Tăiere la ras în Parcul Național Munții Maramureșului

Mafia lemnului din Maramureș. Hoțul recunoaște că a furat, procurorul dă clasare

Clujust revine cu un nou episod despre ancheta privind pădurea rasă de pe 108 hectare din Maramureș, ce aparțin unui clujean, care recent i-a trimis un memoriu si ministrului Justiției. După ce s-a tot tergiversat un dosar aflat în lucru la Parchetul din Vișeu de Sus, procurorul l-a clasat până la urmă. Avocații păgubitului au atacat ordonanța de clasare la judecătorul de cameră preliminară, arătând un lucru uluitor: administratorul firmei care a exploatat pădurea a recunoscut că a făcut-o și fără autorizație.

Procurorul Lăcrămioara Vlad de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus arată sec în ordonanța de clasare că își însușește argumentele și cazurile care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale din referatul poliției.

În plângerea împotriva ordonanței de clasare, avocatul Eugen Iordăchescu arată: ”în ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 107 alias. (1) lit. d) din Legea nr. 46/2008, am reclamat săvarsirea acestei fapte atat de catre numitul Lupu Horj prin intermediul societatii Horber SRL pe care o administra, precum si/sau de catre alte persoane necunoscute. Ca atare, era de datoria organelor de cercetare penala sa procedeze la efectuarea unei anchete efective si sa identifice persoanele care se fac vinovate de defrisarea ilegală a celor 108,5 ha.

Mai mult, fiind audiat in calitate de martor in data de 07.03.2018 precum si in data de 25.11.2020, numitul Lupu Horj reprezentant legal al societatii Horber SRL, a recunoscut faptul ca a exploatat masa lenmoasa din unitatile amenajistice 90A, 91A, 93 si 93B conform actelor de punere in valoare emise de OS Borsa. In plus, acesta recunoaste ca a exploatat in baza APV-urilor fără autorizatie de exploatare.

In acest context este important de mentionat faptul ca toate actele de punere in valoare au lost constituite cu incalcarea prevederilor legale (în vigoare la momentul respectiv), referitoare la punerea in valoare a masei lemnoase din padurile proprietate private a persoanelor fizice, intrucat au fost constituite la solicitarea unei terte persoane, alta decat proprietarul tabular a suprafetei de padure si fară încunostintarea prealabila a acestuia. De asemenea, contractul de prestari servicii silvice in baza caruia s-au constituit actele de punere in valoare, a fost incheiat in mod nelegal, cu alta persoană decat proprietarul tabular al suprafetei de padure, cu incalcarea prevederilor O.U.G. 96/1998, H.G. 483/2006 si O.U.G. 139/2005, care stabilesc in mod clar ca incheierea de contracte de paza, prestari servicii silvice on administrare a suprafetelor de fond forestier se Incheie numai intre detinatorul, cu once titlu, de paduri si ocoalele silvice atestate.

in aceste conditii solutia de clasare dispusa in cauza este in mod evident nelegala si netemeinica. Imposibilitatea organelor de urmarire penala de a identifica faptuitorii este suplinita de insasi declaratia de recunoastere a persoanei care a exploatat materialul lemnos in mod nelegal. Cu toate acestea, in cuprinsul solutiei de clasare, se ignore cu desavarsire această declaratie de recunoastere si organele de urmarire penala materializeaza, cel putin reaua-credinta de care au dat dovada pe parcursul anchetei, precizand in mod expres ca “nu exista probe pe baza carora sá se formeze convingerea ca societatea Horber SRL sau administratorul acesteia Lupu Horj a exploatat in mod nelegal materialul lemnos”.

Consideram că numai in situatia in care se doreste protejarea cu orice pret a unor interese particulare poate fi dispusa o solutie de clasare, desi este evidenta defrisarea unor munti intregi, astfel cum rezulta din fotografiile depuse la dosarul cauzei, in conditiile in care arborii exploatati au facut parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului si in plus exista si declaratii de recunoastere ale comiterii faptelor sesizate prin plangerea penala formulata. In acest context, lipsa de implicare a organelor de urmarire penala in efectuarea oricărui act, care ar fi putut conduce la formularea unor acuzații penale concrete, este aproape la fel de evidentă precum se poate observa lipsa materialului lemnos de pe suprafață de 108,5 ha.”

Proprietarul terenului pe care a fost pădurea, clujeanul Crin Gălățean, are un mesaj pentru procuror: ”Să vă fie rușine! Față d toți oamenii din zona aceeea care au de suferit din cauza tăierilor ilegale de pădure”

Administratorul firmei Horber a declarat în fața polițiștilor că reprezentanții Ocolului Silvic Borșa i-au transmis că se vor ocupa de documentația de derogare.

Și mai concludentă este declarația dată de Horj la DNA, unde există o anchetă în curs, după ce instanțele au întors două ordonanțe de clasare. ”Tăierile au fost făcute fără autorizație”, spune clar cel care a tăiat pădurea.

Șefa fondului forestier de atunci, Ileana Timiș, i-a spus că pădurea nu este în arie protejată, deși vorbim de Parcul Național Munții Maramureșului.

Un fost angajat al firmei Horber, audiat ca martor, a declarat că Ileana Timiș primea cadouri de la Horj. De asemeena, este șocantă cantitatea care se exploata în realitate într-o zi: 300 metri cubi! Adică mai bine de zece TIR-uri cu lemn.

 

Comments

comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca are în derulare 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro, iar anul trecut UMF Cluj și-a consolidat poziția ca instituție de referință în învățământul medical.... Citește mai mult
Simulările examenelor naționale nu trebuie să rămână numai la stadiu de date statistice, a subliniat, miercuri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a susținut că elevul trebuie să vadă un câștig din participarea la acestea.... Citește mai mult

Lasă un răspuns