fbpx

Înfățișarea fizică la instanță, înlocuită de înfățișarea la distanță printr-un sistem de identificare biometrică cu geolocalizare, prin intermediul telefonului mobil

În sistemul judiciar își fac apariția tehnologiile care permit ca prezența fizică a persoanelor, fie părți, martori sau persoane aflate în supravegherea serviciilor de probațiune să nu mai fie necesară.

Instanțele de instrucție din Las Palmas de Gran Canaria au deja un sistem de înfățișare la distanță care înlocuiește persoana fizică cu o identificare biometrică la distanță și sigură – prin recunoaștere facială – prin intermediul telefonului mobil.

Proiectul a fost lansat de Ministerul Administrațiilor Publice, Justiției și Securității din Guvernul Insulelor Canare.

Este o experiență de pionierat în Spania care, progresiv, va fi generalizată în restul organelor judiciare ale comunității autonome, relatează Confilegal.

Ministrul adjunct al Justiției al Guvernului Insulelor Canare, Carla Vallejo, a explicat că este sistemul Apud Acta Remote Appearance System (SCAAR), dezvoltat de compania Inetum pentru Administrația Justiției din Insulele Canare.

Implementarea acestuia implică un număr mare de avantaje, atât pentru persoana asupra căreia este stabilită măsura judiciară a aparițiilor periodice, care le poate substitui, dacă este de acord, prin verificare de la distanță prin intermediul telefonului său mobil, cât și pentru Administrația Justiției.

Vallejo a detaliat că prin intermediul acestei tehnologii, un proces pur manual și uman de verificare a aparențelor este transmis unui sistem complet digital care, în plus, va fi integrat în sistemul de management procedural generând notificări și alerte imediate.

El a subliniat că eficiența și maximizarea capacităților de resurse umane ale Administrației Justiției se obțin prin computerizarea unei sarcini care anterior nu putea fi realizată decât prin prezența fizică directă.

De asemenea, a subliniat importanța și virtuțile sale deosebite mai ales în aceste momente de criză a sănătății, deoarece evită deplasările și aglomerarea în fața organelor judiciare, aprofunzând tendința de îmbunătățire a serviciului public prin utilizarea noilor tehnologii.

Identificarea biometrică este însoțită de o geolocalizare

Sistemul de apariție la distanță Apud Acta permite înlocuirea persoanei fizice, în zilele stabilite de autoritatea judiciară atunci când este convenită o măsură preventivă/de supraveghere, cu o identificare biometrică la distanță și sigură prin intermediul telefonului mobil.

Aplicația, deja implementată și verificată pe piețe precum aeronautica, controlul frontierelor sau bancare, printre altele, are sisteme de verificare documentară și sisteme biometrice faciale.

Este o soluție bifazică în care persoana care apare își verifică identitatea cu orice document valid și își generează acreditarea biometrică prin recunoașterea facială.

Odată generată acreditarea, aceasta este utilizată pentru a verifica identitatea persoanei de la distanță, însoțită de o geolocalizare, care permite verificarea faptului că aceasta se află pe teritoriul pe care i s-a impus să rămână.

În acest fel, există o verificare dublă. În primul rând, o verificare a identității persoanei, esențială pentru a garanta apariția și, în al doilea rând, identificarea biometrică care confirmă și previne frauda de identitate.

În ceea ce privește securitatea și fiabilitatea, sistemele de biometrie facială acceptă tehnologii pentru a preveni utilizarea frauduloasă a măștilor sau fotografiilor care pot duce la furt de identitate.

Totodată, acestea garantează, pe baza unui algoritm, că dovezile faciale capturate aparțin unei persoane reale și coincid cu cele ale titularului documentului verificat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina