Judecător CJUE: ”Apreciez atitudinea proactivă a instanțelor din România în aplicarea legislației UE”

CLUJUST.ro a stat de vorbă cu un judecător de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), aflat pentru prima dată în România. Pe această cale, portughezul José Luís da Cruz Vilaça a făcut o recomandare judecătorilor români, precizând că le apreciază atitudinea proactivă în aplicarea legislației UE.

Judecătorul José Luís da Cruz Vilaça de la CJUE, instanță europeană ale cărei hotărâri sunt tot mai citate în sentințele din România, a venit în România pentru a participa la Congresul General al Uniunii Avocaților Europeni, ce are loc la Alba Iulia în 24-26 iunie. Judecătorul, fost avocat general la CJUE, a fost întâmpinat pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj de către decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, cu care a discutat în salonul oficial al aeroportului.

judecator cjue si decan barou cluj - clujust

José Luís da Cruz Vilaça a sintetizat pentru Clujust.ro ce le va spune avocaților la Alba Iulia: ”Voi vorbi despre cele mai întâlnite probleme în legislația Uniunii Europene din zilele noastre. Care au fost principalele schimbări în prezent și în ultimii ani și care sunt principalele provocări pentru legislația UE, cu privire la protecția drepturilor fundamentale, adaptarea legislației la noile forme de economie, în special economia digitală. De asemenea, provocările ridicate de situația din jurul Europei, care a dus, în ultimii ani, la un val uriaș de imigranți, care este o mare provocare pentru UE.”

Judecătorul CJUE a precizat că instanța europeană încercă să țină pasul cu numărul tot mai mare de cazuri pe care trebuie să le judece, de o largă diversitate. Acesta a lăudat calitate întrebărilor preliminare trimise de instanțele din România.

”Este un număr semnificativ de cazuri care vin din România, care, în opinia mea, sunt bine formulate. Nu am nicio plângere vizavi de calitate acelor întrebări preliminare venite de la instanțele naționale. Din când în când, sunt grupuri de cauze, de exemplu cu privire la taxa de înmatriculare a mașinilor.

E o problemă care se ridică în mai multe țări. Și în țara mea, Portugalia, taxa a fost contestată în fața instanțelor naționale, care au trimis cazuri la CJUE. Acum, situația e stabilă, în sfârșit.

Deoarece aceste taxe duc la litigii în masă care încarcă instanțele, mă folosesc de această oportunitate să sugerez că ar fi mai bine ca judecătorii naționali să se coordoneze, împreună cu avocații, pentru a găsit întrebări comune care să fie ridicate în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, s-ar evita ca CJUE să se pronunțe asupra unui număr mare de cazuri în care se ridică, în final, aceleași probleme. Cel mai bine e să se identifice problemele comune și importante, pentru ca acele cazuri să primească un tratament eficient. Dar, apreciez atitudinea proactivă a instanțelor din România în aplicarea legislației UE.”, a declarat José Luís da Cruz Vilaça pentru Clujust.ro

Însă, nu are o părere atât de bună despre Guvern: ”Responsabilitatea pentru crearea de legi fiscale bune cade pe umerii Guvernului și compatibilitatea cu legislația UE trebuie să fie o grijă, trebuie să fie parte din munca normală a Guvernului, în sectorul de Finanțe, tocmai pentru a evita aceste probleme delicate cum este taxa auto. Dar este ceva în lucru, învățăm făcând, cum s-ar zice.”

Comments

comentarii

Rafael Nadal a câştigat patru meciuri la rând, lucru de care nu a mai fost capabil în ultimii doi ani.... Citește mai mult
Hidrologii au emis avertizări de cod Galben de viituri şi inundaţii pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns