fbpx

Lupea a pus ”tunurile” pe Stelian Ion: ”Ați fost avocat. Cum puteți să apărați numai “independența” procurorilor?”

Judecătoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj ”a luat foc” după o declarație de astăzi a ministrului Justiției, Stelian Ion, de profesie avocat, căruia îi transmite să se gândească serios la demisie.

Declarația ministrului: “Împotrivirea unora faţă de desfiinţarea SIIJ e dovada că încă mai sunt încercări de slăbire a DNA. Chiar şi astăzi, unii încă mai visează la blocarea anticorupţiei şi la compromiterea procurorilor. Sunt partenerul DNA în apărarea independenţei procurorilor şi susţin eforturile instituţionale de combatere a infracţiunilor de corupţie şi a celor asimilate corupţiei”

Adina Lupea: ”Domnule ministru, degeaba ati fugit de la sedinta CSM la DNA. Pentru dvs. sistemul de justitie inseamna DNA?

Sa le luam pe rand, cum s-ar spune de jos in sus.

Am mai avut, noi, judecatorii, un partener de nadejde al DNA. Era judecator, chiar primul judecator al tarii. Acum veniti dvs. Partener. Sa aparati independenta procurorilor. Independenta procurorilor e prevazuta prin lege speciala, nu prin Constitutie. In legea fundamentala ei sunt subordonati unor principii ierarhice,

Ati fost avocat. Suspendat mult timp, e drept. Cum puteti sa aparati numai “independenta” procurorilor? Cu judecatorii aveti vreo treaba, ca sunteti ordonator principal de credite la instante, nu la Ministerul Public, sa aparati Ministerul Public. Ati incurcat ministerele?

Nu confundati lupta anticoruptie, la care orice cetatean de rand si, la final, orice magistrat nu se opune cu lupta impotriva judecatorilor sau procurorilor independenti din sistem. Nimeni nu vrea compromiterea procurorilor. Sau v-a spus cineva ca lupta impotriva coruptiei din justitie, ca aici ajungem , o poate rezolva numai DNA? Imbalmajiti apele, cum ar spune orice ardelean. Ati auzit un singur magistrat care sustine SIIJ sa spuna ca si-ar dori blocarea luptei anticoruptie? Unul singur? Nu. Si atunci de ce amestecati in declaratii oale cu ulcele? Devoalarea unor anomalii in modul de actiune al unor anumiti procurori, punctual, deviatii soldate cu achitari, este echivalenta pentru dvs. cu incercarea de compromitere a procurorilor? Mai exista pentru dvs. si alti procurori in afara DNA?

Iar ca sa ma intorc la SIIJ, nu stiu de ce il legati ombilical de DNA si cine va spune asta. Cred ca ati devenit confuz. Fiti sincer pana la capat. Ati trimis saptamana trecuta instantelor o noua solicitare de exprimare de puncte de vedere pe legile justitiei. Faceti publice raspunsurile ICCJ si ale curtilor de apel, nu mai vorbiti de “incercari de slabire a DNA”, fiindca nici macar istoria justitiei nu o cunoasteti. Spre stiinta dvs. undeva la nivelul anului 2007, cand nici nu visati ca veti ajunge in 14 ani ceea ce sunteti, prima data cand a fost atacat DNA l-a aparat o asociatie de JUDECATORI. Public, in CSM.

Asadar, va sugerez sa mergeti inapoi, tot noaptea, la sediul ministerului pe care v-ati grabit sa il preluati in toiul noptii, sa nu mai spun ca cine, de parca disparea a doua zi cu totul, puneti-va consilierii, ca aveti destui, si secretarii de stat, sa va updateze cu privire la ce s-a intamplat in ultimii 15 ani in justitia romana, dupa care, asumat si informat, veniti in fata noastra si dati verdicte. Sau emiteti axiome.

Pana atunci, domnule avocat, ce ati cautat pe la ambasade? Sunt mai importante comunicatele lor decat votul CSM, institutie care este garantul independentei justitiei din Romania?

Daca nu realizati ce minister conduceti, va solicitam sa va ganditi serios, dar foarte serios, la o demisie!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina