fbpx

Judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga a motivat decizia, după mai bine de un an și jumătate de la pronunțare

Magistratul Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București a explicat de ce a decis achitarea lui Vasile Blaga, în dosarul în care liberalul este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Ploiești de trafic de influență.

„În încercarea de descriere a modului în care s-a ajuns la comiterea presupusei fapte de către inculpatul Vasile Blaga, Tribunalul reţine că – în rechizitoriu – se face o introducere vastă, în care sunt împletite elemente de necontestat cu susţineri care de multe ori nu depăşesc valoarea unor simple speculaţii, dacă nu sunt chiar contrazise de alte susţineri din acelaşi context”, se arată în motivarea instanței, citată de G4media.ro

Judecătoarea mai arată că “acuzarea este deficitară şi în modul de expunere şi de sinteză; de pildă, deşi vorbeşte de constituirea unui grupări infracţionale având ca scop obţinerea de bani pentru partid (…), vorbind de cel puţin trei persoane, fără a aduce dovezi care să respecte rigorile legii, se mulţumeşte să întocmească un rechizitoriu inform, cu lipsuri grave, incapabil a conduce la condamnare”.

Potrivit rechizitoriului, fostul lider PDL Vasile Blaga este acuzat că a primit o mită de 700.000 de euro ca să îl ajute pe omul de afaceri Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys să câștige contracte cu Transelectrica și Transgaz.
Dosarul a fost instrumentat de celebrul fost procuror DNA Mircea Negulescu zis Portocală. Blaga a fost achitat, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan zis Pinalti și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys.

Acțiune disciplinară

În 22 mai, Inspecția judiciară (IJ) a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București pentru întârzierea redactării motivărilor în 32 de dosare, printre care cea mai veche fiind sentința de achitare a liderului PNL, Vasile Blaga, din 30 octombrie 2017. În lipsa motivării, procurorii DNA nu pot ataca decizia cu apel.

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucureşti, pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că, la data efectuării cercetării disciplinare, judecătorul mai avea spre motivare 32 de hotărâri în care termenul legal a fost depăşit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017.”, preciza IJ.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina