INTERVIU. Anca Georoceanu, avocat, doctor în drept fiscal și decan la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj

Anca Georoceanu este printre puținii decani ai facultăților de drept care sunt și practicieni. Predă și profesează un domeniu al dreptului complicat, dar tot mai căutat în ultima vreme: dreptul fiscal. Provine dintr-o familie de juriști, mama fiindu-i maestru la începuturile în avocatură, iar tatăl este cunoscutul profesor Mircea Minea, judecător la Curtea Constituțională.

Deși este extrem de ocupată, fiind împărțită între facultate și avocatură, Anca Georoceanu și-a făcut puțin timp pentru a răspunde întrebărilor Clujust.ro despre carieră, avocatură, drept fiscal și facultatea pe care o conduce de la începutul acestui an.

Anca Georoceanu a absolvit facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai și este avocat în Baroul Cluj din 1998. În cadrul facultății de Drept ”Dimitie Cantemir” Cluj, este conferențiar universitar, titular al cursurilor de Drept Fiscal și Drept Financiar. De altfel, Georoceanu este doctor în drept fiscal cu teza „Determinarea obligaţiilor fiscale ale societăţilor comerciale” susţinută la catedra Facultății de Drept a Universității de Vest Timișoara, în iulie 2010. A contribuit la mai multe volume, inclusiv alături de marele profesor Mircea Ștefan Minea.

Cum ați ales cariera juridică? A avut o influență și tatăl dvs?

Cred că de regulă, ne ghidează alegerile şi ne influenţează atât familia cât şi mediul social în care fiecare ne petrecem anii de liceu. Am optat pentru o carieră juridică, sub influenţa discuţiilor interesante şi plăcute dintre părinţii mei, ambii fiind jurişti. Nu doar tatăl meu m-a influențat, ci şi mama care m-a îndrumat spre profesia de avocat şi mai apoi în profesie, fiindu-mi maestru.

De ce avocatura?

Poate pentru că in jurul meu profesorii, părinţii si prietenii imi spuneau ca am vocație pentru aceasta profesie. Intotdeauna am încercat să apăr interesele celor care se aflau în dificultate sau să le rezolv problemele cu prioritate faţă de cele personale, motiv pentru care de multe ori mi se atrăgea atenţia în liceu asupra faptului că nu ne aflăm intr-o instanţă de judecată. Cred că la momentul la care eram proaspătă absolventă de drept am considerat profesia de avocat ca fiind pe de o parte o profesie nobilă, iar pe de altă parte ca fiind profesia care asigură cea mai mare libertate de alegere a activităţii.

anca-georoceanu-1Ce vă place mai mult la profesie?

Imi place faptul că interacționez cu foarte mulți oameni din medii si domenii diferite de la care invăţ în fiecare zi lucruri noi şi interesante. Imi place că pot sa am bucurii şi împliniri sufleteşti de fiecare dată când simt aprecierea şi recunoştinţa clienţilor mei.

De ce dreptul fiscal, care e atât de complicat?

Aşa a fost să fie! Imediat după intrarea in Baroul Cluj ca avocat stagiar, am ocupat un post pentru o fracţiune de normă didactică la Dreptul Finanţelor Publice, singura disciplină disponibilă la acel moment la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj. Dreptul fiscal nu e complicat după ce il studiezi, ci dimpotrivă este o disciplină frumoasă, interesantă şi prin urmare atractivă.

Vă gândeați că o să devină atât de căutați avocații de fiscal în România? Este Statul prea slab pregătit în acest domeniu, să zic așa?

Dacă vă referiţi la momentul la care am început să susţin seminariile de drept fiscal, într-adevăr, nu am realizat importanţa majoră a legislaţiei fiscale şi nu cred că m-am gândit atunci că va deveni o disciplină absolut indispensabilă pentru orice practician al dreptului. Din perspectiva reglementărilor legale fiscale şi a manierei de aplicare a acestora, este evident că aparatul financiar al statului nu reuşeşte să ţină pasul cu “modernizarea” mecanismelor fiscale la nivel internaţional şi din această cauză caută să perfecţioneze legislaţia fiscală prin modificări succesive, modificări care uneori chiar dacă sunt în esenţă benefice, acestea pun în dificultate contribuabilul.

Ce părere aveți despre Noul cod fiscal și cel de procedură fiscală?

Consider ca aceste două noi reglementări legale reprezintă de fapt rescrierea vechilor coduri, care incearcă să cuprindă cât mai mult din legislaţia fiscală din România, dar care preiau -cu bune şi cu rele – cea mai mare parte a prevederilor anterioare.

Când vom avea o reglementare clară și corectă privind celebra taxă auto?

Zâmbesc gândindu-mă la aceasta întrebare! Clară şi corectă? Şi care să convină contribuabilului? Cred totuşi că raportat la principul “poluatorul plăteşte” ar fi benefică introducerea taxei in pretul combustibilului.

anca georoceanu la festivitate 2016 (8)Cum de ați intrat în învățământ și de ce Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj?

Mi-am dorit învăţământ încă din copilărie. Imediat după terminarea studiilor m-am înscris la  master, iar acest pas mi-a deschis orizonturile mediului ademic şi m-a ajutat ulterior să aleg o carieră universitară. Mi-am dorit să pot participa la educaţia tinerilor din noile generaţii pe care să îi indrum spre cunoaştere şi înţelegere.

Am ales Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir pentru că este o facultate prestigioasă şi valoroasă şi pentru că am avut şi am mare încerdere în sistemul privat de învăţământ superior.

Este nevoie de practicieni la catedre? În calitate de decan, vreți să mai atrageți profesori noi la facultate?

Practicienii iau contact permanent cu situatii juridice complexe care ii fac pe ei in primul rand să inteleaga mai bine normele juridice si modul de aplicare a lor, transmițând toată această experiență studenților in timp real. Contactul atat cu avocați cât si cu magistrați le prmite studenților să observe de timpuriu modul in care fiecare profesie abordează exercitiul dreptului.

În măsura in care va exista necesitatea, desigur, ne vom orienta spre persoane care îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația in vigoare si au o bună reputatie profesională, pentru a lărgi corpul nostru profesoral.

Cum vă împărțiți timpul între facultate și avocatură?

Cu greu, dar deocamdată reușesc să nu neglijez activitățile pe care le implică fiecare dintre aceste două funcții.

sesiune comunicari stiintifice facultate cantemir cluj (27) anca georoceanu

facultatea de drept dimitrie cantemir cluj (16)

Care sunt avantajele pentru cei care aleg să studieze dreptul la facultatea pe care o conduceți?

conferinta cantemir georoceanuFacultatea noastră este proportionată, ca numar de studenti, astfel încat, in general, fiecare titular de curs sa aiba un contact cat mai apropiat cu studentii, sa-i cunoasca la activitatile practice, de seminar, sa-i poata îndruma cât mai bine. Profesorii noștri se bucură de o bună reputație profesională iîn mediul juridic. Anul trecut, studenții noștri au câștigat concursuri profesionale studentești, au fost selectați să participe în activități studentești internaționale, au intrat in Barou intr-un procent foarte apropiat de cel general de admitere (număr admiși din număr prezenți la examen) și au reprezentat 50% din cei admisi in profesia de notar la nivelul judetului Cluj.

biblioteca facultate cantemirBiblioteca noastra este spatioasa, are un fond bogat de carte si reviste stiintifice romanesti si straine de specialitate, acces la programe legislative. Studentii sunt antrenati in cercetarea stiintifica, in activitati extracuriculare care deja sunt de traditie in facultate si foarte apreciate. Despre toate acestea se pot obtine informatii suplimentare consultand pagina de Facebook a Facultatii. Taxele scolare sunt de asemenea proportionate astfel incat sa putem oferi o buna instruire in conditii rezonabile financiar pentru studenți.

Îi călcați pe urme tatălui dvs. în domeniul didactic și fiscal. Vreți să ajungeți la Curtea Constituțională?

In prezent nu aspir pentru o astfel de funcţie, însă nu ştiu ce imi rezervă viaţa, asftel că nu spun niciodată “niciodată”!

Comments

comentarii

Luni au fost aprobate „două documente esenţiale, în linie cu reorganizarea instituţiei”, respectiv ştatul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al serviciilor Senatului, iar în perioada următoare vor fi organizate „concursuri corecte”.... Citește mai mult
Numărul autorizațiilor de construire emise în județul Cluj a scăzut în luna ianuarie 2025.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns