Stelian Ilea și Cristian Pintea

Procesul dintre un patron de presă și un șef din Poliția Cluj a ajuns la final

După doi ani de când a fost înregistrat, dosarul penal în care omul de afaceri Stelian Ilea este acuzat de denunțare calomnioasă, iar șeful Biroului Arme și Explozivi IPJ Cluj, comisarul Cristian Pintea este parte vătămată, a ajuns la pledoariile finale. Judecătorul a amânat pronunțarea pentru 4 decembrie.

Stelian Ilea, patronul firmei de pază SuperForta și a unui site de presă, este judecat pentru denuntare calomnioasă pe Articolul 259 alin. 1 din vechiul cod penal: ”Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

Mai exact, potrivit parchetului, acesta a formulat plângeri penale la DNA cu privire la comisarul șef Cristian Pintea, pe care l-a acuzat că ar fi luat de mita si de abuz in serviciu. Procurorul de ședință a susținut la Judecătorie că Ilea se face vinocat de invinuire mincinoasă cu privire la savârșirea unei infracțiuni. ”Fapta de luare de mită nu există” și ”nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”, a spus procurorul. Potrivit acestuia, Ilea a formula denunțurile cu rea credință. De asemenea, a precizat că ”Inculpatul a publicat mai multe articole de presa cu privire la infractiuni care ar fi fost comise de partea vătămată”. Procurorul de ședință a cerut judecătorului sa dispună suspendarea sub supraveghere a unei eventuale pedepse.

Avocata comisarului, Oana Pintea, a spus că ”infractiunea de denuntare calomnioasa impiedica infaptuirea justitiei. Nu s-a limitat la cele doua sesizari, ci a publicat peste 100 de articole calomniatoare la adresa partii civile in Foaia Transilvană”. Au urmat mai multe controale la IPJ Cluj. ”In scopul protejarii imaginii instituției, partea civila a fost eliberată din funcia de adjunct al șefului IPJ Cluj”, a spus avocata. Pontea a castigat in contencios administrativ si a fost repus in functie, iar ulterior a acceptat să fie mutat șef la Biroul Arme și Explozivi. Comisarul solicită plata a 20.000 de euro daune morale pentru alterarea imaginii publice. ”Solutia ar fi pronuntarea unei hotarari de condamnare. Achitarea ar trimite un mesaj periculos societătii civile si oamenilor din presă ca se pot formula plangeri la nesfarsit.”, a precizat avocata.

Avocata lui Ilea a solicitat achitarea. ”Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii. Lat obiectiva: nu exista aceasta invinuire mincinoasa de care vorbeste codul penal. Inculpatul a vrut doar sa i se faca dreptate.” Menționăm că Ilea a fost achitat într-un dosar penal de înșelăciune și este judecat în altul de evaziune fiscală. ”Latura subiectiva: Nu a actionat cu rea credinta. S-a dat ordin de neincepere a urmaririi penale pe numele partii vatamate. Aceasta nu a avut niciun prejudiciu. A fost cercetat si s-a dat neincepere.”, a precizat avocata. Aceasta spune că inculpatul nu are legătură cu controalele de la IPJ Cluj. ”Raportat la presa, inculpatul nu e redactor, e asociat. Doar incaseaza profitul, nu scrie el articolele. Partea civila putea pe civil să deschidă dosar de calomnie. Raspunderea petnru articole pe latura civila este a editorului sau redactorului. Există Iibertatea presei. Ziarele pot scrie ce doresc. Nu putem face confizie intre demunt calomnios si calomnie. Solicităm sa respingeti ca nefondata plangerea. Inculpatul nu a urmarit si nu a acceptat un act de injustitie”, a spus avocata lui Stelian Ilea.

Având ultimul cuvânt, Ilea a spus că a ajuns intr-un proces care nu trebuia sa existe. El a precizat că că a pierdut 1,5 milioane euro și că acum stă în chirie. ”M-am plans organelor statului. Eu am facut o lista cu cei din dosar. Am sesizat Ministerul de Interne sa cerceteze ce s-a intamplat in dosarul meu de la politistul Mois si procuror.” Ilea a precizat că Pintea a formulat plângerea înainte de soluția de neîncepere a urmării penale. De asemenea, a întrebat de ce el a fost anchetat de Parchetul Curții căci nu e coloner sau general, ci doar cetățean. ”Cate ziare a dat in judecata domnul Pintea? Presa care deconspira ajunge sa fie condamnata?”, a spus Ilea în sala de judecată. Acesta a dat ca exemplu foștii șefi din poliția clujeană, Ioan Păcurar – în proces cu ANI și Alexandru Mureșan – condamnat definitiv cu suspendare, dar și pe Daniel Don – anchetat penal, de care a scris site-ul pe care îl deține.

Judecătorul a intrebat: Presa aceea era o presa libera? Nu era influentata de patron? ”Cand am avut o problema le-am dat ziaristilor cazul meu.”, a răspuns Ilea.

Comments

comentarii

Liniștea s-a așternut peste Peluza Vișinie. Unul dintre cei mai pasionați suporteri ai CFR-ului, Andi Siladi, cunoscut de toată lumea drept „Austriacu’”, s-a stins din viață.... Citește mai mult

Lasă un răspuns