fbpx

Judecătoria Cluj-Napoca a desființat clasarea dispusă pe numele unui agent de la Rutieră

Judecătoria Cluj-Napoca a desființat clasarea dispusă pe numele unui agent de la Poliția Rutieră Cluj și a trimis cauza înapoi la procuror pentru completarea urmăririi penale. Polițistul este acuzat de abuz în serviciu.

O instanță de la Judecătoria Cluj-Napoca a admis recent plângerea omului de afaceri Adrian Marțian împotriva clăsării dispuse față de agentul Nicu Dordai de la Poliția Rutieră Cluj.

Soluția pe scurt: ”In baza art. 341 al 6 lit. b C.pr.pen. admite plangerea formulata de petentul Martian Adrian, desfiinteaza solutia de clasare dispusa prin ordonanta emisa la data de 20.04.2018 in dosarul nr. 408/P/2015 al Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj si trimite cauza la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca pentru completarea urmaririi penale sub aspectul savarsirii de catre intimatul Dordai Nicu a infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art. 297 al 1 Cp, fals intelectual prev. de art. 321 al 1 Cp si uz de fals prev. de art. 323 al 1 Cp. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva.”

Cum s-a ajuns la cercetarea penală se arată în plângerea petentului, depusă prin avocat Alexandru Rîșniță: ”La sfârșitul anului 2015, subsemnatul Marțian Adrian, am formulat o plângere penală împotriva numitului Dordai Nicu  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, plângere ce face obiectul dosarului penal nr. 408/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Numerele roșii din Spania de la care a început ancheta

În cuprinsul actului de sesizare a organelor de urmărire penală, am arătat faptul că în data de 02.04.2015, un echipaj de poliţie s-a oprit lângă autovehiculul marca Mercedes Benz, proprietatea subsemnatului, ce se afla parcat pe strada Răvaşului din municipiul Cluj-Napoca, având aplicate plăcuţele temporare de Spania cu numărul S-7547-BBX. Agentul Dordai Nicu, le-a solicitat celor prezenţi relaţii privind autovehiculul respectiv, identificându-mă ca fiind proprietar al acestuia. După ce a studiat actele autovehiculului, agentul Dordai Nicu mi-a transmis faptul că pot să circul în continuare şi că “de această dată m-a iertat”.

Ulterior, am fost încunoştinţat că sunt urmărit penal pentru săvârşirea unei infracţiuni rutiere în cadrul dosarului penal nr. 3804/P/2014 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Menționez faptul că în urma sesizării instanței cu Rechizitoriul, s-a format dosarul penal nr. 15109/211/2015, soluția fiind cea de achitare a subsemnatului în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., soluție rămasă definitivă prin respingerea apelului formulat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Revenind la plângerea formulată de subsemnatul, arătăm faptul că aceasta vizează atât actul de sesizare a infracţiunii (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante), cât şi procesul-verbal de sesizare din oficiu în dosarul antemenţionat, ambele fiind falsificate cu prilejul întocmirii acestora de către agentul Dordai Nicu.

În concret, procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante nu a fost încheiat în prezenţa subsemnatului, “refuzul” de a-l semna fiind rodul imaginaţiei dlui. Dordai Nicu. Mai mult decât atât, deşi sunt enumerate trei organe care ar fi constatat cu propriile simţuri fapta, numai unul dintre aceştia, martorul Dordai Nicu Adrian, a semnat procesul-verbal. În plus, se specifică faptul că actul a fost încheiat la data de 02.04.2014 în intervalul orar 20:00-21:00, fapta fiind constatată la ora 19:40. Nu în ultimul rând sunt indicate, în mod nereal, procedura reţinerii permisului de conducere, faptul că nu au fost alţi pasageri în autoturism, observaţiile dl. Marţian Adrian şi menţiunea cum că acesta refuză să semneze procesul-verbal.

Privitor la procesul-verbal de sesizare din oficiu, am remarcat dedublarea procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante. Altfel spus, s-a mai redactat un proces-verbal de sesizare din oficiu, când exista deja un proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, demers lipsit de orice sens. Cel mai probabil, realizând nelegalităţile grosiere ce grevau procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, agentul Dordai Nicu a redactat şi antedatat acest proces verbal de sesizare din oficiu.

Nu în ultimul rând, arăt faptul că, în cuprinsul plângerii formulate, pentru a facilita demersurile ce se impuneau a fi efectuate de către organele de cercetare penală, am indicat numeroase mijloace de probă a căror administrare ar fi condus la aflarea adevărului în prezenta cauză.”

”Concluzionând, apreciem că soluția adoptată de procurorul de caz este lipsită de orice fundament, fiind doar cea mai facilă variantă pentru acesta de a ”scăpa” de dosar. În orice caz, cu părere de rău, considerăm că în viziunea procurorului de caz textele de incriminare ce privesc infracțiunea de fals au un conținut diferit în funcție de calitatea persoaneicetățean de rând sau organ al statului.”, se mai arată în plângerea lui Marțian, care a fost admisă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina