Judecătoarea Roxana Dan trage un semnal de alarmă după ce s-au înscris puțini candidați pentru Institutul Național al Magistraturii și doar 347 au trecut de prima probă. ”La final o sa avem cu mult noroc între 150-180 de auditori!”, susține magistratul de la Judecătoria Cluj-Napoca.
”Magistratura nu mai este la modă! Eh, am ajuns şi aceste vremuri … În 2011, prima şi singura dată când am trecut prin acest examen/concurs (admitere INM) ne băteam vreo 20 pe un loc (vreo 4000 de înscrisi pe 200 locuri şi scoatem din ecuaţie admiterea direct pe loc unde erau vesnic vreo 800/900 pe câteva zeci de locuri)…acum bate vântul atât la înscriere cât şi la procentul celor care trec în faza a II-a, adică partea redacţională.
Din 1637 de înscrişi (pe 300 locuri disponibile) au reuşit să treacă de faza eliminatorie (adică au făcut 60 grile corecte din 100 grile, pe vremea mea minimul era 70 grile corecte) un număr de 347 de persoane…Experienţa ne învaţă că undeva la 20/30% nu vor trece de faza redacţională iar tot din experienţă ştim că vreo 15%/20% nu trece de proba interviului.
La final o sa avem cu mult noroc între 150-180 de auditori!
Ce nevoi are sistemul de justiţie pentru a funcţiona? În ce mă priveşte nu se mai pune problema unei funcţionări corespunzătoare nici pentru cei mai optimişti dintre noi atât timp cât 1/3 din schemele judecătoriilor şi tribunalelor sunt goale. Sunt goale pentru ca oamenii pleacă, de regulă, în pensie, şi nu vin alţii în loc, (nu e nicio mare smecherie să îţi dai seama care este cauza hăului din sistem). Noi cei rămaşi, avem nevoie în primul rând să nu mai judecăm 60 dosare pe şedinţă, să nu mai pronunţăm şi motivăm peste 600 de hotărâri în 9 luni şi să nu mai lucrăm weekend de weekend şi în timpul săptămânii peste program (astea sunt datele mele personale de pe complet, suntem multe instanţe, cu diverse probleme, dar volumul excesiv este o problema comună tuturor).
Pentru a munci în note normale, 8 ore/zi, 5 zile pe săptămână avem nevoie printre altele, de oameni noi în sistem…şi uite că nu mai vin!
De ce nu vin? Mi-am întrebat fiecare generaţie de studenţi pe care i-am avut (de azi, încep a 10 generaţie la catedra) ce vor să se facă când vor fi mari? Dacă în 2013, 1 din 2 studenţi îmi împărtăşea că vrea să devină judecător sau procuror, în ultimele două sau trei generaţii abia dacă am găsit 3, 4 dintr-o grupă de 30 studenţi care mai vor asta!
Da, e vina sistemului că această frumoasă şi nobilă profesie nu mai este dorită şi da, este normal să nu fie dorită atât timp cât munca nu este normată, statutul este cum este, banii şi celelalte aspecte legate de partea economică sunt plafonate la nivelul anului 2018, incompatibilităţile şi interdicţiile sunt atât de drastice.
Cu toate acestea, vă asigur că atât eu cât şi colegii mei facem ce putem, cât putem în condiţiile date dar ne-am dori tare mult să oferim acel act de justiţie aşteptat de voi toţi, adică rapid, eficient şi calitativ!”, a postat Roxana Dan.