fbpx

Judecătoarea Adina Lupea-Aghiniță despre activitatea CSM: ”Foarte slabă”

Judecătoarea Adina Lupea-Aghiniță de la secția penală a Curții de Apel Cluj, magistrat cu vechime în sistemul judiciar, critică dur activitatea actualului Consiliu Superior al Magistraturii și spune că ar putea candida la anul pentru un loc în Consiliu, într-un interviu pentru luju.ro.

Întrebată cum ar caracteriza activitatea CSM din ultimii ani, per ansamblu, judecătoarea Adina Lupea-Aghiniță răspunde tranșant: ”Foarte slabă. Si va asigur ca nu este doar parerea mea. Rar am intalnit in acesti 5 ani, de cand sunt in functiile respective colegii alesi de noi, vreunul care sa imi spuna ca este multumit. Nemultumirile s-au tinut lant. Si cred ca sunt atat de multe incat voi scapa multe din enumerare. Acestea au debutat undeva prin anul 2012 cand s-a simtit dinspre forul nostru decizional o slabiciune nepermisa in raport nu numai cu alte institutii ale statului, ci si in raport cu soarta magistratilor in general. Am spus si o repet. Am fost sistematic ignorati. Judecatorii au fost defavorizati in rapoartele de tara fata de procurori, fara ca vreunul dintre domniile lor sa spuna ca justitia se infaptuieste prin instante, si nu prin parchete. Nu am simtit in afara de vorbe niciun fel de suport din partea domniilor lor in implementarea noilor coduri. Am improvizat fiecare in instantele noastre, fara a se asigura o suplimentare a schemelor de catre cei care aveau aceasta obligatie.

In 2012 a fost si un episod tragi-comic legat de faptul ca efectiv refuzau sa ia act de demisia doamnei judecator Mona Pivniceru, cand in sfarsit am fi avut si noi un judecator la carma Ministerului justitiei. Deciziile lor de neinteles au aruncat magistratura in aer la inceputul anului 2013, cand doi dintre membrii alesi au fost revocati si nu numai. In adunarile generale de atunci s-a pus in discutie si s-a si votat (fara a fi insa intrunit numarul de voturi prevazut de lege) revocarea si a altor colegi judecatori. Procurorii nu au avut reactie, e oarecum de inteles avand in vedere subordonarea ierarhica. Nu au existat deloc intalniri cu asociatiile profesionale iar initiativele acestora legate de probleme importante, cum ar fi interferenta serviciilor secrete in justitie, aceasta ca un ultim si recent exemplu, au fost minimalizate la maxim. S-a ajuns de pilda sa se discute ore intregi in plen daca un magistrat poate fi presedintele colectivului de parinti la scoala, de parca asta ar fi fost una din pietrele de hotar ale magistraturii. Ca sa nu ma mai lungesc, am sa afirm ce spun aproape toti colegii mei. Cel mai slab CSM pe care l-a avut vreodata justitia romana.”

Judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj ar putea să candideze la anul pentru un loc în CSM. ”O candidatura pentru Consiliul Superior al Magistraturii este o chestiune extrem de serioasa, fiindca vorbim practic de apogeul unei cariere de magistrat. Un apogeu care iti impune nu numai o responsabilitate imensa, ci si o experienta atat de viata, cat si profesionala pe masura. Nu va ascund ca mi s-a propus sa fac acest lucru si in 2010, insa la acel moment am considerat ca nu am varsta necesara. Aveam doar 35 de ani. Nu trebuie sa uitam ca unii care si-au fortat norocul in acest sens au avut o prestatie mai mult decat dezamgitoare in actualul CSM. Insa in acest moment nu este deloc exclus sa candidez.

Adina Lupea-Aghiniță spune că dacă ar fi fost membru CSM ar fi luat poziție împotriva DNA: ”O spun fara niciun fel de ezitare. As fi determinat sau cel putin as fi incercat sa determin colegii din CSM sa apere independenta judecatorilor raportat la comunicatul DNA prin care au fost criticate hotarari definitive, pe considerentul ca un organ de urmarire penala, fie el chiar DNA, si-a depasit prerogativele legale. Mai avem totusi in aceasta tara si alti procurori care muncesc onest, cu daruire si ma refer aici la procurorii din structurile ‘normale’ precum si la cei din DIICOT. Cu siguranta si ei au avut achitari definitive in dosare. Insa nimeni nu si-a permis sa faca si sa publice o ‘analiza’ a solutiilor judecatorilor pe solutiile de achitare. Daca as fi fost membru CSM, nu m-as fi ascuns in spatele unor deficiente de comunicare, asa cum s-a intamplat si cu declaratiile domnului general Dumbrava. Iar serviciilor secrete le-as fi cerut o explicatie oficiala, si asta de fata cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor, care si-au manifestat intreaga disponibilitate in acest sens. Daca nu as fi fost in stare sa fac aceste minime eforturi pentru apararea independentei judecatorilor din aceasta tara, as fi multumit frumos colegilor din CSM si mi-as fi dat pe loc demisia.”

Interviul complet îl puteți citi AICI!

Comments

comentarii

Unirea Dej primește vizita echipei Dinamo Bucuresti, în primul meci din Play-off-ul Ligii 2 disputat pe teren propriu.... Citește mai mult
Fosta boală a sărăciei a devenit în secolul XXI o boală a oamenilor care muncesc mult și nu au grijă de ei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!