiv care și-a creat blog pentru a povesti viața de după gratii, a fost desemnată ministru al Sănătății. Ionuț Pintea, autointitulat în 2011 ”blogger preventiv”, a executat o pedeapsă pentru trafic de droguri în Penitenciarul Gherla.

Sorina Pintea, membră PSD, este managerul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare. Fiul acesteia, Ionuț Pintea, a stat după gratii mai bine de trei ani, în Penitenciarele Gherla și Baia Mare, ispășind o condamnare de șase ani închisoare pentru trafic de droguri.

Ionuț Pintea în decembrie 2011 la Tribunalul Cluj

Tânărul a fost arestat preventiv în 2011, pe când avea 24 de ani. La scurt timp după ce a ajuns după gratii, i-a venit ideea să-și facă un blog și astfel a devenit primul arestat preventiv blogger. Numele domeniului este sugestiv: www.bloggerpreventiv.wordpress.com. Bineînțeles că nu avea acces la internet în penitenciar, ci scria pe hârtie și trimitea scrisori unei persoane, care apoi transcria pe blog.

După ce a fost închis, Ionuț Pintea a devenit un luptător împotriva drogurilor. „Am creat blogul ca să previn aceste chestii pentru care mă aflu la închisoare. Îmi pare rău pentru ce am făcut”, a spus Pintea în 2011 pentru Ziua de Cluj. Deținutul a povestit pe blog cum a ajuns să consume droguri și și a demarat o campanie împotriva narcoticelor.

La secțiunea „Povestiri din arest” de pe blog, Ionuţ Pintea a scris că a stat în celulă cu Alain Modrea, fostul şef al Vămii Cluj. „Timpul trece mai repede de când m-am mutat cu Alain în celulă. Având în vedere că amândoi avem un anumit nivel de educaţie, citeam mult. Aşteptam cu nerăbdare zilele de vizită, când amândoi primeam de la cei dragi cărţi. Ne-am obişnuit destul de repede cu ideea că societatea ne-a respins; devenisem nişte infractori de drept comun”, a scris Pintea.

Tânărul a povestit experinţe din celulă. „În camera unde mă aflu, toţi, în afară de două persoane, suntem preventivi, adică în plin proces. Unul dintre cei condamnaţi a primit 22 de ani pentru omor calificat, deosebit de grav. De la aflarea sentinţei, parcă sufletul i-a părăsit trupul, ochii-i sunt pierduţi, nu mai au nici o sclipire”.

În decembrie 2014, Pintea a fost eliberat. La scurt timp după eliberare, acesta a scris pe blog: ”Salutari cititorilor. Ma gandeam ca a venit vremea sa mai postez si eu un articol, avand in vedere ca am facut o pauza cam lunga. Vestea cea buna este ca, acum stau cu laptopul in brate, la mine acasa, alaturi de familia mea, bucurandu-ma de libertate si de tot ceea ce ma inconjoara si este frumos. Nicicand nu am savurat aerul de libertate ca si acum. In ziua de 16 decembrie am pasit pe poarta Penitenciarului Gherla ca om liber, iar din acel moment, am inceput o noua viata. Un nou Pintea Ionut a iesit pe acea poarta de fier imensa!

Ultimul an a fost deosebit de dificil pentru mine. La inceputul anului am fost transferat, in urma schimbarii regimului de executare din Inchis in SemiDeschis, la penitenciarul Baia Mare. M-am reintalnit cu Domnul Ministru Ioan Avram Muresan, un prilej de bucurie, cu care am impartit din nou celula. Dar….cateodata acasa nu e tocmai acasa. Am intalnit oameni cu un comportament necorespunzator, dar printre acestia, putini au fost cei care au dat dovada de omenie si corectitudine. Nu pot compara personalul din Penitenciarul Gherla, cu nici un alt penitenciar din tara. Am fost si sunt uimit de cat de galanti si corecti erau cei de la Gherla. Desi, unii dintre colegii din sistem, parca au facut alergie cand aud numele “Gherla”, ar trebui sa ia exemplu de la ei. Adica, nu te poti comporta ca si cum ai fi stapanul absolut al oamenilor, fie si ei detinuti. Din pacate,unii dintre ei (nu ma refer la cei de la Pnt. Gherla) se comporta de parca sunt pe mosia lor, si au drept de viata si de moarte asupra semenilor. In fine….a fost o perioada pe care vreau sa o uit, desi imi va fi greu, deosebit de greu”

În ianuarie 2017, fostul deținut a anunțat că s-a mutat cu job-ul la București.

Blogul este activ și astăzi, iar autorul lui mai scrie din când în când.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina