fbpx
Roșia Montană (sursa foto transylvania-calling.com)

Tribunalul Cluj a anulat PUG-ul comunei Roșia Montantă și PUZ-ul zonei industriale! Esențial pentru turism

Instanța de contencios administrativ a Tribunalului Cluj a hotărât, ieri, anularea Planului Urbanistic General al comune Roșia Montantă și Planul Urbanistic Zonal de care beneficia RMGC SA. Sentința mai poate fi atacată cu recurs. Dacă rămâne definitivă, s-ar putea construi pensiuni în zonă pentru a dezvolta turismul, ceea ce ar fi tragic pentru Gabriel Resources.

Tribunalul Cluj a dat o sentință ce ar putea deveni istorică pentru zona turistică din Munții Apuseni. Instanța a admis cererea reclamanților Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Aurarilor Alburnus Maior Rosa Montana și Asociatia Salvati Bucurestiul împotriva pârâților Consiliul Local Roșia Montantă și Roșia Montană Gold Corporation SA. De partea RMGC a vrut să intre în proces Sindicatul Viitorul Mineritului ca intervenient.

Soluția pe scurt: ”Admite cererea de chemare în judecata formulata de reclamanti. Anuleaza Hotarârea Consiliului local al comunei Rosia Montana nr. 45/19.07.2002 privind aprobarea Planului Urbanistic General modificat pentru Comuna Rosia Montana si Hotarârea Consiliului local nr. 46/19.07.2002 privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona de dezvoltare industriala Rosia Montana Gold Corporation S.A.

Respinge cererea de interventie accesorie formulata de intervenient în favoarea pârâtului. Fara cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusa la Tribunalul Cluj, Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale.”

Potriviti avocatului Liviu Marius Harosa care a reprezeentat reclamanții, cele două planuri urbanistice de acum 13 ani prevedeau că în zonă se pot construi doar mine. ”Sentința de ieri este un foarte mare succes. Am anulat planul urbanistic după ce avizul de mediu e anulat, certificatul de urbanism e suspendat irevocabil, au mai facut exceptii la legea monumentelor care au fost respinse. De zece ani nu putea nimeni contrui in zona decat mine. Dacă se câștigă irevocabil,  oamenii o sa poate face pensiuni și s-ar da drumul la turism”, a spus avocatul.

Amintim că în iulie, Gabriel Resources a anunţat că a depus împotriva României o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiţii (ICSID), instituţie cu sediul la Washington. Compania susţine că a luat această decizie după ce nu a reuşit să rezolve cu autorităţile române, pe cale amiabilă, disputa privind extragerea aurului de la Roşia Montană.

Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montana. Compania a anunţat încă din luna ianuarie a acestui an că pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

Comments

comentarii

Iluminatul public din Florești va fi alcătuit din becuri LED, anunță primarul Bogdan Pivariu. Peste 300 de noi becuri urmează să fie montate.... Citește mai mult
Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică susține că pe români îi așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții din cauza pandemiei de Covid-19.... Citește mai mult
O femeie de 80 de ani din județul Maramureș a fost găsită sâmbătă dimineața moartă în gospodăria sa. Un vecin de 85 de ani este bănuit că ar fi lovit-o pe aceasta cu toporul în cap, pe fondul băuturii.... Citește mai mult
Deputatul USR-PLUS Viorel Băltărețu atrage atenția asupra faptului că există întârzieri ale Companiei de Apă Arieș la montarea conductelor de apă. Aceste decalaje ar putea duce la „bani din buzunarul cetățenilor aruncați pe apa sâmbetei”, spune Băltărețu.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!