fbpx

Îndrăgita decană de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj și-a dat demisia forțată de la București

Decana Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, conf. Anca Georoceanu, foarte îndrăgită de studenți, și-a dat demisia după aproape 5 ani la conducerea facultății, timp în care creșterea s-a putut vedea cu ochiul liber. Studenții au început să scrie mesaje de susținere și chiar rectorul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” (UCDC) București și-a arătat public aprecierea.

Decanul arată în cererea de demisie că nu a dorit să se ”alinieze” la metodele facultăților din București ale UCDC și că a primit dispoziții motivate doar că ”în acest fel trebuie să procedăm”. Sursele Clujust spun că Georoceanu a fost forțată să demisioneze de către președintele Senatului UCDC, Corina Dumitrescu, cea care era propusă cândva de fostul premier Victor Ponta ca ministru al Educației și al cărei soț este senator PSD din 1992. la conducerea facultății din Cluj a fost numit interimar Alexandru Cordoș.

Problemele pentru Georoceanu au început când a fost numit de la București un nou administrator al facultății de la Cluj, Marinela Turdean, după cum se arată în motivele demisiei.

Clujust a primit pe surse actul de demisie și motivele trimise de Anca Georoceanu conducerii UCDC: ”Subsemnata m-am aflat și mă aflu în preajma unei decizii dificile, cu privire la încetarea mandatului de Decan al Facultății de Drept Cluj Napoca, însă în urma unor succesiuni de evenimente derulate în ultimele 9 luni, începând cu data schimbării administratorului FDCN și până în prezent, mă simt nevoită să vă înaintez prezenta Notificare de demisie din funcția de conducere pe care o dețin.

Precizez ca pe parcursul celor aproape 5 ani, în care mi-am desfăsurat activitatea în acestă funcție, am avut parte de colaborări fructuoase cu întreg colectivul facultății, atât cadre didactice cât și personal administrativ, pe care i-am condus cu respect și responsabilitate. Prin urmare, pe de o parte, consider că mi-am respectat și indeplinit corespunzător funcția, iar pe de altă parte, Vă mulțumesc că mi-ați acordat această ocazie.

Nu voi detalia evenimentele care m-au adus în postura actuala, ci voi prezenta succint motivele subsemnatei de a mă retrage din funcția de conducere. Așadar, astfel cum am menționat anterior, de la schimbarea administratorului am inceput să am dificultăți în a îmi indeplini atribuțiile. Comunicarea defectuoasă și lipsa de colaborare afectează întreaga activitate a instituției pe care o conduc. Deoarece mi-am permis să critic motivat și argumentat unele decizii, în timp am observant că se intensifică aceste decizii pe care le consideram în dezacord cu activitatea instituției pe care o conduc și totodată că mi se limitează tot mai mult puterea de decizie la nivelul acesteia.

Subsemnata, consider utilă orice critică constructivă, chiar și dacă este la adresa organelor de conducere, la fel orice discuție motivată, argumentată și întemeiată poate să conducă la o îmbunătățire a sistemului. Am fost pusă în postura de a respecta anumite dispoziții și/sau reguli, care uneori chiar produceau efecte retroactive, care modificau activitatea facultății, doar pentru simplul motiv că în acest fel ”trebuie să procedăm” cu singura explicație că este obligatoriu să ne  ”aliniem” la modalitățile facultăților din București. Mi-am permis  în nenumărate rânduri să invoc bunul mers al activităților noastre anterioare, care se reflectă în rezultatele bune pe care le înregistrăm și în creșterea pe care am avut-o în ultimii 5 ani. Mi-am permis chiar să întreb de ce ni se impune să modificăm un sistem care funcționează foarte bine, urmând modelul unui sistem care nu dovedește rezultate la fel de bune.

Această intruziune a administratorului în întreaga activitate a creat haos și nemultumire în rândurile colectivului nostru. Această comunicare defectuoasă are repercursiuni majore asupra întregii activități și cu precădere asupra studentilor, care sunt tot mai nemultumiți de regulile noi ce li se impun, de lipsa de transparență și/sau tardivitatea cu care li se aduc la cunoștință acestea.

În concluzie, nu am eu căderea de a analiza decizia de schimbare a administratorului, însă apreciez că  toate evenimentele ce au avut loc începând cu acel moment sunt de natură a afecta într-un mod negativ activitatea FDCN, pe care până în prezent am reprezentat-o cu mândrie și sper, onorabil.

Pe parcursul mandatului meu, am desfășurat – alături de colegii mei și cu o bună colaborare cu administratorul anterior al facultății – o serie de activități didactice, extradidactice și de cercetare interesante, moderne și utile studenților; activități care au implicat studenții în promovarea imaginii facultății și care au dus la creşterea numărului de candidați care se înscriu la FDCN, în special la programul de licență, unde evoluţia este spectaculoasă. Aceste rezultate sunt reflectate astfel: in toamna anului 2015 au fost inscrisi 391 de candidati la admitere, iar acum cu 5 ani mai târziu, in 2020 până în prezent sunt 668 de candidati inscrisi la admitere la programele FDCN ( o creștere de aprox. 80% în condițiile în care se înregistrează scăderea numărului absolvenților de liceu și a celor ce promovează Bacaraureatul).”, se arată în motivele actului de demisie.

În semn de solidaritate, lectorul Camelia Reghini și-a dat demisia de la conducerea departamentului de drept public din cadrul facultății.

Rectorul UCDC,  Cristina Cristureanu, a scris pe Facebook: ”Regrete sincere cand sunt pusă in situatii pe care nu le aprob . Apreciere si simpatie din partea mea.”

Studenți și foști studenți de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj au început să trimită mesaje de susținere:

”Cu toate că vestea m-a întristat deosebit de tare, sunt sigura că decizia se fundamentează pe motive bine-întemeiate și desigur a fost luată în urma a multor gânduri contradictorii. Doresc însă să imi exprim înaltă mulțumire și prețuire pentru toată activitatea dumneavoastră, chiar dacă am beneficiat de profesionalismul de care dați dovadă numai 2 ani. De fiecare dată faptele dumneavoastră au fost în sprijinul studenților, urmând valorificarea acestora, încurajarea, lămurirea, șlefuirea valorilor și a bagajului cu care noi, studenții, pășeam în instituția condusă de dumneavoastră. Sunt convinsă că aceste cuvinte ale mele exprimă sentimentele tuturor studenților cu care ați interacționat de-a lungul timpului și de asemenea, exprimă conștientizarea că un astfel de om ca dumnevoastră nu poate fi înlocuit.”

”Pentru mine sunteți un model de femeie și un model de om.. sa nu mai zic de cadru didactic, meserie pe care îmi doresc sa o îmbrățișezi și eu in câtva timp. Va mărturisesc ca din prima zi de facultate, mai exact de la festivitate, m-ați “cucerit” și v-am stimat. Stima rămâne și va rămâne pentru mult mult timp, iar aprecierea mea e cât se poate de sinceră.
Va mulțumesc pentru model, cum am zis și in mesaj, pentru zâmbete și pentru cuvintele calde. Aștept sa va revăd, acum cu siguranța mult mai rar dacă nu veți mai fi prin facultate tot timpul, dar nu se știe niciodată.”

”Felicitari pentru tot ceea ce ați făcut în perioada în care ați avut funcția de decan! Sunt convins ca veți rămâne incontinuare alături de studenți! Cu mulțumiri și respect!”

Vezi aici cum se desfășura procesul simulat anual de la FDCN

Comments

comentarii

Lasă un răspuns