fbpx

Înregistrările convorbirilor inculpat – avocat, excluse în cameră preliminară

Clujust vă prezintă un extras dintr-o încheiere a unui judecător de cameră preliminară prin care au fost excluse dintr-un dosar penal înregistrările convorbirilor dintre inculpat și avocatul său ales. Procurorul de la Parchetul Judecătoriei Alba Iulia s-a scuzat că în urma modificărilor legislative, organele judiciare nu mai au acces la datele numărului de telefon apelat de cel supravegheat.

”Nulitatea înregistrării convorbirilor purtate de către inculpatul O.V. cu avocatul ales al acestuia, doamna C.A la data de ….2020, respectiv procesul – verbal de redare note din data de ….2020.

În concluziile depuse la dosar de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, procurorul a fost de acord cu înlăturarea acestora de la dosar pentru a asigura confidenţialitate discuţiilor dintre cei doi şi respectarea dreptului la apărare al inculpatului.

Ca şi explicaţie, s-a menţionat că la datele când au fost întocmite, procesele-verbale au fost făcute în mod legal şi loial deoarece din datele furnizate de Biroul de Operaţiuni Speciale nu a rezultat că postul telefonic 07………..aparţine avocatei C.A., iar din conţinutul conversaţiilor organele de cercetare penală nu au putut să îşi dea seama de acest aspect, respectiv că în urma modificării legislaţiei în domeniul măsurilor de supraveghere tehnica, organele judiciare nu mai au acces la datele postului telefonic cu care poartă conversaţii postul telefonic supravegheat, nici dacă primul aparţine unui abonat al serviciilor de telefonie mobilă.

Judecătorul reţine că potrivit dispoziţiilor art. 139 alin. 4 Cpp „Raportul dintre avocat și persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârșește ori pregătește săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute la alin. (2). Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activitățile de supraveghere tehnică au vizat și raporturile dintre avocat și suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obținute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Textul de lege este corelat cu dispoziţiile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesie de avocat care statuează cu titlu de principiu confidenţialitatea comunicărilor dintre avocat şi clientul său.

În atare condiţii, înregistrările convorbirilor purtate de către inculpatul O.V. cu avocatul ales al acestuia, doamna C. A. la data de ……2020, respectiv procesul– verbal de redare note din data de …..2020 în care conversaţia apare notată ca fiind purtată cu „o doamnă”(f. 117 vol. VIII dos up) urmează a fi constatate ca nule, respectiv vor fi excluse din materialul probator al dosarului de urmărire nr…../P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, la fel şi referirile din rechizitoriu care vizează această conversaţie.”

”Va constata nulitatea înregistrării convorbirilor purtate de către inculpatul O.V cu avocatul ales al acestuia, doamna C.A. la data de …2020 şi va exclude din materialul probator al dosarului de urmărire nr. …./P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia înregistrările de mai sus, respectiv procesul – verbal de redare note din data de ….2020.”

Încheierea citată face parte din același dosar penal cu supravegherea tehnică a victimelor.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns