fbpx

Locuitori de pe strada Între Lacuri: ”Domnule Gadola, ce tie nu-ți place, altuia nu-i face!”

Mai mulți locuitori de pe strada Între Lacuri din Cluj-Napoca nu sunt de acord ca firma ELM Imobilis să ridice un bloc de șase etaje. Firma este deținută de o altă societatea din grupul EnergoBit, la care este acționar Ștefan Gadola. Omul de afaceri a avut o problemă asemănătoare cu un bloc de cinci etaje, care se construiește aproape de casa lui.

Zece locuitori de pe strada Între Lacuri, din zonă de case, au semnat o scrisoare către Primăria Cluj-Napoca în care își exprimă dezacordul față de un proiect imobiliar pe terenul unei foste unități Electromontaj Cluj, ajunsă după privatizare în portofoliul EnergoBit. Anul trecut au fost concediați aproape 140 de oameni de la Electromontaj. Anterior, din Electromontaj s-a desprins firma ELM Imobilis care se ocupă cu imobiliare, la fel ca în cazul altor privatizări de ”succes” din România. Proiectul imobiliar a ajuns la Comisia de Urbanims a Primăriei, unde nici firma nu a fost trecută cu numele corect.

lista comisie urbanism

 

ELM Imobilis a solicitat Plan Urbanistic de Detaliu pentru proiectul imobilar de 89 de apartamente și șase etaje, semn că acesta nu se încadrează în formatul actual al zonei. Culmea, proiectul a fost conceput de firma de arhitectură Dico&Tiganas, deținută de Șerban Țigănaș, membru în comisia de urbanism. La ședința din 27 ianuarie, Ţigănaş s-a retras de la masa de şedinţă în timpul discutării proiectului. Comisia a cerut proiectantului să regândească proiectul pentru ședința următoare.

Proiectul ELM Imobilis
Proiectul ELM Imobilis

”Nu suntem de acord cu modificarea PUZ strada Între Lacuri nr.12 din UTR A3 în UTR CM1, nefiind în concordanță cu prevederile PUG în vigoare pentru acestă zonă, adică înălțimea maximă 16 metri (S+D+P+2E+1R). Această clădire, datorită înălțimii ei de P+6, adică de cel puțin 20 de metri, are ca efect distrugerea caracterului zonei și așa afectată de construcții colective noi autorizate în mod ciudat cu S+P+2E+M într-o zonă de case cu regim de maxim P+2, cu insuficiente spații verzi, locuri de parcare și acces la parcarea subsolului aproape imposibilă.

Ioana Carmen Cocianga, liderul nemuțumiților
Ioana Carmen Cocianga, liderul nemuțumiților

Realizatorul acestui PUZ, deși a inițiat cererea cu puțin timp înainte de aprobarea noului PUG, despre care afirma Șerban Țigănaș că va rezolva astfel de probleme, nu a ținut cont nici de această dată de implicațiile pe care le are ridicarea acestei clădiri uriașe în raport cu strada Între Lacuri și clădirile învecinate.

Problema principală rămâne înălțimea foarte mare a construcției comparativ cu cele învecinate. Nu cred că v-ar plăcea ca cineva să te urmărească de sus la tine în curte sau grădină. Vor scădea valorile proprietăților învecinate, va crește zgomotul, traficul și poluarea. Sperăm ca locurille de parcare din incintă să nu fir pe bani, căci mulți preferă să nu plătească, parcând pe spațiul public și pe spațiul verde. Direcția pe care o parcurge orașul în căutarea eficientizării spațiului urban nu trebuie să agreseze zone cu specific de case”, scriu Ioana Cocioanga, Ștefan Savu, Vasile Boldea, Janos Szabo, Timea Todor, Călin Todor, Viorica Pînzar, Emil Popa și Francisc Torok în scrisoarea lor.

Aceștia acuză că în răspunsul la adresele lor se menționează în mod fals existența unor ansambluri de locuințe P+4 pe stradă, ca un pretext pentru creșterea regimului de înălțime. ”Înțelegem preocuparea firmei de proiectare pentru aprobarea unei suprafețe construite cât mai mari, dar și ei trebuie să respecte legea la fel ca administrația. Scuza favorită a administrației trecute și prezente față de nemulțumirile cetățenilor de rând este ”știm că nu e bine cum facem dat altfel proprietarii ne dau în judecată și câștigă”. În mod ciudat asta se aplică numai la oameni cu influență. Chiar dacă temerea față de procese ar fi întemeiată, nu trebuie să justifice încălcarea interesului public ci ridicarea performanțelor profesionale ale funcționarilor publici și a pregătirii juriștilor primăriei”, spun oamenii.

Aceștia dau exemplu un articol din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Art. 9. – Obiectivele principale ale amenajării teritoriului sunt următoarele:
a) dezvoltarea economică şi socială echilibrată a regiunilor şi zonelor, cu respectarea specificului acestora;
b) îmbunătăŃirea calităŃii vieŃii oamenilor şi colectivităŃilor umane;
c) gestionarea responsabilă a resurselor

Nu condamnăm investitorii, care cu toate sponsorizările nu sunt angajați în dezvoltarea și protejarea calității vieții locuitorilor orașului, ci pe cei care și-au luat angajamentul să servească și să protejeze egal cetățeanul, având obligația de a răspunde în fața acestuia”, se mai arată în scrisoare.

Torok Francisc privește spre casa lui, lângă care ar urma să răsară blocul
Torok Francisc privește spre casa lui, lângă care ar urma să răsară blocul

”Nu sunt de acord cu modificarea PUZ și din cauza pierderii intimității, a liniștii căminului și posibilității de a trăi decent la tine pe proprietate. Citez aici pe domnul Gadola: ”Nu ne alungați din Cluj! Vrem să trăim în acest oraș și să vedem cerul, nu blocurile între case”. Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, domnule Gadola! Cu toții vedem consecințele aglomerării de blocuri din regimul comunist. și cu toate că nu credeam că poate fi mai rău, apare dezvoltatorul imobiliar cu vise de a transforma cartiere liniștite în zone de tip Florești sau mixte: case blocuri case Regimul de înălțime ar trebui stabilit dacă citim legea în funcție de înălțimea clădirilor din zonă, nu de înălțimea beneficiarului sau proiectantului”, spune Torok Francisc, locatar pe strada Între Lacuri.

Oamenii se gândesc serios să atace autorizația de construcție, dacă se va emite, dar se tem de plata despăgubirilor pe care le-ar cere investitorul dacă câștigă. Locuitorii au luat legătura cu Asociația Plus Minus, care i-ar putea asista la proces.

La ședința comisiei de urbanism din 27 ianuarie, primarul Emil Boc spunea: ”Suntem din nou în situaţia prevederi legale versus confort al cetăţenilor. Noi ne uităm cu atenţie să se respecte toate prevederile legale”.

După intervenţiilor locatarilor din zonă, membrii comisie au cerut reprezentanților firmei ELM Imobilis să refacă proiectul şi să reducă regimul de înălţime înspre vecinii care ar putea fi afectaţi. Oamenii se tem însă că blocul va trece în cele din urmă de comisie, prin diverse tertipuri de proiectare.

Ștefan Gadola FOTO wall-street.ro
Ștefan Gadola FOTO wall-street.ro

Culmea, investitorul Ștefan Gadola s-a aflat recent de cealaltă parte a baricadei, adică în grupul locuitorilor nemuțumiți de la case din cartierul Grigorescu. Astfel, în cursul anului trecut, mai mulţi locuitori din Grigorescu, inclusiv vicepreședintele EnergoBit, Ştefan Gadola,  s-au exprimat împotriva unui proiect de cinci etaje propus pe strada Eremia Grigorescu. Milionarul Gadola s-a dus personal să se plângă la Comisia de Urbanism și Amenahare a Teritoriului. În cele din urmă, blocul de cinci etaje, în care investește un notar, a primit autorizație.

Acționarul majoritat în firma ELM Imobilis este societatea Imobilis Invest SRL.

IMOBILIS INVEST  SRL
Asociati:
1. ENERGOBIT HOLDING LTD, o companie organizata si functionand in conformitate cu legile din Cipru, cu sediul social situat in str. Themistockli Dervis nr.3, Julia House, 1066, Nicosia, Cipru, detinand 70% din capitalul social
2. Helios Roco SA., o societate pe actiuni, o companie organizata si functionand in conformitate cu legile din Romania, cu sediul social situat in Cluj-Napoca, str. Taietura Turcului nr. 47/11, et. 1, Parcul Industrial Tetarom I, Romania, inregistrata la Registrul Comertului Cluj sub nr. J12/560/2013, cod unic de inregistrare 31270160, detinand 30% din capitalul social.

Proiect de divizare parțială EnergoBit (extras din Monitorul Oficial 27 iunie 2013)

”Energobit Group este o societate de tip holding ce are rolul de a gestiona in mod separat societatile din grup conform domeniului specific de activitate al acestora si de a centraliza fluxurile operationale, asigurand eficienta si flexibilitatea la nivelul intregii structuri. In prezent, Energobit Group detine, printre altele, titluri de participare la capitalul social al ELM IMOBILIS -S.A si al ELM ELECTROMONTAJ CLUJ – S.A.

ELM Imobilis a rezultat la finele anului 2012 ca urmare a unui proces de divizare a S.C. ELM Electromontaj S.A. Cluj-Napoca, divizare care a avut drept scop delimitarea si separarea activitatii de constructii-montaj de activitatea de administrare si gestionare a activelor imobiliare in vederea monitorizarii si eficientizarii mai bune a fiecarei activitati in entitati distincte.

Societatea ELM ELECTROMONTAJ CLUJ SA este implicata in mod activ pe piata din Romania, in principal, in activitati specifice lucrarilor de constructie si montaj in domeniul energetic, in timp ce Societatea ELM IMOBILIS S.A detine proprietati imobiliare si desfasoara activitati de administrare a proprietatilor imobiliare. In acest context, gestionarea activitatilor desfasurate de societatile in care Energobit Group detine participatii si alocarea resurselor necesare pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatilor respective este ingreunata datorita specificului activitatii ce impune o administrare separata a activitatilor specifice lucrarilor de constructie si montaj in domeniul energetic fata de activitatile specifice gestionarii patrimoniului aferent proprietatilor imobiliare. ”

Comments

comentarii

Când zborul Jeju Air 2216 s-a prăbușit pe un aeroport sud-coreean, a derapat într-un dig dincolo de pistă și a luat foc, părea imposibil ca vreunul dintre cei 181 de ocupanți să supraviețuiască.... Citește mai mult
Săptămâna viitoare vine cu o răcire accentuată a vremii și temperaturi negative. Prognoza meteo actualizată.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns