Roșia Montană (sursa foto transylvania-calling.com)

Tribunalul Cluj a anulat PUG-ul comunei Roșia Montantă și PUZ-ul zonei industriale! Esențial pentru turism

Instanța de contencios administrativ a Tribunalului Cluj a hotărât, ieri, anularea Planului Urbanistic General al comune Roșia Montantă și Planul Urbanistic Zonal de care beneficia RMGC SA. Sentința mai poate fi atacată cu recurs. Dacă rămâne definitivă, s-ar putea construi pensiuni în zonă pentru a dezvolta turismul, ceea ce ar fi tragic pentru Gabriel Resources.

Tribunalul Cluj a dat o sentință ce ar putea deveni istorică pentru zona turistică din Munții Apuseni. Instanța a admis cererea reclamanților Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Aurarilor Alburnus Maior Rosa Montana și Asociatia Salvati Bucurestiul împotriva pârâților Consiliul Local Roșia Montantă și Roșia Montană Gold Corporation SA. De partea RMGC a vrut să intre în proces Sindicatul Viitorul Mineritului ca intervenient.

Soluția pe scurt: ”Admite cererea de chemare în judecata formulata de reclamanti. Anuleaza Hotarârea Consiliului local al comunei Rosia Montana nr. 45/19.07.2002 privind aprobarea Planului Urbanistic General modificat pentru Comuna Rosia Montana si Hotarârea Consiliului local nr. 46/19.07.2002 privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona de dezvoltare industriala Rosia Montana Gold Corporation S.A.

Respinge cererea de interventie accesorie formulata de intervenient în favoarea pârâtului. Fara cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusa la Tribunalul Cluj, Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale.”

Potriviti avocatului Liviu Marius Harosa care a reprezeentat reclamanții, cele două planuri urbanistice de acum 13 ani prevedeau că în zonă se pot construi doar mine. ”Sentința de ieri este un foarte mare succes. Am anulat planul urbanistic după ce avizul de mediu e anulat, certificatul de urbanism e suspendat irevocabil, au mai facut exceptii la legea monumentelor care au fost respinse. De zece ani nu putea nimeni contrui in zona decat mine. Dacă se câștigă irevocabil,  oamenii o sa poate face pensiuni și s-ar da drumul la turism”, a spus avocatul.

Amintim că în iulie, Gabriel Resources a anunţat că a depus împotriva României o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiţii (ICSID), instituţie cu sediul la Washington. Compania susţine că a luat această decizie după ce nu a reuşit să rezolve cu autorităţile române, pe cale amiabilă, disputa privind extragerea aurului de la Roşia Montană.

Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montana. Compania a anunţat încă din luna ianuarie a acestui an că pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

Comments

comentarii

Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult
Au mai rămas câteva zile până la vacanța de vară. Ultima zi de școală pentru elevi și preșcolari este vineri, 21 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns